Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus etsi pitkin päivää työllistämisideoita – SAK kieltäytyy neuvottelemasta työttömyysturvan heikennyksistä

Autokaupan romutuspalkkiojärjestelmää aiotaan jatkaa.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilä järjesti investointeja koskevan ideariihen Kesärannassa tiistaina.
Pääministeri Juha Sipilä järjesti investointeja koskevan ideariihen Kesärannassa tiistaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallitus etsi pitkin tiistaita toteutumiskelpoisia keinoja, joilla Suomeen saataisiin työpaikkoja.

Aamupäivällä hallitus kuuli yritysjohtajia. Iltapäivällä se tapasi työmarkkinoiden johtajia.

Päivän mittaan suurin palkansaajajärjestö SAK asettui jarruksi, kun se odotetusti ilmoitti, ettei järjestö neuvottele hallituksen kaavailemista työttömyysturvan lisäleikkauksista.

Hallituksella on jo kasassa virkamiesten tekemät listat erilaisista työllistämis- ja muista toimenpiteistä, mutta uusia ehdotuksiakin huomiseen budjettiriiheen saattaa vielä tulla.

Budjettiriihen keskeisin osa on työllisyyspaketti, mutta jo nyt näyttää, ettei virkamiesten laatimista ehdotuksista toteudu budjettiriihessä kuin korkeintaan pieni osa.

Esteenä ovat puolueiden erimielisyydet ja työmarkkinajärjestöt, mutta myös aika. Ehdotuksia ei ehditä valmistella budjettiriiheen, joten osa toimenpiteistä siirtynee ensi vuoden alkupuolella.

Palkansaajapuoli tulkitsee virkamiesten esittämät työttömyysturvan heikennykset helposti kilpailukykysopimuksen (kiky) vastaisiksi. Hallitus taisteli työmarkkinajärjestöjen kanssa koko alkutaipaleensa aina kesäkuuhun saakka, eikä uuteen vääntöön ole haluja.

Odotuksissa on, että riihessä kiky-sopimusta koristellaan jo luvattujen verokevennysten lisäksi työllistämiseen ja yrittämiseen liittyvillä päätöksillä.

Autokaupalle on tulossa todennäköisesti piritysruiskeeksi päätös romutuspalkkiojärjestelmän jatkamisesta. Päätös siitä tehdään ehkä jo riihessä.

Velkaantuneen valtion pelivara on äärimmäisen niukka. Hallituspuolueiden pitää synnyttää silti mielikuva, että riihessä sovitaan tärkeistä asioista.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kuunteli tiistai aamupäivällä Kesärannassa niin sanotun investointiriihen ajatuksia.

Sipilä oli kutsunut paikalle muun muassa Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen, Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen, ay-liikkeestä SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan ja STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan ja elinkeinoelämän kärkikaartista Sammon konserninjohtajan Kari Stadighin, vuorineuvos Jorma Elorannan ja Valmetin toimitusjohtajan Pasi Laineen.

Elinkeinoelämän edustajia oli pyydetty luottamuksellisesti esittämään ajatuksiaan keinoista lisätä Suomen houkuttavuutta investointikohteena. Päivän mittaa esitettiin muun muassa perintö- ja lahjaveron poistamista ja kotitalousvähennyksen muuttamista sataprosenttiseksi.

Ehdotuksissa esiintyi usein mallimaana Ruotsi, joka on vienyt läpi laajat veronalennus- ja työmarkkinoiden uudistusohjelmat. Sipilä kertoi, että riihessä saattaa syntyä myös kasvua ja investointia vauhdittavia päätöksiä.

Työmarkkinajohtajille hallitus esitteli tiistaina virkamiesten ideoimia keinoja, joilla työttömiä saataisiin työllistettyä.

Työmarkkinajärjestöt kertoivat myös omia ehdotuksiaan hallitukselle, mutta päätöksiä työryhmistä tai mistään muustakaan tilaisuudessa ei tehty.

”Pallo on nyt hallituksella. Tapaamista voisi luonnehtia keskusteluksi”, sanoo Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Tapaamisessa oli esillä HS:n maanantaina uutisoimat esitykset, joista palkansaajapuolelle vaikein on ehdotus työttömyysturvan tiukennuksesta. Esillä olevassa mallissa ansiosidonnaisen tyttömyysturvan kesto säilyisi ennallaan, mutta ansiotaso määräytyisi sen mukaan, kuinka aktiivinen työtön olisi.

Mallissa työttömän aktiivisuutta arvioitaisiin kolmen kuukauden välein. Jos työtön ei ole ollut tarpeeksi tarmokas, hänen työttömyysturvastaan leikattaisiin kolme prosenttia.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan tiukennus tuskin saa hyväksyntää SAK:n hallituksessa. ”Varmaankin se tulkittaisiin kilpailukykysopimuksen turmelemiksi. En oikein usko, että hallitus ajaa sitä väkisin”, Eloranta sanoo.

SAK:n hallitus on koolla maanantaina.

Työnantajia edustavalle Elinkeinoelämän keskusliitto puolestaan vastustaa ehdotusta työttömysturvan käyttämisestä palkkatukeen, koska se vääristää kilpailua.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola (taustalla) saapuivat iltapäivällä valtioneuvoston linnaan keskustelemaan hallituksen kanssa.
Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola (taustalla) saapuivat iltapäivällä valtioneuvoston linnaan keskustelemaan hallituksen kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat