Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apple joutuu palauttamaan ennätykselliset 13 miljardia euroa laitonta verohyötyä Irlannissa – vuonna 2014 verot vain 0,005 prosenttia tuloksesta

Komissio tulkitsi Applen kevytverotuksen laittomaksi valtiontueksi ja määräsi yhtiön palauttamaan tukia Irlannille. Irlanti ja Yhdysvallat suuttuivat päätöksestä.

Talous
 
Chance Chan / Reuters
Applen myymälää valmistellaan avattavaksi Hangzhoussa Kiinassa.
Applen myymälää valmistellaan avattavaksi Hangzhoussa Kiinassa. Kuva: Chance Chan / Reuters
Fakta

Komission määräämiä tukipalautuksia

 Apple: 13 miljardia euroa Irlannissa.

 Energiayhtiö Électricité de France: 1,4 miljardia euroa Ranskassa.

 Panimoyhtiö Anheuser-Busch InBev: 700 miljoona euroa Belgiassa.

 Konepajayhtiö Atlas Copco: 300 miljoonaa euroa Belgiassa.

 Kahvilaketju Starbucks:

30 miljoonaa euroa Hollannissa.

 Autoja valmistava Fiat Chrysler: 30 miljoonaa euroa Luxemburgissa.

Bryssel / Helsinki

Euroopan komissio määräsi tiistaina matkapuhelimia ja tietokoneita valmistavan Applen palauttamaan 13 miljardia euroa Irlannin valtion myöntämiä valtiontukia.

”Jäsenmaat eivät saa antaa veroetuja valikoiduille yrityksille. Se on vastoin EU:n valtiontukia koskevia määräyksiä”, kilpailukomissaari Margrethe Vestager sanoi Brysselissä.

Komissio ei ole koskaan aikaisemmin vaatinut yhtä suurta valtiontuen palautusta yhdeltäkään yritykseltä. Tiistaina tehty päätös liittyy komission pari vuotta sitten aloittamaan hankkeeseen, jolla se yrittää hillitä etenkin suuryritysten verosuunnittelua vetoamalla kiellettyyn valtiontukeen.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö ilmoitti tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että komission päätös voi vaarantaa Yhdysvaltojen ja EU:n kauppasuhteet. Yhdysvallat on jo aikaisemmin varoittanut vastatoimista, jos komissio esittää vaatimuksia Applelle.

Eu:ssa valtiontuet yrityksille ovat lähtökohtaisesti kiellettyjä. Tällä pyritään siihen, että valtio ei saa antaa valikoivasti tukea joillekin yrityksille. Valikoiva tuki vääristäisi sisämarkkinoiden toimintaa ja kilpailua.

Applen ja monien muidenkin yhtiöiden tapauksissa kysymys on siitä, että komissio on katsonut valtioiden kansallisissa lainsäädännöissä hyväksymän verosuunnittelun kielletyksi valtiontueksi.

Komissiolla ei ole toimivaltaa puuttua kansallisiin verolainsäädäntöihin tai verotuspäätöksiin. Se voi silti katsoa kansallisessa lainsäädännössä hyväksytyt veroedut jälkeenpäin kielletyksi valtiontueksi. Asian ratkaisee lopulta Euroopan unionin tuomioistuin, johon sekä Irlannin valtio että Apple aikovat komission päätöksestä valittaa.

Komissio toteaa ratkaisussaan, että Apple on keinotekoisilla yritysrakenteilla pystynyt lähes välttämään voittojensa verottamisen EU-valtioissa. Komission laskelmien mukaan Applen toteutunut ja tosiasiallinen veroaste EU-valtioissa olisi ollut vuonna 2014 vain 0,005 prosenttia tuloksesta.

Kiistassa on kysymys Applen patentoimien keksintöjen myynnistä saatavista tuloista yhtiön eri valtioissa sijaitsevien yhtiöiden välillä. Komission mukaan tuottoja tilitettiin konttoriin, joka ei sijainnut missään valtiossa eikä sillä ollut työntekijöitä tai toimitiloja.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook pitää yhtiön verkkosivuilla julkaistussa kirjeessään komission vaatimusta täysin perusteettomana. Hänen mielestään komissio on ohittanut Irlannin verolainsäädännön ja keikauttanut nurin kansainvälisen verojärjestelmän.

”Olemme erikoisessa asemassa. Meidät on määrätty jälkeenpäin maksamaan lisää veroja valtiolle, joka ilmoittaa ettemme ole sille enempää velkaa veroja kuin mitä olemme jo maksaneet.”

Irlannin valtiovarainministeri Michael Noonan sanoi Reutersin mukaan pitävänsä komission päätöstä poliittisena. Sillä ei ole hänen mielestään mitään taloudellista perustaa. Ministerin mielestä päätös romuttaa jäsenvaltion itsemääräämisoikeuden verotuksessa.

Taloudellisesti 13 miljardin euron valtiontukien palautus ei olisi Applelle ylivoimainen. Reutersin mukaan Applen kassavarat ja nopeasti käteiseksi muutettavat varat olivat kesäkuun lopussa 200 miljardia dollaria eli 180 miljardia euroa.

Sijoittajat osasivat odottaa komission ratkaisua. Yhtiön osake halpeni tiistaina vain noin prosentin.

Kilpailuoikeuteen erikoistuneen Aalto-yliopiston yritysjuridiikan professorin Petri Kuoppamäen mielestä on vaikea ennakoida, kumpi asian voittaa Euroopan unionin tuomioistuimessa: komissio vai Irlanti.

”Yhtäältä Irlannin mahdollisella valituksella on menestymisen mahdollisuudet. Toisaalta historia on osoittanut, että valtiontukisääntöjä on tulkittu aika joustavasti”, Kuoppamäki sanoo.

”En olisi yllyttänyt, jos komissio voittaisi kiistan Euroopan unionin tuomioistuimessa.”

Laajemmassa asiayhteydessä kysymys on hänen mukaansa EU:n sisämarkkinoiden toiminnasta.

”Perimmäinen kysymys on oikeastaan se, missä määrin valtiot voivat EU:ssa kilpailla keskenään yritysten sijoittautumisessa tarjoamalla kansallisessa lainsäädännössä veroetuja. Valtioiden välisen kielletyn ja sallitun verokilpailun raja ei ole aina kovin tarkkarajainen”, Kuoppamäki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat