Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työterveysyhtiö Heltti ja Invalidisäätiön sairaala aloittavat yhteistyön – tavoitteena lyhentää potilaan odotusaikaa

Heltin Jukka Pitkänen on huolissaan sote-uudistuksen tuomasta valinnanvapaudesta, jos sen malliksi valitaan suuria palveluntuottajia suosiva ratkaisu.

Talous
 
ERKKI RASKINEN
Invalidisäätiön omistama sairaala Orton sijaitsee Ruskeasuolla Helsingissä.
Invalidisäätiön omistama sairaala Orton sijaitsee Ruskeasuolla Helsingissä. Kuva: ERKKI RASKINEN

Työterveysyhtiö Heltti ja Invalidisäätiön omistama sairaala Orton ovat sopineet laajasta kumppanuudesta, jolla pyritään tehostamaan hoitoketjuja perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon välillä.

”Potilaan odotusajat lyhenevät, kun yhteistyö on tehokkaampaa. Odotus- ja toipilasajan kustannukset ovat tunnetusti kaksi kertaa niin suuret kuin varsinaisen hoidon”, Ortonin lääketieteellinen johtaja Heikki Hurri sanoo.

Yhteistyöllä pyritään tehostamaan asiakkaan pääsyä erikoissairaanhoitoon ja jälkikuntoutukseen esimerkiksi leikkauksen jälkeen.

”Näin asiakas palautuu takaisin työelämään nopeammin ja koko toiminta on kustannustehokkaampaa”, sanoo Heltin lääketieteellinen johtaja Jukka Pitkänen.

Työterveyshuollon toimijat tekevät yhteistyötä erikoissairaanhoidon kanssa jo yleisesti, mutta kumppanuus vie Heltin ja Ortonin tässä Pitkäsen mukaan askelta pidemmälle. Yhteistyöhön kuuluu myös yhteisen strategian luomista sekä koulutusta.

”Ortonilla ja Heltillä ei ole kilpailevia toimintoja, mikä avaa mahdollisuuden laajaan yhteistyöhön”, Hurri sanoo.

Kolme vuotta sitten perustettu Heltti on ollut työterveyshuollon digitalisaation edelläkävijöitä. Sen palveluista 65 prosenttia hoidetaan jo etäyhteyksillä.

Yhtiö on kehittänyt uudenlaisia toimintatapoja ja panostaa työperäisten sairauksien ennaltaehkäisyyn sekä hyvinvointivalmennukseen enemmän kuin alan toimijat keskimäärin.

Heikki Hurrin mukaan 76-vuotias Orton voi oppia uutta nuorelta ja kasvavalta yritykseltä.

”Heltissä on hyvä draivi, ja vanha voi oppia nuorelta. Tietenkin saamme lisää asiakkaita, mutta ennen kaikkea Heltin toimintatavat herättävät kiinnostusta”, Hurri sanoo.

Sote-uudistus jättää työterveyden rahoituksen tässä vaiheessa ennalleen, mikä ei Pitkäsen mielestä ole välttämättä pelkästään hyvä asia.

”Työterveyttä on arvosteltu ihan aiheesta siitä, että se keskittyy liikaa sairauksien hoitoon kun sen päätehtävä olisi sairauksien ennaltaehkäisy. Nyt kuitenkin Kela maksaa sairauksien hoidosta enemmän korvauksia, mikä ei kannusta siirtymään enemmän ennaltäehkäisyyn. Siksi työterveyshuollon rahoitustakin kannattaisi jossain vaiheessa miettiä uusiksi.”

Pitkänen sanoo olevansa huolissaan sote-uudistuksen valinnanvapaudesta, jos sen malliksi valitaan suuria palveluntuottajia suosiva ratkaisu.

”Kilpailu on näennäistä, jos siihen voivat osallistua vain isot tuottajat. Kumppanuuksilla pienemmätkin tuottajat pystyvät tarjoamaan kattavia ja kustannustehokkaita palveluja”, Pitkänen sanoo.

Oikaisu klo 12.30: Orton on 76-vuotias, ei 140-vuotias kuten tekstissä aiemmin luki.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat