Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen vienti piristyi kesäkuussa laivatoimituksen ansiosta – alkuvuoden luvut silti synkeät

Öljyjalosteet, sahatavara ja yksi jättimäinen laivatilaus heilauttivat Suomen kauppataseen pitkästä aikaa ylijäämäiseksi kesäkuussa, kertovat Tullin tilastot.

Talous
 
Sami Kero / HS
Suomen vientisektorin tila näyttää yhä ankealta: tavaraviennistä hupeni tammi–kesäkuussa viisi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna
Suomen vientisektorin tila näyttää yhä ankealta: tavaraviennistä hupeni tammi–kesäkuussa viisi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna Kuva: Sami Kero / HS

Suomen tavaraviennin arvo kasvoi kesäkuussa vuoden takaisesta viisi prosenttia 4,9 miljardiin euroon, mutta koko alkuvuoden lukemat pysyttelivät synkeinä. Tulli julkaisi kesäkuun tilastot keskiviikkona.

Viennin arvoa kasvattivat yksi poikkeuksellisen iso tilaus, tavaraliikenteen vilkastuminen ja vientihintojen kääntyminen nousuun. Volyymi kasvoi kesäkuussa 5,2 prosenttia ja hinnat 0,6 prosenttia vuoden takaisesta.

Etenkin öljyjalosteiden viennin määrä kasvoi kesäkuussa merkittävästi, Tulli kertoo. Vuotta aiemmin vientivolyymit kärsivät öljynjalostusteollisuuden huoltoseisokista.

Myös sähköteknisten laitteilla ja sahatavaralla oli kesäkuussa vuotta aiempaa enemmän kysyntää ulkomailla. Kaikilla aloilla näkymät eivät kuitenkaan kirkastuneet. Muun muassa teollisuuskoneiden, kemiantuotteiden ja metallien vienti hupeni.

Tuontikin piristyi kesäkuussa. Tuonnin arvo kasvoi vuoden takaisesta kolmella prosentilla 4,6 miljardiin euroon. Arvoa kasvattivat nimenomaan kasvaneet tavaramäärät, sillä tuontihinnat heikkenivät yli kolme prosenttia.

Kauppatase oli kesäkuussa noin 299 miljoonaa euroa ylijäämäinen, mikä tarkoittaa, että Suomesta virtasi enemmän tavaroita myyntiin muualle kuin mitä suomalaiset ostivat ulkomailta.

Kesäkuun lukuja paisutti 481 miljoonan euron laivatoimitus. Ilman sitä kauppatase olisi jäänyt alijäämäiseksi.

Viimeksi kauppatase on ollut ylijäämäinen kesäkuussa 2015. Tuolloin ylijäämä oli selvästi pienempi, 177 miljoonaa euroa.

Vuoden koko alkupuoliskoa tarkkailtaessa vientisektorin tila näyttää yhä ankealta.

Tavaraviennistä hupeni tammi–kesäkuussa viisi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Tavaraa oli lähtenyt Suomesta tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä 25,7 miljardin euron arvosta, kun vuotta aiemmin summa oli 27,1 miljardia euroa.

Tuonti oli vuoden alkupuoliskolla lähes ennallaan 26,7 miljardissa eurossa. Kauppatase oli siis noin miljardin pakkasella, kun vuotta aiemmin se oli hieman ylijäämäinen.

Suomen viennin veturina puuskutti hiljalleen elpyvä Euroopan unioni. Vienti EU-maihin kasvoi kesäkuussa 15 prosenttia, kun muihin maihin se heikkeni kahdeksan prosenttia.

Tammi–kesäkuun aikavälillä vienti myös EU-maihin heikkeni kaksi prosenttia. Muu vienti lysähti yhdeksän prosenttia.

Venäjä on yhä suomalaisyritysten murheenkryyni. Kesäkuussa vienti itänaapuriin romahti 14 prosenttia vuoden takaisesta ja vuoden alkupuoliskollakin 11 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat