Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaisten energiavalinnat vaikuttavat päästövähennyksiin – lämpöpumput ykköskeino

Sitran selvityksen mukaan kuluttajat voivat valinnoillaan kattaa noin kolmanneksen Suomen päästövähennystarpeesta tulevaisuudessa.

Talous
 
Sofia Kuisma
Reijo Hietanen
Paras yksittäinen keino vähentää päästöjä ovat Sitran tilaaman selvityksen mukaan lämpöpumput. Kuvassa on maalämmöllä lämpiävän kerrostalon konehuone Nokialta. Lämpöpumppuja on kolme. Niiden takana on viisi vesivaraajaa.
Paras yksittäinen keino vähentää päästöjä ovat Sitran tilaaman selvityksen mukaan lämpöpumput. Kuvassa on maalämmöllä lämpiävän kerrostalon konehuone Nokialta. Lämpöpumppuja on kolme. Niiden takana on viisi vesivaraajaa. Kuva: Reijo Hietanen

Kansalaiset voivat valinnoillaan vaikuttaa päästöjen vähentämiseen, selviää Sitran Gaia Consulting -yhtiöltä tilaamasta selvityksestä. Sitra on eduskunnan alainen rahasto.

”Palveluvalikoima laajenee. Sitä kautta kuluttajien valinnan mahdollisuudet ja toiminnan vaikutus suomalaiseen energiajärjestelmään kasvavat koko ajan.” sanoo johtaja Mari Pantsar Sitran tiedotteessa.

Kuluttajista tulee selvityksen mukaan yhä enemmän energian tuottajia, ja he voivat valinnoillaan myös vaikuttaa siihen, mistä energia on peräisin. Selvityksen mukaan kuluttajat voivat valinnoillaan kattaa noin kolmanneksen Suomen päästövähennystarpeesta. Siten kansalaiset vaikuttavat myös Suomen tulevaisuuden energia- ja ilmastostrategiaan.

Sitran selvityksessä on laskettu kehitystä vuoteen 2030 mennessä, johon mennessä Suomen odotetaan vähentävän päästöjä 40 prosentilla vuoden 2005 päästövähennystarpeesta.

Käytännön keinoista suurimman päästövähennysmahdollisuuden kansalaiselle tarjoavat lämpöpumput, joilla voi korvata fossiilisilla polttoaineilla tuotettua lämpöä. Lämpöpumpuilla voi korvata myös lämmityssähköä ja kaukolämpöä.

Yksi energiatehokkuusratkaisu on rakennuksen lisäeristäminen ja ikkunoiden saneeraus, joilla voidaan vähentää lämmöntarvetta rakennuksissa.

Myös aurinkosähkön pientuotannon merkitys on tulevaisuudessa yhä suurempi. Kuluttajat voivat asentaa asuinrakennuksiinsa aurinkopaneeleja. Vuonna 2030 aurinkosähkön tuotanto voi olla noin 2 terawattituntia eli noin neljännes kaikesta kotitalouslaitteiden sähkönkulutuksesta.

Liikenteessä päästövähennyksiä voidaan selvityksen mukaan tehdä sähkö- tai biokaasuautoilla.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat