Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriö valmistelee suurta verouudistusta – ”Huomioon muukin kuin perinteinen teollisuus”

Pääpaino on osaamisen ja aineettomien investointien verotuksessa. Toimenpide-ehdotukset annetaan hallitukselle jo tammikuun lopussa.

Talous
 
Roni Rekomaa / lehtikuva
Työryhmän puheenjohtajana on valtiovarainministeriön vero-osaston osastopäällikkö, ylijohtaja Terhi Järvikare.
Työryhmän puheenjohtajana on valtiovarainministeriön vero-osaston osastopäällikkö, ylijohtaja Terhi Järvikare. Kuva: Roni Rekomaa / lehtikuva
Fakta

Hallituksen verolinjaukset

 Hallitusohjelman mukaan verotus kannustaa tekemään työtä, yrittämään, työllistämään, ottamaan riskiä, omistamaan, investoimaan ja sijoittamaan Suomessa.

 Kokonaisveroaste ei nouse vaalikauden aikana.

 Verotus on ennakoitavaa ja johdonmukaista.

 Verotuksen yleislinjasta sovitaan vaalikauden alussa ja vältetään epävarmuutta aiheuttavia linjanmuutoksia vaalikauden aikana.

 Verotuksen keventämisen painopiste on pieni- ja keskituloisissa. Palkkatulojen verotus ei millään tulotasolla kiristy.

Suomi on saamassa pitkästä aikaa isohkon verouudistuksen. Valtiovarainministeriö nimitti keskiviikkona henkilöt, jotka alkavat pohtia yritysten verotuksen uusia linjoja.

Samassa yhteydessä saatetaan tehdä muutoksia myös tulo- ja osinkoverotukseen.

Työryhmän puheenjohtajana on valtiovarainministeriön vero-osaston osastopäällikkö, ylijohtaja Terhi Järvikare.

Ylijohtaja Järvikareen mukaan työryhmän lähtökohtana ”aineettoman ja osaamisen verokohtelun osalta” tarkastella yritysverotuksen malleja ja tasoja niin, että huomioon otetaan ”muukin kuin perinteisen teollisuuden verokohtelu”.

Käytännössä verotusta on tarkoitus ilmeisesti siis uudistaa nykyistä edullisemmaksi esimerkiksi palvelu- ja tietoyrityksille.

Valtiovarainministeriön mukaan tarkoitus on pohtia yritysverotuksen nykyistä tasoa ja mallia kilpailukyvyn, talouskasvun ja tuottavuuden kannalta. Työryhmän on määrä tarkastella ”aineellisen ja aineettoman pääoman investointien verokohtelua sekä osaamisen verokohtelua”.

Yritysten verotuksen lisäksi pohditaan myös työntekijöiden tulojen verotusta.

Järvikareen mukaan työryhmän tehtävä on pohtia toimenpiteitä, joilla kasvua ja kilpailukykyä voisi edistää. ”Tässä kohtaa tarkasteluun tulee myös henkilö- ja osinkoverotus.”

Päätös työryhmän nimeämisestä julkistettiin keskiviikkona.

Järvikareen lisäksi työryhmään kuuluvat oikeustieteen tohtori Pauli K Mattila, emeritusprofessori Heikki Niskakangas, Turun yliopiston finanssioikeuden professori Jaakko Ossa, Valtion eläkerahaston toimitusjohtaja Timo Viherkenttä ja valtiovarainministeriön erityisasiantuntija Tarja Järvinen.

Työryhmän toimenpide-ehdotuksisia on määrä käsitellä Juha Sipilän (kesk) hallituksen puoliväliriihessä kevättalvella 2017.

Hankkeessa on määrä hyödyntää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan kanssa tekeillä olevan laajan verotutkimuksen tuloksia, Järvikare kertoo.

Valtiovarainministeriö teki viimeksi suuremman verouudistusehdotuksensa vuonna 2010.

Silloisen alivaltiosihteeri Martti Hetemäen johtaman Verotuksen kehittämistyöryhmän loppuraportin kokonaisuutta kiiteltiin, mutta poliittista syistä sen ehdotukset osin vesittyivät, kun hallitus työnsi ne poliittisesti arkaluonteisina nopeasti syrjään.

Onko sama vaara tämänkin työryhmän edessä?

”Ainahan sellainen vaara voi olla olemassa, mutta työryhmä ryhtyy aidosti miettimään tarvittavia toimenpiteitä”, Järvikare vastaa.

Ylijohtaja Järvikare kertoo, että verotyöryhmä haluttiin koostaa pelkistä asiantuntijoista.

Työryhmässä on huomattavan paljon suomalaisen verotuksen pitkäaikaista osaamista.

Timo Viherkenttä on toiminut muun muassa Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) jäsenenä ja valtiovarainministeriön alivaltiosihteerinä, Pauli K Mattila toimi Keskuskauppakamarin veroasiantuntijana 28 vuoden ajan.

Terhi Järvikare ja Heikki Niskakangas olivat jäseninä Hetemäen työryhmässä.

Turun yliopiston professori Jaakko Ossa tekee opetuksen ja kirjojen kirjoittamisen lisäksi töitä asianajotoimistossa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat