Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perinteikäs valimoyhtiö Componenta hakee yrityssaneerausta

Talous
 

Valukomponentteja tekevän Componentan vuosia jatkuneet kannattavuus- ja rahoitusongelmat ovat ajaneet yhtiön hakemaan yrityssaneerausta.

Satavuotias valimoyritys kertoi torstaina hakevansa yrityssaneerausta emoyhtiölle sekä Suomessa ja Ruotsissa sijaitseville tytäryhtiöille.

Hollannin-tytäryhtiö haetaan konkurssiin ja Turkissa sijaitsevan tytäryhtiön toimintaa on tarkoitus jatkaa normaalisti.

Tiedotteessa Componentan maksuvalmiuden kerrotaan olevan ”kriittinen” odotettua heikomman liikevaihdon ja kannattavuuden kehityksen takia. Tämän vuoden tammi–kesäkuussa Componentan liikevaihto supistui kahdeksan prosenttia viime vuodesta. Kertaluontoisista eristä puhdistettu liikevoitto oli 1,4 miljoonaa euroa tappiolla.

Suuret velat painoivat kertaeristä puhdistetun tuloksen rahoituskulujen jälkeen yli 12 miljoonaa euroa tappiolle. Myös yhtiön tilauskanta supistui yli kymmenen prosenttia.

Yhtiö kertoi ongelmien syyksi heikon kysynnän asiakkaiden lopputuotteille kuten kaivoskoneille. Myös yhtiön heikko rahoitustilanne on varmasti karkottanut asiakkaita.

Componenta on viime vuosina tehnyt useita pääomitus- ja muita rahoitusjärjestelyjä. Tasetta on yritetty paikata myös myymällä liiketoimintoja. Kestämättömän suuriksi paisuneet rahoituskulut ovat silti rasittaneet tulosta.

Yrityssaneeraus tarkoittaa, että velkojat suostuvat leikkaamaan suuren osan veloistaan ja lopuille sovitaan uusi maksuaikataulu. Saneerausmenettelyn aloittamisesta päättää käräjäoikeus. Menettelyn aikana selvittäjä laatii saneerausohjelman, jota aletaan toteuttaa jos velkojat sen hyväksyvät.

Järjestelyllä voidaan välttää konkurssi, jos yrityksen liiketoiminta on elinkelpoista mutta sitä rasittavat liian suuret velat.

Componentan toimitusjohtajan Harri Suutarin mukaan Componentalla on Suomessa ja Ruotsissa elinkelpoista liiketoimintaa, joka voitaisiin yrityssaneerauksella pelastaa.

”Yrityssaneeraus luo emoyhtiölle ja sen Suomen ja Ruotsin tytäryhtiöille mahdollisuuden pääomarakenteen ja liiketoiminnan tervehdyttämiseen ja mahdollistaa saneerausmenettelyn keinoin kannattavan liiketoiminnan jatkamisen”, Suutari sanoo yhtiön tiedotteessa.

Componenta on ollut vuodesta 2001 listattuna Helsingin pörssiin.

Componentalla on yli neljätuhatta työntekijää, ja sen liikevaihto oli viime vuonna 495 miljoonaa euroa. Asiakkaina on kulkuneuvojen valmistajia sekä koneiden ja laitteiden valmistajia.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat