Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin, kun kelttiläinen tiikeri loikkasi – Irlannin talouden imu oli valtava

Irlannin imu tuntui 2000-luvun alussa Suomessa ja Jyväskylässä asti.

Talous
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.
Petteri Kokkonen
Irlannin nousukausi houkutteli työntekijöitä ympäri Eurooppaa. Rakennusmiehiä tauolla Dublinissa syksyllä 2001.
Irlannin nousukausi houkutteli työntekijöitä ympäri Eurooppaa. Rakennusmiehiä tauolla Dublinissa syksyllä 2001. Kuva: Petteri Kokkonen

Irlannin talous on harpponut osin veroetujen vedolla, kuten HS:n tuoreessa analyysissa käydään läpi. Parhaimmillaan vuonna 2001 työttömyysaste oli vain 3,9 prosenttia.

Irlannin talouden veto oli tuolloin valtava. Imu oli niin voimakas, että se tuntui Suomessa ja pienessä Jyväskylässä asti.

Vuonna 2001 Suomessa ei ollut varsinaista taantumaa, mutta maassa kärsittiin 1990-luvun lopun niin sanotun it-kuplan puhkeamisesta. Kesätöiden saanti vaikeutui.

Lähdin itsekin kesällä 2001 työnhakuun Irlantiin, maan pääkaupunkiin Dubliniin.

Taloushuumaa ei voinut olla huomaamatta.

Lehdet pursuivat työpaikkailmoituksia. Yksityisiä työnvälitystoimistoja näytti olevan joka kadun kulmassa. Erityisen paljon haettiin erilaista it-tukea ja muuta puhelinpalvelutyövoimaa. Kahviloiden ja baarien ikkunoissa on tiheään työnhakuilmoituksia tarjoilijoille, blokkareille ja oluenlaskijoille.

Majoitun aluksi hostelleissa. Ne olivat ääriään myöten täynnä itäeurooppalaisia tyttöjä. Tai naisia oikeammin. Moni kertoi, että heillä oli lapsi kotimaassa odottamassa.

Talousbuumista huolimatta työnhaku oli heille vaikeaa. Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tšekki, Slovakia, Unkari, Slovenia, Romania ja Bulgaria eivät vielä olleet EU:n jäseniä. Työnantajat vieroksuivat näistä maista tulevia, koska heille piti hakea erikseen työlupa. Ja naiset itse eivät voineet saada työlupaa ennen kuin heillä olisi työpaikka. Mikä tahansa olisi kelvannut. Suurin osa heistä ei käytännössä osannut englantia. Amerikkalaiset turistit valittivat, kun hotellin tarjoilijat eivät ymmärtäneet edes mitä on ”juice”.

Me EU-kansalaiset emme sen sijaan montaa yötä hostelleissa pyörineet. Työpaikka löytyi nopeasti.

Itse hain ja pääsin hotellisiivoojaksi. Työ oli fyysisesti raskasta, hikivesi valui pitkin kaulaa ja selkää. Työvaatteet piti pyykätä joka päivä. Toisaalta talo tarjosi hotelliaamupalan, kotiin pääsi heti, kun päivän 12 huonetta olivat valmiit ja mikä parasta, palkka oli erinomainen.

Tienasin Irlannissa siivoojana enemmän kuin toimittajana Suomessa. Kaverini, joka oli Dublinissa ison sähköyhtiön HR-osastolla ihan oikeissa valkokaulustöissä, tienasi niinikään vähemmän kuin minä budjettihotellin siivoojana.

Hotellissa kanta-irlantilaisia olivat vain siivoustyön johtajat. Työvoimaa tuli niin Saksasta, Ranskasta ja Espanjasta kuin idempääkin. Pääosa miehiä, mutta myös naisia. Mieleen jäi erityisesti italialainen poika, joka haaveili lentäjän urasta. Lentokouluun pääsy oli jäänyt kiinni kielitaidosta. Hän pesi budjettihotellin vessanpyttyjä ja yritti joka välissä puhua ja parantaa englantiaan.

Kun itse avasin ensimmäistä kertaa suuni lounaalla, siivoustyön johtajan leuka loksahti rintaan: ”Sinähän osaat englantia!” Aika moni muu ei osannut. Siirtotyöläissiivoojat pysyttelivät oman kielensä porukoissa. Etenkin ranskalaiset söivät aina keskenään, puhuivat vain ranskaa ja avasivat ensimmäisenä siivottavaan huoneeseen päästyään France 3:n tai jonkin muun ranskalaisen tv-kanavan.

Työpaikka siis löytyi helposti.

Toista oli asunnon kanssa. Työmarkkinoiden lisäksi myös asuntomarkkinat olivat ylikuumentuneet.

Asunnon saaminen oli kovan työn ja tuskan takana. Surkeimmatkin luukut menivät minuuteissa. Vuokranäytöille piti mennä paksun käteistukun kanssa, sillä ensimmäinen vuokra piti maksaa saman tien käteen, jos asunnon halusi.

Nostin riittävää summaa käteiseksi useamman päivän ajan, sillä pankkikorttini käteisnostoraja ei riittänyt vuokrasumman nostoon kerralla. Stressi asunnon löytämisestä ja saamisesta oli valtava.

Muutin kämppiksen kanssa niin homeiseen asuntoon, että vihreiden kuplivien kaappikasvustojen takia astiat oli säilytettävä pöydillä. Uudet tarjoustalotäkit ja -tyynyt täplittyivät harmaista homepilkuista viikossa. Suihkun paine riitti tukanpesuun vain jos makasi ammeen pohjalla. Sähköt toimivat 50 sentin kolikoilla. Silti vuokra oli tähtitieteellinen. Ja me tyytyväisiä, kun saimme edes jonkin kämpän.

Jos olisin asunut siivoamassani hotellissa, säästöjä olisi voinut kerryttää huimaa vauhtia. Tätäkin vaihtoehtoa työnantaja tarjosi. Silloin palkka olisi jäänyt kokonaan käteen ja talon puolesta olisi tarjottu kolme ateriaa, vessapaperit ja shampoot.

Itse valitsin kuitenkin syrjäisen teollisuusalueen ja tylsän halpishotellin sijaan keskusta-asumisen. Halusin työn lisäksi myös nauttia elämästä. Tienaamaan tulleet nuoret äidit tietysti olivat maassa toisista syistä. Voi vain kuvitella, miten isoista rahoista pelkissä siivouspalkoissa oli kyse EU:n ulkopuolella jonottaville itäeurooppalaisille.

Työpaikkojen määrä ja tienestien suuruus olivat niin houkuttelevia, että työntekijöitä tuli Kiinasta asti. Ja sieltä Jyväskylästä. Irlannin talouden imu tuntui Euroopan reunoilla asti.

Omalta vuosikurssiltani lähti vuosina 2001 ja 2002 Irlantiin kesätöihin yhteensä neljä yliopisto-opiskelijaa. Lähinnä juuri hotellisiivoojiksi. Se on aikamoinen suhteellinen osuus parinkymmenen ihmisen vuosikurssista.

Myöhemmin yksi heistä löysi tiensä töihin Irlannin Googlelle, toinen meni naimisiin irlantilaisen kanssa. Minä palasin Suomen työmarkkinoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat