Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Google täyttää 18 vuotta – näin yliopistopoikien projektista kasvoi täysi-ikäinen hakukonejättiläinen

Opiskelijoiden hakukoneesta on kasvanut noin 64 000 ihmistä työllistävä hakukonejätti.

Talous
 
Regis Duvignau / Reuters
Googlesta on 18 vuodessa kehittynyt yksi maailman suurimmista pörssilistatuista yhtiöistä.
Googlesta on 18 vuodessa kehittynyt yksi maailman suurimmista pörssilistatuista yhtiöistä. Kuva: Regis Duvignau / Reuters
Fakta

Maailman suurimpia yhtiöitä

 Googlen pörssilistattu emoyhtiö Alphabet kertoi helmikuussa 2016 Alphabet loka–joulukuun odotettua paremmasta tuloksesta. Yhtiön osake lähti nousukiitoon, mikä nosti yhtiön markkina-arvon maailman arvokkaimmaksi pörssilistatuksi yhtiöksi ohi teknologiayhtiö Applen.

 Suuri osa Googlen liikevaihdosta syntyy mainostuloista.

 Viime vuonna Google-segmentin liikevaihto oli 74,5 miljardia dollaria eli noin 66 miljardia euroa ja liikevoitto 23,4 miljardia dollaria eli noin 21 miljardia euroa.

18 vuotta sitten, syyskuun neljäntenä päivänä vuonna 1998 Kaliforniassa jätettiin hakemus yrityksen perustamiseksi. Hieman sen jälkeen Larry Page ja Sergey Brin avasivat pankkitilin yrityksen nimiin ja tallettivat sinne 100 000 dollarin shekin. Shekin oli lahjoittanut Java-ohjelmointikielen luoneen Sun-yhtiön perustajajäsen Andy Bechtolsheim silloin vielä syntymättömälle yritykselle nimeltä Google Inc.

Parikymppiset nuorukaiset Page ja Brin tapasivat kolme vuotta aiemmin Stanfordin yliopistossa, jossa he kehittivät yhdessä yliopiston palvelimilla toimivan hakukoneen, jota he nimittivät BackRubiksi. Yliopiston mielestä hakukone vei kuitenkin liikaa kaistanleveyttä, ja syyskuussa 1997 rekisteröitiin google.com-verkkotunnus.

Yliopistopoikien projektista on 18 vuodessa kehittynyt yksi maailman suurimmista pörssilistatuista yhtiöistä. Opiskelija-asuntolan huoneesta ja autotallista alun perin lähtenyt toiminta on levinnyt ympäri maailmaa, ja yhtiössä työskentelee nykyisin noin 64 000 ihmistä.

Suomikin on saanut osansa Googlesta. Haminassa sijaitsee datakeskus, ja Helsingissä on yksi Googlen yli kymmenistä konttoreista. Yhtiö työllistää Suomessa noin 250 henkilöä.

Pörssiin Google listautui elokuussa 2004. Ensimmäisessä yleisöannissa Wall Streetillä oli noin 19,6 miljoonaa A-luokan osaketta, jotka maksoivat 85 dollaria kappaleelta.

Vuonna 2015 Google uudisti yhtiörakennettaan, ja yhtiö perusti Alphabet-nimisen holdingyhtiön hallinnoimaan Googlea ja ennen sen alaisuudessa toimineita yhtiöitä. Kaikki Googlen osakkeet siirrettiin Alphabetin alaisuuteen. Tänä vuonna Alphabetin osakkeen hinta on liikkunut noin 700–800 dollarissa.

Googlen hakumäärät ovat moninkertaistuneet alkuajoista. Vuonna 1998 Googlen käyttäjät tekivät yhteensä puoli miljoonaa hakua vuorokaudessa. Nykyään pelkästään Suomessa tehdään noin kymmenen miljardia Google-hakua vuodessa eli yli 27 miljoonaa hakua vuorokaudessa.

Mutta mikä Googlen hakukoneesta teki niin ylivoimaisen, että kilpailevat hakukoneet kuten Yahoo, AltaVista ja Microsoftin Bing jäivät sen jalkoihin?

”Yhtenä suurimmista seikoista oli globaalin kunnianhimon taso alusta lähtien, arvioi hakukonemarkkinoinnin asiantuntija, teleoperaattori DNA:n osastopäällikkö Leevi Kokko.

Google teki alusta lähtien nopeasti paikallisia versioita ympäri maailmaa, kuin isot kilpailijat kuten Yahoo keskittyivät kotimarkkinaan.

Katso alta vanhoja hakupalveluja, juttu jatkuu kuvasarjan alla.

Google keskittyi kilpailijoitaan enemmän käyttäjäkokemukseen ja ohjaamaan hakujen tekijän sivuille, joissa oli paljon kävijöitä ja johon linkattiin useasti.

Tärkeä seikka oli sekin, että Googlen avaussivulla ei koskaan ole ollut mainoksia, ja että se oli erittäin nopea.

Google ei myöskään pyrkinyt pitämään hakukoneen käyttäjiä omilla sivuillaan. Tuon päätöksen tehdessään Googlella ei ollut vielä kunnon ansaintalogiikkaa.

Myöhemmin keksittiin, että haut kertovat myös sen mitä hakija haluaa ostaa, ja tämän tiedon kaupallistaminen ja mainoslinkkien myynti tekivät Googlesta rahasammon.

”Se on ollut moottori, joka on tuonut polttoainetta kaikkeen muuhun laajentumiseen”, Kokko sanoo.

Hän kehuu erikseen Googlen kykyä ostaa nousevia yhtiöitä ajoissa. Nyt Google hyötyy erityisesti Youtuben avulla mainonnan videoistumisesta ja liikkuvan kuvan voittokulusta, Kokko arvioi.

Google tarjoaa nykyisin hakukoneen lisäksi lukuisan joukon muita sähköisiä palveluita sähköpostista karttoihin ja mobiililaitteen käyttöliittymään.

Vuonna 2006 Google osti vain hieman yli vuoden aiemmin perustetun videopalvelun YouTuben 1,65 miljardilla dollarilla eli noin 1,3 miljardilla eurolla.

Vuonna 2007 Google julkaisi Android-nimisen avoimen käyttöjärjestelmän mobiililaitteille. Nykyisin varsin tunnettua Android-käyttöjärjestelmää hyödyntävät älypuhelimissaan useat suuret elektroniikkayhtiöt, kuten Samsung.

Ongelmitta Googlen kasvu opiskelijaprojektista täysi-ikäiseksi yritysjättiläiseksi ei ole sujunut. Esimerkiksi Euroopan komissio on useampaan otteeseen varoittanut yhtiötä EU:n kilpailusääntöjen rikkomisesta määräävän markkina-aseman väärinkäytöllä.

Katumaisemia esittelevää Street View -palvelua varten kiertäneet kuvausautot taas herättivät huolta yksityisyydestä. Esimerkiksi Saksassa yhtiölle määrättiin sakot yksityisyydensuojan rikkomisesta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat