Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa käytettävissä verkkolaitteissa vakava haavoittuvuus – tietoturvayhtiö syyttää valmistajia piittaamattomuudesta

Tietoturvayhtiö päätti tuoda puutteen julki, sillä yhtiön mielestä reititinlaitteiden valmistajat toimivat kuluttajia kohtaan vastuuttomasti.

Talous
 

Suomalaisissa kodeissa ja yrityksissä käytettävistä verkkoreitittimistä on löytynyt huolestuttava haavoittuvuus. Haavoittuvuuden löysi suomalainen tietoturvayritys F-Secure. Suomessa asiakkailleen näitä Inteno-merkkisiä reitittimiä tarjoavat omien sivujensa mukaan ainakin Elisa ja DNA.

Haavoittuvuuden ansiosta hyökkääjä voi asentaa reitittimeen oman ohjelmistonsa, jolloin laite vaikuttaa toimivan kuten ennenkin. Haavoittuvuutta hyväksikäyttävä hyökkääjä voi seurata reitittimen läpi kulkevaa salaamatonta liikennettä laitteesta verkkoon ja laitteiden välillä kotona sekä ohjata uhrin verkkoselaamista suuntaamalla käyttäjän esimerkiksi muita ikävyyksiä aiheuttavia haittaohjelmia sisältäville sivustoille.

Julkisuudessa viime aikojen tunnetuimpia haittaohjelmatyyppejä ovat kiristysohjelmat, jotka salakirjoittavat kovalevyn ja purkavat salauksen lunnasrahoja vastaan.

F-Securen tietoturvatutkija Harry Sintonen löysi Intenon modeemien ohjelmistoista tietoturvapuutteen tammikuussa. Sintosen kirjoittaman teknisen selvityksen mukaan modeemivalmistaja vastasi, että heidän asiakasoperaattoriensa tulisi pyytää haavoittuvuuden korjaamista.

Torstaina F-Secure ei HS:n asiasta kysyessä ollut varma, ovatko kaikki operaattorit korjanneet haavoittuvuuden. He kuitenkin uskovat, että näin on tehty. Haavoittuvuus koskee tiettyjä ohjelmistoversioita Intenon modeemeissa, joiden mallit ovat EG500, FG101 ja DG201. Tarkemmat tiedot haavoittuvista versioista voit lukea tästä teknisestä selvityksestä.

Kyse on eräänlaisesta puutteellisesta todennuksesta laitteen ohjelmiston ja etähallintaan käytettävän yhteyspisteen välillä. Sinänsä vakava haavoittuvuus ei suoraan altista väärinkäytölle. Hyökkääjän on ensin päästävä kiinni liikenteeseen reitittimen ja internetyhteyspisteen välillä.

Tietoturvayhtiö päätti tuoda puutteen julki, sillä yhtiön mielestä reititinlaitteiden valmistajat toimivat kuluttajia kohtaan vastuuttomasti. Tässäkään tapauksessa reitittimen käyttäjä ei voi tehdä asialle juuri mitään. Toiseen reitittimeen voi aina vaihtaa, mutta se voi johtaa ojasta allikkoon.

”Valtaosa myynnissä olevista reitittimistä on epäluotettavia”, sanoo F-Securen kyberturvallisuusasiantuntija Janne Kauhanen.

”Valmistajan jos toisenkin reitittimistä löytyy erilaisia haavoittuvuuksia jatkuvasti.”

Kauhanen kuvailee, että reitittimien valmistajat ovat toistuvasti suhtautuneet tuotteidensa haavoittuvuuksien korjaamiseen hyvin välinpitämättömästi ja haavoittuvuuksien löytäjiin kylmäkiskoisesti. Vaiva tosin koskee muitakin ohjelmistovalmistajia.

”Näin valmistajat mahdollistavat sen, että hakkerit pääsevät käyttämään haavoittuvuuksia hyväkseen kaapatakseen verkkoliikennettä, varastaakseen tietoa tai rahaa ja vaikkapa levittääkseen haittaohjelmia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat