Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putinin tuontikielto oli Valiolle iso isku – nyt Venäjän-tuotanto on siirtynyt rajan yli ja myynti kaksinkertaistunut

Putinin vastapakotteiden tavoite on kotimaisen tuotannon elvyttäminen. Valion mukaan juuri tämä on tapahtumassa, ja yhtiö on parhaillaan kasvattamassa tuotantoaan itänaapurissa.

Talous
 
Aleksei Mjakišev
Darja Tarusova maistelee sulatejuustoa Odintsovon tehtaan laboratoriossa.
Darja Tarusova maistelee sulatejuustoa Odintsovon tehtaan laboratoriossa. Kuva: Aleksei Mjakišev

Suomalainen maitojätti Valio jatkaa Venäjällä tuotantoinvestointejaan, jotka lähtivät toden teolla käyntiin Venäjän asetettua eurooppalaisille elintarvikkeille tuontikieltoja vajaat kaksi ja puoli vuotta sitten.

Perjantaina vihittiin virallisesti käyttöön Valion Odintsovon sulatejuustotehtaan kolmas tuotantolinja Moskovan länsipuolella. Linja suoltaa venäläisille pakattuja sulatejuustosiivuja 800 kilon tuntivauhtia.

Valion johdon mukaan lisää investointeja tuotantoon Venäjällä on luvassa.

”Tässäkin on talossa on vielä tilaa uusille investoinneille”, Valion Venäjän-toiminnoista vastaava johtaja Mika Koskinen huomautti perjantaina Odintsovossa.

”Emme enää koskaan saa joutua siihen tilanteeseen, että Venäjän-myynnistämme 90 prosenttia katoaa yhdessä yössä”, määrittelee puolestaan Valion Venäjän -johtaja Raul Lönnström. ”Vaikka pakotteet joskus poistuisivatkin, on Venäjän-liiketoimintamme seisottava kahdella jalalla eli tuotannossa sekä Venäjällä että muualla.”

Valion miesten mukaan ”yhden yön” menetysten jälkeinen aallonpohja on joka tapauksessa ohi, kahdessa vuodessa Venäjän-myynti on pystytty kaksinkertaistamaan – itänaapuriin siirretyn tuotannon turvin.

Pakotteista ja vastapakotteista luopuminen ei sitä paitsi siinnä näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa. Päinvastoin.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö julkaisi viimeksi torstaina laajennuksen Krimin miehityksen jälkeen laadituille pakotelistoille. Nyt mukaan pääsivät Kertšinsalmen siltaa manner-Venäjältä Krimille rakentavat yhtiöt ja muutamat kaasujätti Gazpromin tytäryhtiöt.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja pääministeri Dmitri Medvedev ovat toistaneet yli kaksi vuotta sanomaansa, jonka mukaan vastapakotteiden tarkoituksena on kotimaisen tuotannon elvyttäminen eli venäläisen termin mukaan tuonnin korvaus.

Sekä Valion Koskinen että Lönnström myöntävät, että Putinin vastapakotteet näyttävät toimivan presidentin julistamalla tavalla.

”Siltä se minustakin näyttää”, Lönnström kommentoi.

Aleksei Mjakišev
Vitali Rytškov lappaa voita, maitojauhoa ja juustoa myllyyn, ja tuloksena on Violaa.
Vitali Rytškov lappaa voita, maitojauhoa ja juustoa myllyyn, ja tuloksena on Violaa.

Odintsovon tehdas aloitti toimintansa seitsemän vuotta sitten tekemällä Venäjällä suosittuja Viola-kolmiojuustonappeja. Puoli vuotta sitten avattiin Viola-juustorasioiden linja ja nyt siis Viola-siivujuustolinja.

Rahaa laitokseen on upotettu 64 miljoonaa euroa. Laitos tuottaa nykyvauhdilla juustoa noin tuhat tonnia vuodessa, mikä on noin kuudesosa Valion sulatejuustotuotannosta Suomessa.

Omaa maidontuotantoa Valiolla ei Venäjällä ole, vaan se hankkii maitonsa sopimusmeijereiltä, joita Valiolla on tällä hetkellä Venäjällä neljä. Kahden uuden kanssa käydään parhaillaan neuvotteluja.

Kuluttajia taas kosiskellaan kuten Suomessakin eli kaupan maitohyllyä laajentamalla: vuoden aikana Venäjällä on lanseerattu 60 uutta tuotemerkkiä.

Moskovan kupeessa sijaitsevan Viola-tehtaan pihalla eivät maitoautot jyrise. Laitos ostaa voita, maitojauhetta ja erilaisia juustoja ja myllää niistä sitten erilaisilla mausteilla koristettuja Viola-tuotteita.

Mika Koskisen mukaan suurin osa ostettavista juustoista on venäläistä tavaraa. Voita sen sijaan ostetaan ympäri maailmaa.

Pakotteiden aikakaudella Etelä-Amerikasta on tullut merkittävä voin tuoja Venäjällä, ja erityisen hyvin rasvaansa on kaupannut Uruguay. Venäläisessä Violassa voi hyvinkin olla nokare uruguaylaista voita.

Lönnström korostaa, että laaduntarkkailu viedään alkutuotantoon asti vaikka maitoa ja maitotuotteita ulkopuolisilta toimittajilta ostetaankin. ”Meillä on täällä vahva brändi jota pitää puolustaa.”

Suomalainen maidontuottaja ei toistaiseksi Valion Venäjän-ponnistuksista kostu juuri muuten kuin välillisesti omistamansa yhtiön tuloksen parantumisena. Sekään ei ole aivan huono saavutus.

”Kaikki toimintamme Venäjällä on tällä hetkellä voitollista”, johtaja Koskinen sanoo.

Aleksei Mjakišev
Mika Koskisen mukaan Valion kaikki toiminta Venäjällä on voitollista.
Mika Koskisen mukaan Valion kaikki toiminta Venäjällä on voitollista.

 

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat