Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Globalisaatio on tuonut paljon hyvää – miksi se on nyt vastatuulessa?

Halvempi taulutelevisio ei tuo lohtua, jos oma elämäntapa, työpaikka tai itsemääräämisoikeus tuntuu uhatulta.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Muun muassa TTIP-sopimuksen vastustus voidaan nähdä merkkinä kasvavasta globalisaatiokritiikistä. Vapaakauppasopimuksia vastustavat mielenosoittajat marssivat Helsingissä viime toukokuussa.
Muun muassa TTIP-sopimuksen vastustus voidaan nähdä merkkinä kasvavasta globalisaatiokritiikistä. Vapaakauppasopimuksia vastustavat mielenosoittajat marssivat Helsingissä viime toukokuussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Globalisaatio on hyödyttänyt suomalaisia poikkeuksellisen paljon.

Lisääntynyt globaali taloudellinen, poliittinen ja sosiaalinen vuorovaikutus on tuonut Suomeen uutta vaurautta enemmän kuin yhteenkään toiseen maahan, kertoo tuore tutkimus.

Eivätkä suomalaiset ole saamapuolella yksin. Lisääntynyt kansainvälinen kauppa, yritysten välinen kiristynyt kilpailu ja pitkälle viety globaali työnjako ovat kasvattaneet hyvinvointia joka puolella maapalloa – joissain maissa ja väestöryhmissä enemmän kuin toisissa.

Eikä nyt puhuta pelkästään viimeksi kuluneista 20 vuodesta.

Ihmiskunnan historiaa suurella pensselillä luonnosteleva evoluutiobiologi Matt Ridley laittaa ihmislajin tuhansien vuosien hämmästyttävän hyvinvoinnin kasvun juuri kaupankäynnin lisääntymisen ja työnjaon edistymisen piikkiin.

Kirjassaan The Rational Optimist Ridley huomauttaa, ettei materiaalinen kehitys ole automaatio: historiasta löytyy esimerkkejä yhteisöistä, jotka olosuhteiden pakosta tai omasta tahdostaan eristäytyivät, taantuivat, köyhtyivät ja kuihtuivat.

Vakuuttavasta historiasta huolimatta huoli globalisaation suunnasta on viime aikoina kasvanut länsimaissa. Brexit-kansanäänestyksen tulos, Donald Trumpin suosio sekä EU:n ja USA:n vapaakauppasopimuksen (TTIP) vastustus voidaan nähdä merkkeinä kasvavasta globalisaatiokritiikistä.

Miksi kummassa joku haluaisi lypsävän lehmän pois päiviltä?

Sen ymmärtämiseksi auttaa, jos globalisaatiota tarkastelee vähän laajempana ilmiönä, yleisenä kansainvälistymisenä ja keskinäisriippuvaisuuden lisääntymisenä. Globalisaatio on taloudellinen, poliittinen ja kulttuurinen ilmiö.

Monet analyysit globalisaation häviäjistä ja voittajista keskittyvät globalisaation taloudelliseen puoleen. Onkin helppo nähdä, miksi taloudellinen globalisaatio ei kaikkia innosta.

Globalisaatio kun ei ole pehmeä voima. Se kiristää kilpailua ja pakottaa jatkuvasti hakemaan tapoja lisätä tuottavuutta. Tapa, jolla se lisää hyvinvointia isossa kuvassa, tuottaa häviäjiä paikallisesti ja hetkellisesti. (Eikä nyt mennä ongelmallisiin työoloihin köyhissä maissa, se on oman kirjoituksensa aihe.)

Taloudellinen globalisaatio uhkaa vähän kouluttautuneita työntekijöitä länsimaissa. Vastaavasti se on synnyttänyt kehittyviin talouksiin suuren ja kasvavan keskiluokan. Kielitaitoisille huippuosaajille se tarjoaa mahdollisuuden kilpailuttaa työnantajia ympäri maailman.

Taloudelliset selitykset eivät kuitenkaan yksin riitä.

Globalisaation yksi puoli on ihmisten lisääntynyt liikkuvuus, siis maahanmuutto ja sen mukanaan tuoma kulttuurien sekoittuminen.

Osa ihmisistä kokee tämän selvästi uhkana omalle elämäntyylilleen. Monikulttuurisuuden näkee eri kulmasta asuessaan lähiössä kuin nauttiessaan metropolien kulttuuririennoista ja etnisistä ravintoloista.

Lisäksi globalisaatio poliittisena ilmiönä tarkoittaa päätösten siirtymistä kauemmaksi äänestäjistä, ylikansalliselle tasolle. Se tarkoittaa myös keskinäisriippuvaisuuden lisääntymistä. Se tarkoittaa niin ikään valtioiden vallan vähenemistä suhteessa yrityksiin, jotka liikuttelevat ketterästi toimipisteitään maasta toiseen sen mukaan, missä työvoima on halvinta ja verot rasittavat vähiten.

On helppo nähdä, miksi globalisaatio tuntuu uhkaavan myös itsemääräämisoikeutta. Ilmiötä voi mennä todistamaan Britanniaan. Suomessa sama pelko on helppo havaita yhtäältä perussuomalaisten EU-skeptisyydessä, toisaalta vihreiden ja vasemmiston TTIP-kritiikissä.

Globalisaatio on tuonut kiistattomia hyötyjä, mutta ihmisten pelkoja ja huolia ei voi ohittaa. Globalisaation puolustajien on tehtävä muutakin kuin osoiteltava euromääriä ja prosenttilukuja.

Halvempi taulutelevisio ei paljon lämmitä, jos samaan aikaan tuntuu, että oma työpaikka, elämäntapa ja itsemääräämisoikeus ovat uhattuina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat