Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama vähätteli välikohtausta lentokentällä Kiinassa – video näyttää kiinalaisvirkailijan purkauksen

Yhdysvaltojen presidentin nihkeä vastaanotto lentokentällä Kiinassa saattoi olla tahallinen yritys nolata Obamaa

Talous
 
Kiinalaisvirkailijan purkaus tallentui videolle: "Tämä on meidän lentoasema"
Kiinalaisvirkailijan purkaus tallentui videolle: "Tämä on meidän lentoasema"
Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman vierailu G20-kokoukseen Kiinaan alkoi kohulla. Amerikkalaiset ja kiinalaiset virkailijat ottivat yhteen lentoasemalla, kun järjestelyt olivat sekaisin ja Obamakin ohjattiin Air Force Onen takaovesta ulos. Kuva: Reuters.

Hangzhou

Yhdysvaltalaisten ja kiinalaisten välistä kahinaa lauantaina Kiinan Hangzhoun lentokentällä on turha liioitella, sanoi Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama sunnuntaina.

”En lähtisi liikaa vatvomaan sen merkitystä”, hän totesi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Obaman saapuminen Kiinassa pidettävään G20-ryhmän kokoukseen lauantaina herätti huomiota, koska se poikkesi normaalista. Presidentin vastaanotto oli kiinalaisilta sähläys, jota on epäilty jopa tahalliseksi.

Obaman Air Force One -lentokoneen laskeuduttua Kiinaan presidentti tuli ulos koneesta takaoven kautta.

Useat muut G20-johtajat kävelivät lentokoneistaan etuoven kautta pitkin korkeita portaita, joille oli levitetty punainen matto. Yleensä tällainen vastaanotto kuuluu protokollaan, kun valtiot vastaanottavat ulkomaisia johtajia.

Obaman koneen ovelle ei kuitenkaan portaita tuotu. Hän laskeutui asfaltille koneen alapuolella olevasta ovesta, jossa on omat portaat. Tätä ovea hän käyttää normaalisti vain maissa, joissa turvallisuustilanne on huono, esimerkiksi Afganistanissa, kertoo The New York Times -sanomalehti.

Syytä järjestelylle ei varmuudella tiedetä. Sunnuntaina Kiinan ulkoministeriön edustaja sanoi Hongkongilaisen South China Morning Post -lehden mukaan, että Yhdysvaltojen edustajat kieltäytyivät portaista, koska portaiden kuljettaja ei osannut englantia eikä voinut ymmärtää yhdysvaltalaisten turvallisuusohjeita.

”Kiina ehdotti, että voisimme panna tulkin istumaan kuljettajan viereen, mutta Yhdysvaltojen edustajat torjuivat ehdotuksen”, nimettömänä esiintynyt kiinalaisedustaja sanoi lehden mukaan. Kiina ei ole virallisesti kommentoinut porrasjupakkaa.

Ongelmat eivät kuitenkaan rajoittuneet vain portaiden puuttumiseen. Kun Obaman mukana tullut toimittajajoukko oli menossa koneen siiven alle seuraamaan Obaman koneesta laskeutumista, kiinalainen vartija pysäytti heidät, kertoo The New York Times, jonka toimittaja oli mukana.

Kun Obaman hallinnon virkailija kehotti vartijaa päästämään toimittajat kulkemaan, tilanne kärjistyi huuteluksi.

”Tämä on meidän maamme. Tämä on meidän lentokenttämme”, karjui tummaan pukuun pukeutunut kiinalainen virkailija uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kiinalaisvirkailija yritti estää Obaman turvallisuusneuvonantajaa Susan Ricea ja tämän avustajaa Ben Rhodesia kävelemästä Obaman seurueen autosaattueen luo lentokentällä. AFP:n mukaan siitä kehkeytyi kiivas sananvaihto, jonka jälkeen Yhdysvaltojen salaisen palvelun virkailija puuttui tilanteeseen ja päästi Ricen sekä Rhodesin kulkemaan.

”He tekivät asioita, joita emme odottaneet”, sanoi Rice myöhemmin AFP:n mukaan.

On mahdollista, ettei kiinalaisvirkailija tiennyt Ricen kuuluvan Obaman valtuuskuntaan vaan luuli häntä toimittajaksi.

Salaisen palvelun ja kiinalaisvirkailijoiden välille syntyi kinaa vielä myöhemmin valtion vierastalolla Hangzhoun keskustassa, missä Obama tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin, kertoivat paikalla olleet tiedotusvälineet.

Lisäksi yhdysvaltalaisdelegaatiota avustaneen kiinalaisvirkailijan ja kiinalaisen turvamiehen välille kehkeytyi vierastalolla melkein käsikähmä, kertoi The Washington Post -sanomalehti.

Yhdysvaltalaisten kohtelu lentokentällä saattoi olla Kiinalta tahallinen yritys panna Obama noloon valoon, arvelivat sanomalehti The Guardianin haastattelemat asiantuntijat.

Kiina on valmistautunut Hangzhoun G20-kokoukseen äärimmäisen huolellisesti, muun muassa sulkemalla tehtaat ja lähettämällä kaupungin asukkaita lomalle. Tarkkailijat ovat pitäneet erikoisena sitä, että juuri Obaman kohdalla järjestelyt kaikesta huolimatta pettivät.

”Tällaiset asiat eivät tapahdu vahingossa. Eivät kiinalaisten kanssa”, sanoi The Guardianin haastattelema Meksikon entinen Kiinan-suurlähettiläs Jorge Guajardo.

DAMIR SAGOLJ / REUTERS
Presidentti Barack Obama saapui lauantaina Kiinaan 20G-maiden kokoukseen.
Presidentti Barack Obama saapui lauantaina Kiinaan 20G-maiden kokoukseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat