Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama luki Kiinan Xille merilakia – Etelä-Kiinan meren kiista hiertää G20-neuvotteluissa

Kiina puolustaa etujaan vaatimillaan merialueilla, sanoi Kiinan presidentti

Talous
 
Carolyn Kaster / Reuters
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kiinan presidentti Xi Jinping joivat lauantaina teetä Kiinan valtion vierastalolla Hangzhoussa. Tapaaminen oli G20-maiden kokouksen yhteydessä.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kiinan presidentti Xi Jinping joivat lauantaina teetä Kiinan valtion vierastalolla Hangzhoussa. Tapaaminen oli G20-maiden kokouksen yhteydessä. Kuva: Carolyn Kaster / Reuters

Hangzhou

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama piti Kiinan presidentille Xi Jinpingille suorapuheisen luennon kansainvälisten pelisääntöjen noudattamisen tärkeydestä, kun presidentit tapasivat Kiinan Hangzhoussa lauantai-iltana ennen sunnuntaina alkanutta suurten talouksien G20-ryhmän kokousta.

Kiinan eteläpuolisella merialueella Etelä-Kiinan merellä kytevän kiistan on odotettu varjostavan Kiinan isännöimää G20-kokousta.

Presidentit kävivät kiistasta suoran ja avoimen keskustelun, kertoi Yhdysvaltojen presidentin kanslia lauantai-iltana tapaamisen jälkeen julkaisemassaan lausunnossa.

”Presidentti Obama painotti Kiinalle, kuinka tärkeää sen on kansainvälisen merioikeussopimuksen allekirjoittajamaana noudattaa sopimuksen sille tuomia velvoitteita”, Valkoinen talo ilmoitti lausunnossaan.

Obama linjasi, että Yhdysvaltojen mielestä sopimuksen noudattaminen on äärimmäisen tärkeää, jotta maailmassa pysyy sääntöihin perustuva kansainvälinen järjestys. Obama myös vakuutti Xille, että Yhdysvallat tukee liittolaisiaan horjumatta.

Länsimaita häiritsee Kiinan suhtautuminen kansainvälisen välitystuomioistuimen heinäkuussa Haagissa antamaan tuomioon, jonka mukaan Kiinan toimet Etelä-Kiinan merellä eivät ole kansainvälisen merioikeuden mukaisia.

Kiina ilmoitti saman tien, ettei se aio noudattaa tuomiota. Tuomio ei Kiinan mielestä sido sitä.

Asian oli vienyt oikeuteen Filippiinit, joka kiistelee merialueista Kiinan kanssa. Kiinan mielestä lähes koko Etelä-Kiinan meri melkein naapurimaiden rantoja hipoen kuuluu sen hallintaan. Kiinan kanssa alueista kiistelee Filippiinien lisäksi esimerkiksi Vietnam.

Yhdysvallat puolestaan on korostanut vapaan merenkulun tärkeyttä merialueilla, joiden se katsoo olevan kansainvälisiä. Yhdysvalloilla ei ole Etelä-Kiinan merellä aluevaatimuksia.

Presidenttien tapaamisessa Xi ilmoitti Obamalle, että Kiina tulee vastaisuudessakin valvomaan omia etujaan Etelä-Kiinan merellä, ilmoitti Kiinan ulkoministeriö tapaamisesta julkistamassaan lausunnossa.

Xin mukaan Kiina haluaa ratkoa alueen kiistat rauhanomaisesti neuvottelemalla ja toivoo Yhdysvalloilta rakentavaa asennoitumista.

Kiina on pyrkinyt neuvottelemaan kiistoista kahden kesken kunkin kiistakumppanin kanssa sen sijaan, että asiasta puhuttaisiin kokonaisuutena kansainvälisen oikeuden näkökulmasta. Tätä asetelmaa on pidetty Kiinan kannalta edullisena, koska näin Kiina pääsee neuvottelemaan asioista itseään huomattavasti pienempien maiden kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat