Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU vaatii Kiinaa sulkemaan terästehtaita – muuten ei heru markkinatalousasemaa

Juncker: Ylituotannon vähentämistä on voitava myös valvoa

Talous
 
Reuters
Työntekijä purkaa teräsvaijerilastia Yichangissa Hubein maakunnassa.
Työntekijä purkaa teräsvaijerilastia Yichangissa Hubein maakunnassa. Kuva: Reuters

Hangzhou

Euroopan Unioni haluaa meneillään olevassa G20-huippukokouksessa patistella Kiinaa vähentämään terästuotantoaan. Lisäksi EU haluaa, että Kiina suostuu perustamaan valvontajärjestelmän, jolla pystytään varmistamaan, että tuotanto todella vähenee.

”Valvontamekanismi tarvitaan, ettei meidän tarvitse luottaa pelkästään niihin numeroihin, joita Kiina kertoo meille”, totesi EU-lähde HS:lle kokouspaikalla Kiinan Hangzhoussa. Hän puhui nimettömänä, koska ei voi antaa lausuntoja EU:n nimissä.

Saman asian sanoi hieman lievemmin sanankääntein myös Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, joka puhui lehdistölle ennen huippukokouksen alkua.

”On erittäin tärkeää, että Kiina suostuu perustamaan mekanismin, jolla valvotaan terästeollisuuden ylikapasiteettia ja sen syitä”, Juncker totesi.

Unioni on jo aiemmin antanut ymmärtää, että teräksen ylikapasiteetin leikkaaminen ja leikkausten varmistaminen ovat edellytyksiä, joita ilman Kiinalle ei myönnetä niin sanottua markkinatalousmaan asemaa. Asia oli esillä esimerkiksi heinäkuussa Pekingissä pidetyssä EU:n ja Kiinan huippukokouksessa.

”Nämä asiathan ovat aika selkeästi kytketty toisiinsa. Jos on ylituotantoa eikä ole toimivaa markkinataloutta, joka on myös avoin, se tarkoittaa, ettei ole markkinatalousmaa”, EU-lähde totesi HS:lle.

Kiinalla on ollut käsitys, että sille lankeaa markkinatalousmaan asema maailman kauppajärjestössä WTO:ssa tämän vuoden lopussa, kun Kiinalle tulee 15 vuotta täyteen WTO:n jäsenenä. Esimerkiksi EU ja Yhdysvallat eivät kuitenkaan ole aivan suoralta kädeltä antamassa Kiinalle tätä statusta.

Markkinatalousmaan aseman antaminen Kiinalle merkitsisi sitä, että Kiinaa vastaan olisi vaikeampi ajaa oikeusjuttuja polkuhinnalla myymisestä. Sääntöjen mukaan markkinatalousmaan vientihintoja pitää verrata niihin hintoihin, joilla tuotteita myydään maan sisällä.

Tällöin Kiinasta olisi luvallista myydä esimerkiksi terästä Eurooppaan erittäin halvalla, eikä Euroopan mailla olisi oikeutta periä suojatulleja.

Länsimaissa kuitenkin pelätään, että Kiinan terästuotanto on käytännössä valtion tukemaa, ja Kiina pystyy siksi puskemaan terästä markkinoille epärealistisen halvalla. Kiinan terästuotannosta vastaavat pääosin suuret valtiolliset yritykset.

Euroopan terästeollisuus on pitkään paininut halvan kiinalaisen teräksen tuonnin aiheuttamissa ongelmissa. EU katsoo, että kiinalainen halpatuonti vie Euroopasta työpaikkoja.

Kiina on sanonut haluavansa itsekin leikata terästehtaiden ylikapasiteettia osana taloutensa rakennemuutosta. Kiina pyrkii viemään talouttaan pois raskaasta teollisuudesta ja viennistä enemmän kohti palveluja ja kotimaiseen kysyntään perustuvaa mallia.

Kiinan talouskasvun hidastuessa ei ole kuitenkaan selvää, kuinka paljon Kiina todellisuudessa uskaltaa vähentää raskasta teollisuuttaan, koska tehtaiden sulkeminen voi hillitä talouskasvua entisestään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat