Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lidl lopettaa virikehäkkimunien myynnin – Siipikarjaliitto: ”Pelkkä pr-temppu”

Kauppaketju Lidl lopettaa kokonaan virikehäkkimunien myynnin syksyn aikana. Myyntiin jää vain vapaiden kanojen munia ja luomumunia.

Talous
 
Vesa-Matti Väärä
Kananmunien kulutus kasvaa Suomessa.
Kananmunien kulutus kasvaa Suomessa. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Erilaisia tuotantotapoja

 Kananmunia tuotettiin Suomessa vuoden ensimmäisellä puoliskolla 36 miljoonaa kiloa. Tuotanto kasvoi kolme prosenttia.

 Munat jaetaan neljään luokkaan: luomumunat, ulkokananmunat, vapaan kanan munat eli lattiakanaloissa tuotetut munat ja virikehäkkimunat.

 Luomumunia tuottavia kanoja voi pitää enintään kuutta neliömetriä kohti. Kanaloissa on oltava ikkunat, pehkua ja ulkotarha. Kanat saavat liikkua vapaasti.

 Ulkokananmunia tuottavien kanojen on päästävä ulkoilemaan ja liikkumaan vapaasti. Niitä saa olla enintään yhdeksän neliömetrillä.

 Vapailla kanoilla on samat olosuhteet kuin ulkokanamunia tuottavilla, mutta niillä ei ole ulkoilumahdollisuutta.

 Virikehäkissä kanoilla on oltava pesä, kuopsutuspaikka ja orsia. Virikehäkissä kanoja saa olla enintään 13 neliömetrillä.

Kauppaketju Lidl kertoo lopettavansa kokonaan virikehäkkimunien myynnin syksyn aikana. Myyntiin jää vain vapaiden kanojen munia ja luomumunia.

Lidl perustelee päätöstä sillä, että kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia ruuan alkuperästä, tuotantotavoista ja tuotantoeläinten oloista. Virikehäkeissä kanoilla on vähemmän tilaa kuin luomu- tai lattiakanaloissa. Niissä voi olla enimmillään 13 kanaa neliömetrillä, kun luomukanoja saa samassa tilassa olla enintään kuusi.

”Tuotantoeläinten liikkumisvapauden ja elintilan lisääminen on tärkeää ja kiinnostaa yhä enemmän asiakkaitamme. Haluamme linjauksillamme auttaa tekemään vastuullisemmista tuotantotavoista valtavirtaa”, Lidlin Suomen vastuullisuusasiantuntija Maija Järvinen sanoo tiedotteessa.

Virikehäkkimunat ovat yleensä kaupan hyllyllä halvimpia.

Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina pitää Lidlin päätöstä lähinnä julkisuustemppuna.

”Päätös oli odotettavissa, koska Lidl on luopunut virikehäkkimunista muissakin maissa”, hän sanoo.

”Enemmän kyseessä on kuitenkin pr-temppu kuin aito toimi edistää kanojen hyvinvointia.”

Kananmunatuottajat ovat vastikään investoineet virikehäkkeihin, koska kaikki kanahäkit piti 2012 mennessä muuttaa virikehäkeiksi EU:n direktiivin tultua voimaan. Myös virikehäkeissä kanoilla on oltava pesä, kuopsutuspaikka ja orsia.

”Ei voi sanoa, että kanojen hyvinvointi olisi heikoimmillaan virikehäkkikanaloissa”, Hamina sanoo.

Hänen mukaansa vaatisi isoja investointeja, jos virikehäkkikanaloista siirryttäisiin laajassa mittakaavassa lattiakanaloihin.

”Investoinnit maksaa viime kädessä kuluttaja. Toki ala muuttaa tuotantoa, jos tarve tulee, mutta siirtymäaikaa tarvitaan vuosia ja euroja kymmeniä miljoonia.”

Myös S-ryhmä korostaa, että tuotantosuunnan vaihtaminen ei käy tuottajilta hetkessä. S-ryhmästä kerrotaan, että suurena kaupparyhmänä se ei voisi kertaheitolla lopettaa virikehäkkimunien myyntiä, koska tällöin osa suomalaisista kananmunantuottajista menettäisi mahdollisuuden toimintaansa.

Keskossa puolestaan ”tahtotila” on se, että K-kaupoissa voitaisiin jollakin aikavälillä siirtyä vain lattia- ja luomukanaloiden munien myyntiin, toteaa päivittäistavaratoimialan ostojohtaja Jyrki Karlsson.

”Tällä hetkellä tämä ei ole mahdollista, sillä lattia- ja luomukanaloiden munia ei tuoteta riittävästi.”

Virikehäkkimunien tuotantomäärät ovat kasvaneet ja niiden osuus kaikesta munantuotannosta on nyt 64 prosenttia. Virikehäkkimunien tuotanto kasvoi Luonnonvarakeskuksen mukaan vuoden alkupuolella kolme prosenttia, yhtä paljon kuin koko munantuotanto.

Eniten kasvoi kuitenkin luomumunien tuotanto, joka harppasi kahdeksan prosenttia. Sekä S- että K-kaupoissa luomumunien myynti on kasvanut tänä vuonna 15 prosenttia.

Lattiakanaloiden eli vapaan kanan munien tuotantomäärä Suomessa väheni.

Lidl ei käytä jatkossa virikehäkkimunia myöskään omien merkkien tuotteidensa valmistukseen. Loppuvuoden aikana niissäkin siirrytään käyttämään vain vapaana liikkuvien kanojen munia. Lidlin valikoimasta suuri osa on sen omien merkkien tuotteita.

”Tämä on meille iso päätös, joka osoittaa, että vastuulliset valinnat kaupalta ovat ennen kaikkea tahtokysymys”, Lidlin Järvinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat