Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmarisen salkunhoitaja teki ensimmäisen valuuttatappionsa 10-vuotiaana – nyt hän paljastaa onnistuneimman sijoituksensa

Hongkongissa asuva sijoitusammattilainen Anna Hyrske painottaa vastuullisuutta, kun hän valitsee rahastoa. HS:n Näin minä sijoitan -sarjassa Hyrske valottaa sijoitusfilosofiaansa.

Talous
 
Nikki Wilson
Ilmarisen salkunhoitaja Anna Hyrske asuu Hongkongissa Kiinassa.
Ilmarisen salkunhoitaja Anna Hyrske asuu Hongkongissa Kiinassa. Kuva: Nikki Wilson
Fakta

Kuka?

Anna Hyrske

 Ilmarisen salkunhoitaja Hongkongissa vuoden 2015 alusta lähtien.

 Työskennellyt 17 vuotta Ilmarisella muun muassa vastuullisen sijoittamisen päällikkönä ja luottoriskianalyytikkona.

 Valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Hankenilta ja kauppatieteiden kandidaatiksi Montpellierin ja Nottingham Trentin yliopistoista.

Varovaisuus, vastuullisuus ja pitkäjänteisyys. Näillä sanoilla eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen salkunhoitaja Anna Hyrske kuvaa omaa sijoitusfilosofiaansa.

”Sijoitan, jotta pystyn takaamaan sen, että lapseni pystyvät aikuistuessaan keskittymään opiskeluun”, Hyrske kertoo.

”Rahastoa valitessani kiinnitän huomiota erityisesti kestävään kehitykseen ja ihmisoikeuksiin.”

Hyrske on työskennellyt Ilmarisella 17 vuotta. Hän on toiminut esimerkiksi vastuullisen sijoittamisen päällikkönä ja luottoriskianalyytikkona. Parhaillaan Hyrske asuu Kiinassa Hongkongissa.

Hyrske teki ensimmäisen valuuttasijoituksensa kymmenvuotiaana.

”Marssin Kansallis-Osake-Pankin konttoriin ja kerroin haluavani vaihtaa markkoja Yhdysvaltain dollareiksi. Uskoin jostain syystä, että dollarin arvo nousee.”

Vain hetki Hyrskeen tekemän sijoituksen jälkeen dollari kuitenkin devalvoitiin eli sen arvo heikkeni suhteessa ulkomaisiin valuuttoihin.

”Miten sitä pystyikään ajattelemaan pienenä tyttönä niin väärin. Myöhemmin ensimmäisiä Ilmarisen valuuttakauppoja tehdessäni ilmassa oli pientä jännitystä, että toivottavasti tällä kertaa menee paremmin”, Hyrske nauraa.

Hyrske on erikoistunut vastuulliseen sijoittamiseen sekä työssään että vapaa-ajalla.

Ilmarisella vastuullisen sijoittamisen päällikkönä hän on pohtinut paljon yhtiön omistajapolitiikkaa ja sitä, miten institutionaalinen sijoittaja voi ottaa huomioon vastuullisuutta.

Yksityishenkilönä hänen kaikki arvopaperisijoituksensa on tehty sellaisten rahastojen kautta, jotka pohjautuvat vastuullisen sijoittamisen kriteereihin.

Vastuullisen sijoittamisen painopisteet riippuvat Hyrskeen mukaan täysin sijoittajasta.

”Joillekin ympäristöasiat ovat ensisijainen kriteeri, toisille esimerkiksi ihmisoikeudet tai hiilidioksidipäästöt.”

Piensijoittaja saa tietoa vastuullisuuskysymyksistä esimerkiksi yritysten verkkosivuilta, vastuullisuusraporteista, vuosikertomuksista ja mediasta.

”Informaatiota on valtavasti saatavilla, mutta sen läpi käyminen vaatii istumalihaksia.”

Asemapaikka Kiinassa on antanut Hyrskeelle kokonaisvaltaisen kuvan Aasian markkinoista. On tärkeää olla paikan päällä, jotta oppii tuntemaan kaikki markkinan nyanssit.

”Jos esimerkiksi Suomessa saadaan joku keskiarvo ulos Kiinan kiinteistömarkkinoilta, se ei kerro tilanteesta vielä mitään. Kiina on niin valtava maa, että vaikka jossain päin kiinteistömarkkinoilla menee liiankin kovaa, jossain asunnot eivät ole liikkuneet mihinkään kymmeneen vuoteen.”

Monen kiinalaisyrityksen käsitys vastuullisuudesta ja kestävästä kehityksestä on Hyrskeen mukaan sillä tasolla, millä Euroopassa oltiin 10–15 vuotta sitten.

”Välillä kiinalaisyrityksiä tavatessa tulkiltani on kysytty jälkeenpäin, että miksi tämä henkilö kyseli niin paljon ympäristöstä ja sosiaalisesta vastuusta. On ihmetelty, että miksi tämä asia kiinnostaa.”

 

Sijoitusammattilainen paljastaa

”Onnistunein sijoitukseni on ollut oma koulutukseni. Se on antanut eväät ammatilliseen kehittymiseen ja uralla etenemiseen. Opiskelin kolme tutkintoa kolmessa eri yliopistossa.”

”Pahin mokani on ollut liiallinen varovaisuus ja konservatiivisuus sijoittamisessa. Olen painottanut mahdollisuuksien sijaan enemmän riskejä. Välillä olen miettinyt, että olisi pitänyt olla rohkeampi ja uskaltaa enemmän.”

”Juuri nyt sijoitan vastuullisen sijoittamisen kriteereihin pohjautuviin rahastoihin ja kiinteistöihin, niin kuin yleensäkin. Sijoitan hyvin pitkällä aikajänteellä.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat