Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP:n elvytysohjelma ylitti 1 000 miljardin euron rajan – euroalueen talous laahaa silti

Puolitoista vuotta kestäneestä elvytyksestä huolimatta euroalueen talous ei näytä merkittäviä piristymisen merkkejä.

Talous
 
HS–Reuters
RALPH ORLOWSKI / Reuters
Euroopan keskuspankin pääkonttori Frankfurtissa.
Euroopan keskuspankin pääkonttori Frankfurtissa. Kuva: RALPH ORLOWSKI / Reuters

Euroopan keskuspankin (EKP) elvytysohjelma ylitti symbolisen rajapyykin viime viikolla, kun keskuspankin hallussa olevien arvopapereiden arvo nousi yli 1 000 miljardiin euroon.

EKP aloitti niin kutsutun määrällisen elvytyksen ohjelman puolitoista vuotta sitten. Ohjelman tavoitteena on vauhdittaa euroalueen talouskasvua.

Ohjelmassa EKP ostaa markkinoilta suuria määriä euromaiden valtionlainoja sekä muita arvopapereita. Osto-ohjelman seurauksena lainojen korot laskevat, minkä toivotaan vilkastuttavan lainanantoa ja investointeja.

EKP:n toimien seurauksena muun muassa Suomi saa jopa seitsenvuotista lainaa negatiivisella korolla.

Osto-ohjelmasta huolimatta euroalueen talous ei ole osoittanut merkittäviä virkistymisen merkkejä. Myös ohjelmaan sisältyvistä riskeistä keskustellaan paljon.

Elvytysohjelman jatkosta odotetaan lisätietoja, kun euromaiden kansallisten keskuspankkien pääjohtajista koostuva EKP:n neuvosto kokoontuu torstaina. EKP on tähän mennessä linjannut osto-ohjelman jatkuvan ainakin maaliskuuhun 2017 saakka.

EKP:n pääjohtajan Mario Draghin odotetaan antavan viitteitä siitä, kuinka pitkään ostoja jatketaan. Ostojen jatkamisella on kuitenkin rajansa. On esimerkiksi esitetty arvioita siitä, että EKP:ltä yksinkertaisesti loppuu ostettava.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat