Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Applen odotetaan karsivan iPhonesta kuulokeliittimen – tällaisia julkistuksia yhtiöltä odotetaan keskiviikkona

Amerikkalaisen Applen uudessa iPhone 7 -älypuhelimessa ei ole enää kuulokeliitäntää. Uuden mallin ei odoteta ottavan isoja teknisiä edistysaskeleita.

Talous
 
ROBERT GALBRAITH / Reuters
Applen toimitusjohtaja Tim Cook vilkutti yleisölle puhuessaan Applen konferenssissa kesäkuussa 2015.
Applen toimitusjohtaja Tim Cook vilkutti yleisölle puhuessaan Applen konferenssissa kesäkuussa 2015. Kuva: ROBERT GALBRAITH / Reuters

Apple tarjoilee uutta viiniä vanhassa leilissä, kun se julkistaa todennäköisesti uuden version iPhone-älypuhelimesta keskiviikkona. Näin ennustavat älypuhelintekniikkaa seuraavat analyytikot.

Toisin sanoen ennakkoveikkailujen mukaan iPhonen ulkoinen olemus ei merkittävästi muutu nykyisestä, mutta älypuhelimen monet tekniset ominaisuudet uudistuvat ja paranevat uudessa mallissa.

Ennakkoveikkailuissa uuden iPhone-mallin järjestelmän suorituskyky nousee ja puhelimen vedenkestävyys sekä kameratekniikka paranevat.

Veikkailujen mukaan Apple alkaa valmistaa uutta älypuhelinta, jonka odotetaan saavan mallinimen iPhone 7, kahdessa täysin uudessa värissä, jotka ovat ”tummanmusta” ja kiiltävä ”pianonmusta”. Lisäksi uutta iPhone 7:ää valmistetaan kolmessa nykyisin käytössä olevassa värissä, jotka ovat hopea, kulta ja ruusukulta.

Samoin huhutaan, että uudessa puhelimessa ei ole kuulokeliitäntää, johon kuulokkeiden pistoke työnnetään. Sen sijaan iPhone 7:n kuulokkeet voi kytkeä suoraan puhelimen tiedonsiirtoporttiin, ja lisäksi mukana tulee sovitin, jolla myös perinteiset kuulokkeet voi kytkeä uuteen puhelimeen.

Uusien iPhone 7 -mallien korkeuden ja leveyden sekä näytön koon odotetaan pysyvän suurin piirtein samoina verrattuna nykyisiin iPhone 6S ja iPhone 6S Plus -malleihin.

MAXIM SHEMETOV REUTERS
Applen nykyisen kuvassa olevan iPhone 6 -älypuhelimen korkeus ja leveys tulevat ennakkoveikkailujen mukaan säilymään ennallaan mahdollisessa uudessa iPhone 7 -älypuhelimessa.
Applen nykyisen kuvassa olevan iPhone 6 -älypuhelimen korkeus ja leveys tulevat ennakkoveikkailujen mukaan säilymään ennallaan mahdollisessa uudessa iPhone 7 -älypuhelimessa.

Älypuhelimia ja tietokoneita valmistava Apple ei ole kertonut ennalta, millaisia uutisia se julkistaa keskiviikkoiltana Suomen aikaa San Franciscossa pidettävässä isossa tiedotustilaisuudessa.

Mutta perinteiseen tapaan tietotekniikkaa seuraavat uutissivustot ja analyytikot ovat yhdistäneet arvauksia ja eri tavoin julkisuuteen vuotaneita tiedonjyviä kulutuselektroniikkakolossin aikeista.

Niiden perusteella on rakennettu ennakkokäsitys siitä, mitä uutta Apple tällä kertaa julkistaa. Esimerkiksi kulutuselektroniikkaa seuraavat The Verge ja CNET-uutissivustot ovat koonneet kattavat katsaukset ennakkoveikkailuista.

Analyytikot arvioivat, että todennäköisesti julkistettavan uuden iPhonen 7:n ominaisuudet eivät edusta teknistä harppausta verrattuna Applen iPhone 6:een, joka on nykyinen Applen huippumalli.

”Tekniikka alkaa vakiintua sillä tavoin, että sen edistysaskeleet eivät ole likimainkaan niin suuria kuin aiemmin”, totesi Jackdaw Research -yhtiön pääanalyytikko Jan Dawson sanomalehti The Wall Street Journalille.

Silti Applen toimitusjohtaja Tim Cookilla on Dawsonin mukaan selkeä tavoite, kun hän nousee yleisön eteen 7000 hengen auditoriossa San Franciscossa.

”Hänen pitää varmistua siitä, että iPhone 6 tai 6 Plus -mallin kaksi vuotta sitten ostaneet kuluttajat vakuuttuvat siitä, että iPhone 7:n uutuuksilla on todellista merkitystä”, Dawson sanoi.

Osaltaan iPhone 7:n mukaan tuleviin uudistuksiin saattaa vaikuttaa spekulaatioiden mukaan se, että Apple kenties julkaisee uuden iPhone 8:n ensi vuonna. Tuolloin tulee kuluneeksi kymmenen vuotta ensimmäisen iPhonen julkistamisesta, ja sen johdosta Apple pyrkii tekemään iPhone 8:sta mullistavan uutuuden.

Päivitys tuo riskejä tietoturvaan

Vanhojen Applen älypuhelinten ja tablettien käyttöön liittyvät tietoturvariskit kasvavat, kun laitteet putoavat käyttöjärjestelmäpäivityksen ulkopuolelle.

Applen odotetaan julkaisevan syyskuun aikana uuden iOS 10 -käyttöjärjestelmän älypuhelimille ja tableteilla. Uutta käyttöjärjestelmää ei enää versioida päivitettäväksi vanhempiin Applen laitteisiin kuten iPhone 4S:ään, joka oli markkinoille tullessaan suosittu tuote ja jota käytetään yhä laajalti esimerkkinä lasten ensimmäisenä puhelimena.

Vanhat laitteet jatkavat päivityksen jälkeenkin toimintaansa, mutta ero aiempaan on, että iPhone 4S -älypuhelinten kaltaisista iOS 10:n ulkopuolelle jäävistä laitteista paljastuvia mahdollisia tietoturvapuutteita ei välttämättä enää korjata, sanoo Aalto-yliopiston professori Jukka Manner.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että vanhalla käyttöjärjestelmällä ja ilman päivityksiä toimivasta laitteesta voi paljastua haavoittuvuuksia, joita esimerkiksi haittaohjelmien levittäjät voivat yrittää hyödyntää.

Päivittymättömällä käyttöjärjestelmällä toimivan laitteen tietoturvariskejä voi jonkin verran pienentää asentamalla siihen erillisen tietoturvaohjelman, sanoo Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Anne Oikarinen.

Vanhojen laitteiden haavoittuvuuksista tiedotetaan esimerkiksi Viestintäviraston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat