Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apple siirtyy uuteen käyttöjärjestelmään – iPhone 4S:n ja muiden vanhojen laitteiden riskit kasvavat

Apple ei tuo uutta iOS 10 -käyttöjärjestelmää esimerkiksi vanhoihin iPhone 4S -älypuhelimiin. Vanhoja puhelimia voi käyttää entiseen tapaan, mutta niistä voi paljastua tietoturvapuutteita.

Talous
 
Ville Männikkö
Apple ei tarjoa uutta iOS 10 -käyttöjärjestelmää vanhoihin iPhone 4S -puhelimiin.
Apple ei tarjoa uutta iOS 10 -käyttöjärjestelmää vanhoihin iPhone 4S -puhelimiin. Kuva: Ville Männikkö

Ikääntyneiden Applen älypuhelinten kuten iPhone 4S:n ja tablettien putoaminen käyttöjärjestelmäpäivityksen ulkopuolelle kasvattaa laitteiden käyttöön liittyviä tietoturvariskejä, sanovat suomalaiset asiantuntijat.

Applen odotetaan julkaisevan syyskuun aikana uuden iOS 10 -käyttöjärjestelmän älypuhelimille ja tableteilla. Uutta käyttöjärjestelmää ei enää versioida päivitettäväksi vanhempiin Applen laitteisiin.

Näiden laitteiden joukossa on iPhone 4S, joka oli markkinoille tullessaan suosittu tuote ja jota käytetään yhä laajalti esimerkiksi lasten ensimmäisenä puhelimena.

Vaikka vanhat iPhone 4S -älypuhelimet jäävät ilman iOS 10 -päivitystä, ne toimivat käyttäjän kannalta entiseen tapaan vanhalla käyttöjärjestelmällään.

Ero aiempaan on se, että iPhone 4S -älypuhelinten kaltaisista iOS 10:n ulkopuolelle jäävistä laitteista paljastuvia mahdollisia tietoturvapuutteita ei välttämättä enää korjata, sanoo Aalto-yliopiston professori Jukka Manner.

”Tietoturvapäivityksiä ei enää mene vanhempiin laitteisiin. Eli jos vanhaan iOS:ään on jäänyt tunnettuja tietoturvareikiä, niin Apple ei ole niitä hirveästi paikkaillut. Se on ehkä ainoa ongelma näiden vanhojen laitteiden käytössä”, professori Manner sanoo.

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksessa työskentelevä tietoturva-asiantuntija Anne Oikarinen on samoilla linjoilla Mannerin kanssa

Oikarisen mukaan Apple ei ole aiemmin tehnyt järjestelmällisesti tietoturvapäivityksiä vanhoihin käyttöjärjestelmiin uuden käyttöjärjestelmän julkistamisen jälkeen.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että vanhalla käyttöjärjestelmällä ja ilman päivityksiä toimivasta laitteesta voi paljastua haavoittuvuuksia, joita esimerkiksi haittaohjelmien levittäjät voivat yrittää hyödyntää.

”Silloin voi olla riski käyttää sähköpostia ja surffailla internetissä tällaisilla vanhoilla laitteilla”, Oikarinen sanoo

Vaikka vanhentuneista laitteista on menneisyydessä paljastunut haavoittuvuuksia, Oikarisen mukaan on vaikea ennustaa, milloin ja minkälaisia haavoittuvuuksia esimerkiksi iPhone 4S:stä voi paljastua tulevaisuudessa.

Päivittymättömällä käyttöjärjestelmällä toimivan laitteen tietoturvariskejä voi Oikaisen mukaan jonkin verran pienentää asentamalla siihen erillisen tietoturvaohjelman.

Sinänsä jääminen vanhentuneen käyttöjärjestelmän varaan ei huononna vanhan laitteen totuttua käyttöä.

”Uusia ominaisuuksia ei saa käyttöön, mutta vanha laite toimii niin kauan kuin sitä on mukava käyttää. Pitää vain seurata, tiedotetaanko joistain haavoittuvuuksista”, Oikarinen sanoo.

Haavoittuvuuksista tiedotetaan esimerkiksi Viestintäviraston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla.

Ville Männikkö
Apple ei tarjoa uutta iOS 10 -käyttöjärjestelmää vanhoihin iPhone 4S -puhelimiin.
Apple ei tarjoa uutta iOS 10 -käyttöjärjestelmää vanhoihin iPhone 4S -puhelimiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat