Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloustieteen professori Matti Pohjola: Suomi on koulutuksessa kilpailijamaita jäljessä

Pohjola esitelmöi työn tuottavuuden kehityksestä ja elintasosta ja Suomea uhkaavasta jälkeenjäämisestä Taloudenpuolustuskurssi-tapahtumassa.

Talous
 
HS:n Taloudenpuolustuskurssi: Sixten Korkman
HS:n Taloudenpuolustuskurssi: Sixten Korkman
Yksi HS:n ja Aalto EE:n Taloudenpuolustuskurssilla puhuneista talousvaikuttajista on Aalto-yliopiston taloustieteen professori Sixten Korkman. Tiedämmekö mitä pitäisi tehdä, kysyy seminaarin päätöspuheenvuoron pitänyt Korkman.

Suomella ei ole varaa koulutusleikkauksiin, koska jo nykyisellään suomalaiset ovat keskeisiin kilpailijamaihin verraten jäljessä, kun lasketaan kansalaisten koulutukseen käyttämiä vuosia.

Tämä oli Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun taloustieteen professori Matti Pohjolan keskeisiä viestejä päättäjille, kun hän esitelmöi työn tuottavuuden kehityksestä ja elintasosta ja Suomea uhkaavasta jälkeenjäämisestä keskiviikkona Finlandia-talossa Helsingin Sanomien ja Aalto University Executive Educationin järjestämässä Taloudenpuolustuskurssi-tapahtumassa.

Tilaisuudessa oli mukana paljon kansanedustajia, joille Pohjola suuntasi sanansa. ”Te olette mukana päättämässä näistäkin asioista. Mitä enemmän koulutuksesta leikataan, sitä syvemmäksi kasvaa Suomen takamatka.”

Pohjola on erityisesti perehtynyt työn tuottavuuden problematiikkaan, ja koulutus ja osaamisen lisääminen on olennaista Suomen tapaisille jo pitkälle kehittyneille maille. Nyt Suomi on jo jäänyt koulutusvuosilla mitattuna jälkeen Yhdysvalloista, Ruotsista ja Saksasta, joihin Suomea on totuttu näissä asioissa vertaamaan.

Digitalisaatio, eli tietokoneiden ja tietotekniikan käyttö yrityksissä ja julkisella sektorilla, on alue, joka vie nykyisin kehtitystä eteenpäin ja lisää työn tuottavuutta. Tässäkin on nähtävissä, että Suomi ei ole täysin pysynyt mukaan verrokkimaiden menoissa.

Pohjola sanoi, että vielä noin 20 vuotta sitten Suomi oli Yhdysvaltain tasolla tietoteknisessä osaamisessa, mutta nyt on nähtävissä, että Yhdysvallat on mennyt edelle ja pystynyt hyödyntämään uusinta teknologiaa paremmin.

”Kyse ei ole siitä, etteivätkö suomalaiset ja Suomen yritykset osaisi käyttää nykyisiä laitteita yhtä hyvin kuin amerikkalaiset, vaan siitä, että elinkeinoelämässä on Suomessa vähemmän sellaisia toimialoja ja yrityksiä, joissa uusinta teknologiaa voidaan hyödyntää ja tuottavuutta nostaa.”

”Tämä aiheuttaa jälkeenjääneisyyttä kansantalouden tasolla. Tarvittaisiin paljon puhuttua rakennemuutoista, jossa pienemmän tuottavuuden aloja korvautuisi paremmin tuottavilla”, Pohjola sanoi.

Teollisuuden rakenteen ongelmia kuvaa Pohjolan mukaan se, että Suomen viennissä korkean teknologian tuotteiden vienti on heikentynyt. EU:ssa on enää kuusi maata, joissa tämän sektorin vienti on Suomea pienempi.

”Olemme tavallaan ajautuneet väärään seuraan. Seuraus on, että kun on menetetty korkean teknologian vientiä, niin pitää alkaa kilpailla hinnoilla, mikä merkitsee kotimaassa palkkojen alentamista”, Pohjola sanoi.

Koulutuksen supistumisen lisäksi Pohjola oli huolestunut tutkimukseen ja tuotekehitykseen käytettyjen varojen supistumisesta.

Yritykset ovat hänen mukaansa supistaneet tähän käytettyjä varoja kymmenessä vuodessa noin 30 prosenttia. Hämmästyttävänä hän piti sitä, että leikkauksia on tehty myös julkisella puolella. Pohjola vetosi paikalla oleviin poliitikkoihin asian korjaamiseksi.

Valtion ja kuntien yrityksille myöntämistä tuista Pohjola sanoi, että yleisiä yritystukia, joilla julkinen valta ottaa kantaakseen yritysten liiketoimintariskiä, ei pitäisi myöntää lainkaan. Sen sijaan aloittelevien yritysten auttamisjärjestelmät ovat hänestä perusteltuja.

Taloudenpuolustuskurssin järjestävät yhdessä Helsingin Sanomat ja Aalto EE. Yhteistyökumppaneina ovat eläkevakuutusyhtiö Elo ja Suomen Ekonomit.

Oikaisu kello 15.24: Aalto Executive Education korjattu muotoon Aalto University Executive Education.

Matti Pohjola
Matti Pohjola
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat