Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Kai Mykkänen: Puheet vapaakauppasopimus TTIP:n kuolemasta ennenaikaisia

Talous
 
Emilia Kangasluoma / HS
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok)
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok) Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Bryssel

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok) uskoo yhä, että Euroopan unioni ja Yhdysvallat pääsevät sopuun laajasta vapaakauppasopimuksesta TTIP:stä. Näin siitä huolimatta, että moni eurooppalaispoliitikko on julistanut hankkeen romahtaneeksi.

”Puheet TTIP:n kuolemasta ovat ennenaikaisia”, Mykkänen totesi keskiviikkona sen jälkeen kun oli tavannut EU:n neuvotteluja johtavan kauppakomissaari Cecilia Malmströmin Brysselissä.

Mykkäsen mukaan komissaarilla on ”kova tahtotila” sopimuksen aikaansaamiseksi. Mykkänen ei kuitenkaan ole enää luottavainen siihen, että sopimus valmistuisi ennen kuin Barack Obama jättää presidentin tehtävänsä ensi tammikuussa – mikä on ollut sekä Obaman että EU-komission julkilausuma toive.

Minkäänlainen toiveikkuus sopimuksen suhteen ei ole enää itsestäänselvyys. Saksan kauppaministeri Sigmar Gabriel totesi runsas viikko sitten neuvottelujen epäonnistuneen, kun taas Ranskan kauppaministeri Matthias Fekl on ilmoittanut vaativansa muilta EU-mailta neuvottelujen lopettamista myöhemmin syyskuussa.

Saksa ja Ranska ovat unionin merkittävimmät vallankäyttäjät. Ministeri Mykkäsen mukaan on otettava huomioon, että kummassakin maassa vielä vaikutusvaltaisimmat päättäjät ovat puhuneet maltillisemmin sanankääntein ja molemmissa maissa on ensi vuonna vaalit.

Mykkäsen mukaan on silti selvää, että EU:ta vastaan esitettävä voimakas kritiikki vaikuttaa siihen, löytyykö EU:ssa yhteistä säveltä kauppapolitiikan suhteen.

”On sellaista krapulaakin. Tässä ollaan sellaisella vedenjakajalla, että käperrytäänkö kyvyttömyyteen ratkaista asioita”, Mykkänen sanoi.

Sen lisäksi, että huhut TTIP:n kuolemasta ovat voimissaan, EU:n vastaavanlainen kauppasopimus Kanadan kanssa on kohdannut uutta vastatuulta. Aiemmin solmittua Kanada-sopimusta pidettiin jo varmana, mutta sittemmin se on ajautunut hankalaan ratifiointiprosessiin kautta EU-maiden.

Mykkäsen mukaan sopimusten edut ovat Suomelle itsestään selvät. Hän viittaa uutiseen, jossa kerrottiin kahden loistoristeilijän tilauksesta Turun telakalta Yhdysvaltoihin.

TTIP voisi Mykkäsen mukaan olla satojen miljoonien rahasampo ja tuhansien työpaikkojen luoja esimerkiksi suomalaisten jäänmurtajien valmistajille. Niiden kauppaa haittaavia esteitä TTIP:llä yritetään purkaa.

Yhdysvaltain on kuitenkin kerrottu suhtautuvan hyvin penseästi kaikenlaisiin myönnytyksiin EU:lle. Ranskan kauppaministerin Feklin mukaan “amerikkalaiset eivät anna mitään tai sitten vain murusia”, kuten hän totesi viime viikolla.

Kansalaisjärjestöt varoittavat, että TTIP panisi valtiot suuryritysten armoille ja heikentäisi monia asioida ruokaturvallisuudesta ympäristön tilaan.

Mykkänen tapasi Malmströmin lisäksi kehityskomissaari Neven Mimican. Ministerin mukaan Suomella on komission kanssa yhteneviä näkemyksiä sen suhteen, että kehitysapua kannattaa antaa investointimuotoisesti kehitysmaiden yrityksille.

Mykkäsen mukaan perinteiset kehitysavun kohteet Afrikassa, kuten Kenia ja Sambia, ovat nousemassa jaloilleen ja saavuttamassa keskituloisten maiden aseman vuosikymmenen aikana.

“Näen, että kestävä kasvu syntyy tukemalla paikallista yrittäjyyttä”, Mykkänen sanoo.

Hänen mukaansa perinteinen lahjamuotoinen kehitysapu ei ole kohdentunut kovinkaan järkevästi yritysten tukemiseen. Mykkäsen mukaan Suomen kannattaa suunnata noin neljännes kehitysavustaan yritysten tukemiseen. Se tuo mukanaan yksityistä sijoitusrahaa, mikä kasvattaa pottia vastaanottavassa päässä.

Mykkäsen mukaan investointimuotoiseen kehitysapuun käytetään hallituskauden loppuvuosina noin 400 miljoonaa euroa. Hänen mukaansa se voi kasvaa yksityissijoitusten kanssa vaikkapa miljardin euron tukiruiskeeksi kehitysmaihin.

Kaikkea kehitysapua ei voi kuitenkaan käyttää firmojen tukemiseen . Mykkäsen mukaan loput varoista ohjataan esimerkiksi humanitaarisiin hätätilanteisiin ja avustusjärjestöjen työn tukemiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat