Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Kai Mykkänen: Puheet vapaakauppasopimus TTIP:n kuolemasta ennenaikaisia

TTIP on vastatuulessa. Kauppasopimus Kanadan kanssa on kohdannut uusia vaikeuksia.

Talous
 
Emilia Kangasluoma / HS
EU:n kauppapolitiikka on uskottavuustestissä, kun jäsenmaiden parlamentit mahdollisesti jo tänä syksynä äänestävät Kanadan kanssa tehtävän vapaakauppasopimuksen hyväksymisestä. Jos sopimusta ei hyväksytä, uskottavuus kauppakumppaneiden silmissä heikkenee, Kai Mykkänen (kok) sanoo.
EU:n kauppapolitiikka on uskottavuustestissä, kun jäsenmaiden parlamentit mahdollisesti jo tänä syksynä äänestävät Kanadan kanssa tehtävän vapaakauppasopimuksen hyväksymisestä. Jos sopimusta ei hyväksytä, uskottavuus kauppakumppaneiden silmissä heikkenee, Kai Mykkänen (kok) sanoo. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Bryssel. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen uskoo yhä, että Euroopan unioni ja Yhdysvallat pääsevät sopuun TTIP-vapaakauppasopimuksesta. Näin siitä huolimatta, että moni eurooppalaispoliitikko on julistanut hankkeen romahtaneeksi.

”Puheet TTIP:n kuolemasta ovat ennenaikaisia”, Mykkänen totesi keskiviikkona tavattuaan EU:n neuvotteluja johtavan kauppakomissaari Cecilia Malmströmin Brysselissä.

Francois Lenoir / Reuters
Kauppakomissaari Cecilia Malmström.
Kauppakomissaari Cecilia Malmström.
Francois Lenoir / Reuters
Kehityskomissaari Neven Mimica.
Kehityskomissaari Neven Mimica.

Mykkäsen mukaan komissaarilla on ”kova tahtotila” sopimuksen aikaansaamiseksi. Mykkänen ei kuitenkaan enää luota siihen, että sopimus valmistuisi ennen kuin Barack Obama jättää presidentin tehtävänsä ensi tammikuussa – mikä on ollut sekä Obaman että EU-komission julkilausuma toive.

Minkäänlainen toiveikkuus sopimuksen suhteen ei ole enää itsestäänselvyys. Saksan kauppaministeri Sigmar Gabriel totesi runsas viikko sitten neuvottelujen epäonnistuneen, kun taas Ranskan kauppaministeri Matthias Fekl on ilmoittanut vaativansa muilta EU-mailta neuvottelujen lopettamista.

Saksa ja Ranska ovat unionin merkittävimmät vallankäyttäjät. Ministeri Mykkäsen mukaan on otettava huomioon, että kummassakin maassa vielä vaikutusvaltaisimmat päättäjät ovat puhuneet maltillisemmin sanankääntein ja molemmissa maissa on ensi vuonna vaalit.

Mykkäsen mukaan on silti selvää, että EU:ta vastaan esitettävä voimakas kritiikki vaikuttaa siihen, löytyykö EU:ssa yhteistä säveltä kauppapolitiikan suhteen.

”On sellaista krapulaakin. Tässä ollaan sellaisella vedenjakajalla, että käperrytäänkö kyvyttömyyteen ratkaista asioita”, Mykkänen sanoi.

Sen lisäksi, että huhut TTIP:n kuolemasta ovat voimissaan, EU:n vastaavanlainen kauppasopimus Kanadan kanssa on kohdannut uutta vastatuulta. Aiemmin solmittua Kanada-sopimusta pidettiin jo varmana, mutta sittemmin se on ajautunut hankalaan ratifiointiprosessiin.

Mykkäsen mukaan sopimusten edut ovat Suomelle itsestään selvät. Hän viittaa tiistain uutiseen, jossa kerrottiin kahden loistoristeilijän tilauksesta Turun telakalta Yhdysvaltoihin.

TTIP voisi Mykkäsen mukaan olla satojen miljoonien rahasampo ja tuhansien työpaikkojen luoja esimerkiksi suomalaisten jäänmurtajien valmistajille. Niiden kauppaa haittaavia esteitä TTIP:llä yritetään purkaa.

Kansalaisjärjestöt varoittavat, että TTIP panisi valtiot suuryritysten armoille ja heikentäisi monia asioida ruokaturvallisuudesta ympäristön tilaan.

Mykkänen tapasi myös kehityskomissaari Neven Mimican. Ministerin mukaan Suomella on komission kanssa yhteneviä näkemyksiä sen suhteen, että kehitysapua kannattaa antaa investointimuotoisesti kehitysmaiden yrityksille.

Mykkäsen mukaan perinteiset kehitysavun kohteet Afrikassa, kuten Kenia, ovat saavuttamassa keskituloisten maiden aseman vuosikymmenen aikana.

“Kestävä kasvu syntyy tukemalla paikallista yrittäjyyttä.”

Hänen mukaansa perinteinen lahjamuotoinen kehitysapu ei ole kohdentunut kovinkaan järkevästi yritysten tukemiseen. Mykkäsen mukaan Suomen kannattaa suunnata noin neljännes kehitysavustaan yritysten tukemiseen. Se se tuo mukanaan yksityistä sijoitusrahaa.

Mykkäsen mukaan investointimuotoiseen kehitysapuun käytetään hallituskauden loppuvuosina noin 400 miljoonaa euroa. Hänen mukaansa se voi kasvaa yksityissijoitusten kanssa vaikkapa miljardin euron tukiruiskeeksi kehitysmaihin

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat