Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP ennustaa talouden kasvuvauhdin hidastuvan

Keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi kuvaili euroalueen elpymistä maltilliseksi ja vakaaksi.

Talous
 

Euroopan keskuspankki arvioi torstaina uudessa suhdanne-ennusteessaan, että euroalueen talouden elpyminen hidastuu hieman ensi vuonna.

Keskeinen syy ennusteen heikennykseen on Britannian kansanäänestyksen päätös puoltaa eroamista Euroopan unionista, mikä vähentää euroalueen ulkomaista kysyntää.

Uuden ennusteen mukaan euroalueen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,7 prosenttia ja ensi vuonna 1,6 prosenttia. Kesäkuussa EKP arvioi talouden kasvavan tänä vuonna 1,6 prosenttia ja ensi vuonna 1,7 prosenttia. Vuoden 2018 talouskasvun ennustettaan EKP heikensi myös 0,1 prosenttiyksiköllä 1,6 prosenttiin.

EKP:n ekonomistit varoittavat, että Britannian eroneuvotteluiden kangertelu voisi pahimmassa tapauksessa heikentää talouskasvua vielä lisää.

Pääjohtaja Mario Draghi kuvasi lehdistötilaisuudessa euroalueen talouden elpymistä maltilliseksi ja vakaaksi. Hän myös korosti, että pienet muutokset suhdanne-ennusteeseen eivät antaneet aihetta uusiin toimiin.

Torstaina kokoontunut EKP:n neuvosto päätti pitää korot ennallaan ja pidättyi rahapoliittisen elvytyksen lisäämisestä. Pääjohtaja Draghi muistutti taas kerran, että EKP on tarvittaessa valmiudessa kaikkiin toimiin toimivaltansa sallimissa rajoissa.

Uutistoimisto Reutersin kyselyssä useat ekonomistit pitävät todennäköisenä, että EKP joutuu lisäämään rahapoliittista elvytystään myöhemmin syksyllä. Se tarkoittaisi todennäköisesti 80 miljardin euron kuukausittaisten arvopaperiostojen jatkamista maaliskuun jälkeen.

Pääjohtaja Draghi korosti, että neuvoston kokouksessa ei keskusteltu arvopapereiden osto-ohjelman pidentämisestä. Sen sijaan hän peräänkuulutti eurovaltioilta rakenteellisia uudistuksia talouskasvun jouduttamiseksi, koska rahapolitiikalla ei voi yksin korjata kaikkia ongelmia.

Saksalaisen Commerzbankin pääekonomistin Jörg Krämerin mielestä Draghi halusi lausunnoillaan hillitä odotuksia rahapoliittisen elvytyksen lisäämisestä. Siitä huolimatta Krämer arvioi katsauksessaan, että EKP pidentää arvopapereiden osto-ohjelmaa ja asettaa pankkien talletuskoron yhä enemmän negatiiviseksi. Nykyisin se on –0,40 prosenttia.

Negatiivinen talletuskorko tarkoittaa, että pankit joutuvat maksamaan talletuksistaan keskuspankkiin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat