Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Solidiumin osakesijoitusten tuotto alkuvuonna 5,5 prosenttia miinuksella

Valtion pörssiomistusyhtiö Solidium on hävinnyt osakeomistusten tuotoissa usein pörssi-indekseille ja Suomi-rahastoille.

Talous
 

Valtion pörssiomistuksia hoitavan Solidiumin osakeomistusten tuotto tammi–kesäkuussa oli 5,5 prosenttia tappiollinen.

Kesäkuun loppuun ulottuvan tilivuoden tuotto oli 8,9 prosenttia miinuksella.

Osakkeiden arvo laski tilivuoden aikana 726 miljoonaa euroa. Kun omistajalle eli valtiolle annettiin voitonjakona 266 miljoonaa euroa, Solidiumilla oli kesäkuun lopussa 6 128 miljoonan euron varallisuus hoidettavanaan.

”Tuotto heijastaa pitkälti omistustemme toimialajakaumaa sekä eräiden omistamiemme yhtiöiden epätyydyttävää kehitystä”, Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen arvioi sijoitusyhtiön suoritusta.

”Tilikauden päättymisen jälkeen osakemarkkinoiden tunnelma vaihtui nopeasti positiivisemmaksi ja Solidiumin osakeomistusten tuotto heinä–elokuussa 2016 oli 7,3 prosenttia”, Kari Järvinen kertoi tiedotteessa.

Näin ajatellen 14 kuukauden aikana osakeomistusten tuotto on ollut vain niukasti tappiollista.

Vertailun vuoksi esimerkiksi OMX Helsinki Cap -tuottoindeksi on vuoden alusta 8,6 prosenttia plussalla.

Solidiumin osakkeiden tuoton vertailua vaikeuttaa se, että osa osakkeista on hankittu elinkeinopoliittisin perustein niin sanotun kansallisen merkittävyyden perusteella.

Tällä on menneinä vuosina selitetty sitä, miksi valtion pörssiomistusten tuotto on jäänyt toistuvasti pörssi-indekseille.

Perinteisesti talouden syklit ovat korostuneet Solidiumin tuotoissa.

Valtioneuvoston kanslian Solidium-työryhmä tilasi vuonna 2015 EQ Varainhoidolta tutkimuksen Solidiumin sijoitussalkun kehityksestä.

Sen mukaan Solidiumin omistamien yritysten kurssikehitys jäi jälkeen EQ:n valitsemista verrokkiyrityksistä.

Jos Solidiumia vertaa viitteenomaisesti suosittujen vain suomalaisiin yhtiöihin sijoittavien Suomi-rahastojen tuottoon, tulokset eivät silloinkaan mairittele Solidiumia.

Nordean Suomi Kasvu -rahaston tuotto on vuoden alusta Morningstarin mukaan 4,67 prosenttia, OP Delta -rahastolla 5,48 ja Aktia Capitalin tuotto 8,52 prosenttia.

Solidiumin ottaman näkemyksen mukaan ”raaka-ainesyklin matalapaineesta huolimatta Suomi on silti yhä yksi harvoista Euroopan maista, jonka metalli- ja kaivosaloilla on merkittävää pitkän aikavälin potentiaalia”.

Tämän takia Solidium on tukenut ankkuriomistajana Metsoa ja Outoteciä sekä osallistunut ruotsalaisen SSAB:n osakeantiin 97 miljoonalla eurolla, Solidiumin puolivuosikatsauksessa kerrotaan.

Rautaruukin pääomistaja Solidium kannatti Rautaruukin myyntiä SSAB:lle.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat