Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Klassinen musiikki: Kuka maksaa?

Talous
 

Useimmiten kuluttaja maksaa itse nauttimistaan palveluista. Tämä pätee myös klassisen musiikin osalta monissa maissa, kuten Yhdysvalloissa. Siellä avokätiset mesenaatit tosin keventävät muiden konserteissa käyvien maksutaakkaa.

Meillä klassisen musiikin kustannukset katetaan valtaosin verorahoilla. Muita mesenaatteja kuin valtio ja kunnat on niukasti. Lippuhinnoilla ei sinfoniaorkestereiden tai oopperan kuluja kateta.

Klassisen musiikin asema Suomessa on kansainvälisesti erinomainen. Siitä voimme olla iloisia ja ylpeitä. Mutta nykytilanteeseen liittyy kaksi ongelmaa.

Ensinnäkin riittävän julkisen rahoituksen turvaaminen on vaikeaa. Klassisen musiikin laitosten kiinteät kulut ovat isoja: sinfoniaorkesteri tarvitsee esiintymistilat ja parhaimmillaan toista sataa soittajaa.

Lisäksi huippusolistit saavat useimmiten suuria palkkioita. Heistä käydään kovaa kilpailua maailman musiikkimarkkinoilla.

Ajan mittaan tilanne vain vaikeutuu. Näin siksi, että muusikkojen palkat vuosien saatossa nousevat saman verran kuin palkat taloudessa yleensä. Muualla nousevat palkat voidaan kuitenkin maksaa tuottavuuden kasvun avulla.

Mutta Beethovenin sinfonian esittäminen vaatii tänä päivänä jokseenkin yhtä monta soittajaa ja laulajaa kuin kaksi vuosisataa sitten. Esitys myös kestää yhtä pitkään.

Tältä osin tuottavuuden kasvua ei tapahdu, vain kustannukset kohoavat. Paradoksi: mitä enemmän tuottavuus taloudessa kasvaa, sitä vaikeammaksi muodostuu klassisen musiikin rahoitusongelma.

Valtion budjettialijäämä on iso ja näillä näkymin pysyvä ongelma. Sitä ei ratkaista leikkaamalla valtion kulttuurirahoitusta, joka lienee puolen miljardin euron luokkaa.

Silti tämäkin erä on VM:n tarkkailun kohteena. Vaikeaa kun on leikkaaminen myös puolustuksen, poliisien, perusturvan, opetuksen ja terveydenhuollon osalta.

Toinen ongelma on, että rahat riittävät vain isojen laitosten ylläpitämiseen. Meillä on loistavia pienimuotoisempia orkestereita jotka jäävät julkisen tuen ulkopuolelle.

Rahat jaetaan valtionosuuksina kustannusten perusteella, toiminnan vaikuttavuudella ei ole mitään merkitystä. Siksikin kulttuurielämämme on melko muuttumatonta vuosikymmenestä toiseen.

Onko jotain tehtävissä? Voisiko eri orkestereiden laatua tai vaikuttavuutta arvioida, esimerkiksi kansainvälisen menestyksen valossa, ja joltain osin jakaa rahaa sen perusteella?

Voisiko useimpien lippujen hintoja nostaa, tokkopa salit siitä heti tyhjenisivät? Tänään huippukonserttien liput myydään nopeasti loppuun. Voisiko olla jonkin verran tosi kalliita lippuja niille, jotka ovat halukkaita maksamaan? Olisiko se liian eriarvoista?

Jyväskylässä konserttivieraiden keski-ikä on 20 vuoden aikana noussut noin 20 vuotta. Me keski-ikäiset ja ikääntyneet täytämme katsomot. Olisiko parempi tarjota lippuja jopa ilmaiseksi nuorille, jotta heistä kasvaisi aikanaan uutta yleisöä?

Mutta varmaan on parempia ajatuksia heillä, musiikin ammattilaisilla, joita asian pitäisi kiinnostaa sekä yhteiskunnan että oman tulevaisuutensa takia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat