Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talousmarmatuksesta olisi jo aika siirtyä takinkääntäjien ylistykseen

Tutkimustiedon hyvä käyttö politiikassa vaatii medialta laupeutta takinkääntäjiä kohtaan, Etlan Vesa Vihriälä ehdottaa.

Talous
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä (edessä) ja professori Karl-Erik Michelsen Etlan tiedotustilaisuudessa Helsingissä 25. elokuuta 2016.
Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä (edessä) ja professori Karl-Erik Michelsen Etlan tiedotustilaisuudessa Helsingissä 25. elokuuta 2016. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Pankkikonserni Nordea ennusti tuoreessa talouskatsauksessaan Suomen talouden kasvavan tänä vuonna yhden prosentin. Sen viestin mukaan hitaan kasvun aika on ”uusi normaali”, koska maailmantalous on siirtynyt hitaan kasvun aikaan.

”Suomen nousukausi tuli ja meni”, Nordea tiivisti talouskatsauksen pääviestin otsikossaan.

”Hallituksen on jatkettava uudistuksia, sillä kilpailukykysopimus ei riitä työllisyyden olennaiseen parantamiseen” Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju vaati.

Hän valitti erityisesti sitä, että liian moni uudistusehdotus on törmännyt perustuslaillisiin tulkintoihin.

Juristeja jupina lakien harmillisuudesta välillä ihmetyttää – se on kuin kirurgeja moitittaisiin siitä, että leikkauksia ei voi tehdä vasaralla.

Jos lait eivät toimi, niitä voi muuttaa.

Kangasharjun tapainen harmittelu hallitusten, parlamenttien, työmarkkinoiden ja julkisen hallinnon kyvyttömyydestä tehdä rakenteellisia muutoksia on yltynyt viime vuosina.

Kasvava joukko mielipidevaikuttajia valittaa Suomessakin päätöksenteon hitaudesta.

Yleensä he samalla vaikenevat oman ryhmänsä saavutetuista eduista. Konkreettisia ratkaisuehdotuksia rakenteiden muuttamiseksi kuulee huomattavasti harvemmin.

Yhtenä syynä konkreettisten uudistusten harvalukuiseen esittämiseen on siinä, että valtio on iso laiva, jonka ohjaaminen vaatii laajaa yhteiskunnallista yleissivistystä ja aimo annoksen juridista osaamista.

Tuon oikeustieteellisen osaamisen arvostus on hiipumassa.

Tämä osaamisen puute on useaan otteeseen koitunut pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen jäsenten ongelmaksi.

Vaikka hallituksen jäsenillä on laajaa kokemusta eri elämänaloilta, käsitys omien toiveiden ja lain joustavuuden rajoista voi aiheuttaa ongelmia.

Tämä on näkynyt esimerkiksi poisvedetyissä pakkolaeissa, ylinopeussakkojen keräämisessä sillä perusteella, että valtio tarvitsee lisää sakkotuloja ja todennäköisesti myös kilpailukykysopimuksen ja hallituksen kaavailemien työllisyystoimien tulevassa törmäyksessä.

Kun heikkouksien osoittelu ja nälvintä – jota tässäkin jutussa löytyy – on niin helppoa, eri osapuolten työn vaikeuksien ymmärtäminen kuulostaa raikkaalta ja hienolta.

Tällaiseen hieman etäämmältä katsovaan, eri osapuolia ymmärtävään ajatteluun pystyi harvinaisen mallikkaasti Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä elokuun lopulla julkaistun Etlan 70-vuotisjuhlakirjassa ”Taloustutkimus päätöksenteon tukena”.

Vihriälä esitteli Etlan 70-vuotisjuhlien puheessaan omaa laajaa kirjoitustaan siitä, miksi näyttöön perustuva päätöksenteko on niin vaikeaa.

Vihriälän mukaan tutkimus voi tuottaa parhaimmillaankin vain epävarmaa tietoa, jonka käyttöönottoa ennakkokäsitysten vallassa olevien ja usein edunvalvojina toimivien päätöksentekijöiden on kannustimien puutteessa vaikea ottaa käyttöön.

Tilannetta vaikeuttaa informaatiovallankumouksen aikana Vihriälän mukaan se, että itse kullakin on houkutus esittää asiat yksinkertaisina ja selkeinä iskulauseina tai napakkoina twiitteinä.

Tietopohjaiseen päätöksentekoon pyrkivillä poliitikoilla on vaikeaa, koska kieltäytyminen pikakannanotoista näyttäytyy mediassa ylimielisyytenä.

Median on puolestaan vaikea keskittyä päätösten ymmärrettävään raportointiin ja arviointiin, kun yleisön kiinnostus voi olla pienemmissä asioissa, kuten piispojen viiniostosten selvittelyssä.

Vihriälän toiveena on hallinnon ja tutkimustyön yhteensovittaminen ilman poliittista painostusta, niin että poliitikot tekisivät töiden valmistuttua lopulliset valinnat.

”Tutkimustiedon rooli on auttaa tätä päätösprosessia eri vaiheissa”, Vihriälä kirjoittaa.

Hän peräänkuuluttaa julkisessa keskustelussa ennen kaikkea sitä, että poliitikkojen sallitaan muuttaa näkemystään kun uutta tietoa karttuu.

”Tässä median vastuu on aivan ratkaiseva”, Vihriälä kirjoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat