Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalokiviä, teräsmieskisa ja kuninkaallisia kalliimmat häät – huikenteleva norjalaismiljardööri rakentaa Suomeen hotelli-imperiumia

Talous
 
Norjalaismiljardööri rikastui seuraamalla unelmaansa
Norjalaismiljardööri rikastui seuraamalla unelmaansa
Norjalainen hotellimiljardööri Petter Stordalen, 53, kiipesi 16-kerroksisen tornihotellinsa kaiteelle Helsingin Jätkäsaaressa ja kertoo, miten kenestä tahansa voi tulla rikas. Katso myös videolta, miltä lokakuussa avautuvan uutuushotellin uima-allas lähes 80 metrin korkeudessa nyt näyttää. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Kannattaa varautua mihin tahansa, kun Helsingin uutuushotelli Clarionissa Jätkäsaaressa vietetään virallisia vihkiäisiä marraskuun alkupuolella.

Clarion kuuluu Nordic Choice- ketjuun, jonka omistaja norjalaismiljardööri Petter Stordalen, 53, tunnetaan päätä huimaavista tempauksista hotelliensa avajaisissa.

Ruotsin Arlandassa Stordalen laskeutui liki 60 metrin korkuista seinämää alas köyden avulla. Göteborgissa hänet pudotettiin katosta diskopallossa rumpuja soittaen. Malmön avajaisissa Stordalen ajoi vesiskootterilla suoraan betonitasanteelle.

Ei ihme, että Stordalenia luonnehditaan hotellibisneksen megatähdeksi.

”Rakastan julkisuutta, niin kauan kuin se palvelee bisnek­siäni. En muutoin.”

Helsingissä imperiuminsa uusinta helmeä torstaina esitellyt Stordalenin kiipesi jo uhkarohkeasti tornihotellin kaiderakennelmalle 80 metrin korkeuteen.

”Näkymä on fantastinen: täältä näkee koko Suomen”, hän huudahtaa.

Stordalen haluaa rakentaa Suomeen nopeasti, ehkä jo viidessä vuodessa, kymmenen hotellia. Helsingissä on haettu paikkaa esimerkiksi Hakaniemestä.

”Ehkä Oulu, ehkä Tampere, yrityksemme dna on kasvu”, Stordalen julistaa Balmainin takissa ja niittikoristeisissa moottoripyöräilijän nahkahousuissa.

”Ostin housuni 5. Avenuelta New Yorkista. Rakastan muotia, rakastan shoppailua.”

”Ja kyllä, harrastan moottoripyöräilyä. Minulla on 2 200 kuution pyörä, teetätin sen.”

On hänelle räätälöityyn moottoripyörään tietysti varaakin.

Stordalen on Forbes-lehden miljardöörilistalla sijalla 1 275. Hänen omaisuutensa arvo on noin 1,5 miljardia dollaria (1,3 miljardi euroa).

Forbes nimesi Ironman-kisaan osallistuneen Stordalenin myös maailman jännityshakuisimmaksi miljardööriksi ja planeetan valovoimaisimmaksi skandinaaviksi.

Hän jättää kuitenkin hyvin mutkattoman ihmisen vaikutelman ja jopa käyttää arkisesti nuuskaa.

Stordalen on ”self made- man”, sekatavarakauppiaan poika, joka on luonut jättiomaisuutensa hotelli- ja kiinteistöbisneksessä.

Hän selvästi nauttii vauraudestaan. Hänen kaulassaan on jalokiviriipus, rannetta koristavat useat renkaat.

”Pidän kaikesta kimaltelevasta”, Stordalen sanoo.

Lehtitietojen mukaan Stordalenin häät maksoivat jopa enemmän kuin Ruotsin prinsessahäät.

Stordalen aloitti työnteon isänsä kaupassa kymmenvuo­tiaana. Sieltä periytyy myös hänen johtamisoppinsa, mansikka-filosofia.

”Valitin isälleni, että jouduin myymään mansikoita, jotka olivat pienempiä kuin muilla. Hän sanoi, että ne ovat nyt ainoat mansikat, joita minulla on myydä. Opin, että aloita sillä, mitä sinulla on ja käytä se hyödyksi parhaalla mahdollisella tavalla.”

”Ei minullakaan ollut alkuun hyviä hotelleja eikä rahaa. Mutta tiesin, että voin palkata parhaimmat ihmiset ja rakentaa energisimmän ja intohimoisimman yrityskulttuurin”, hän kertaa.

Menestys hotellibisneksessä vaatii Stordalenin mukaan myös suurta sydäntä, tiimitaitoja ja kykyä aistia muutos.

”Kielsimme esimerkiksi ensimmäisinä tupakoinnin hotelleissamme ja poistimme pornon maksukanavilta.”

Tornihotellinsa katon uima-altaallekin hän näkee jo uutta käyttöä.

”Pian kännykällä voi kuvata myös veden alta. Kun nämä kuvat leviävät somessa, emme tarvitse enää mainoksia.”

Stordalen tunnustaa myös epäonnistuneensa. Ja monesti.

”Menestyshän edellyttää epäonnistumisia. Tanskassa menetin jopa sata miljoonaa euroa. Se tuntui kamalalta. Mutta palasin Tanskaan uudelleen kuin kos­taen. Ja nyt menestymme siellä erinomaisesti.”

Stordalen puhuu antaumuksella myös taistelusta ilmastonmuutosta vastaan.

”En halua, että lapsenlapseni kysyvät minulta, että miksi en tehnyt mitään asian hyväksi. Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta kaikki voivat tehdä jotain.”

Stordalen perää niin ikään uudenlaista, kestävää kapitalismia. Hänen mielestään yritysjohtajien pitäisi osallistua paljon enemmän yhteiskunnalliseen keskusteluun.

”Kun yhteiskunta esittää kysymyksiä, yritysjohtajilla pitää olla vastauksia, olipa aihe ympäristö tai maahanmuutto. Jos me itse emme muuta kapitalismia, ­koemme muutoksia, joista emme ehkä pidä.”

”Meidän pitää muuttua. On äärimmäisen tärkeä ymmärtää, että ei ole hyvä näkyä Panama-papereissa tai kiertää veroja veroparatiisien kautta”, hän painottaa.

Stordalen säikäytti maamiehensä toukokuussa, Norjan kansallispäivänä, esittämällä, että Norja ja Ruotsi ja ehkä Tanskankin yhdistyisivät. Hän ottaisi liittoon myös Suomen.

”Norjassa, Tanskassa ja Suomessa asuu kaikissa viitisen miljoonaa ihmistä, Ruotsissa kymmenen. Muodostaisimme 25 miljoonan asukkaan markkinan, ja taloutemme olisi yhdistyneenä supervahva.”

”Voisimme tehdä yhdessä paljon enemmän bisnestä.”

Katso neuvot, kuinka rikastua. HS.fi/hstv
Rio Gandara / HS
”Täältä aloitan Suomen valloitukseni”, räväyttää norjalainen hotellimiljardööri Petter Stordalen, 53, uuden Jätkäsaaren tornihotellinsa katolla.
”Täältä aloitan Suomen valloitukseni”, räväyttää norjalainen hotellimiljardööri Petter Stordalen, 53, uuden Jätkäsaaren tornihotellinsa katolla.
Rio Gandara / HS
Jätkäsaaren tornihotelli avautuu asiakkaille lokakuun 16. päivänä.
Jätkäsaaren tornihotelli avautuu asiakkaille lokakuun 16. päivänä.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat