Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkein hallinto-oikeus kielsi verottajan salailun

Talous
 

Korkein hallinto-oikeus antoi tiistaina merkittävän vuosikirjaratkaisun verotarkastusten julkisuudesta.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan yritysten verotarkastuksissa työntekijöiden haastatteluista tehtävät muistiinpanot ovat julkisia asiakirjoja.

Vuosikirjaratkaisuja voi pitää luonteeltaan ennakkopäätöksinä, joita kaikkien viranomaisten ja tuomioistuimien on noudatettava.

Verohallinto kieltäytyi antamasta yritykselle muistiinpanoja työntekijöiden haastatteluista verotarkastuksessa.

Sen mielestä ne eivät ole julkisuuslaissa tarkoitettuja viranomaisen asiakirjoja. Korkein hallinto-oikeus oli eri mieltä ja määräsi Verohallinnon luovuttamaan haastattelumuistiinpanot yritykselle.

Verotusta koskevat viranomaisten päätökset ovat lain mukaan salassa pidettäviä, minkä takia korkein hallinto-oikeus ei kerro yrityksen nimeä. Helsingin hallinto-oikeus katsoi tammikuussa 2015, että osa haastattelumuistioista piti antaa yritykselle.

Muistiinpanot ovat verovelvolliselle tärkeitä. Verohallinto on aikaisemmin perustanut jälkiverotuspäätöksiään työntekijöiden haastatteluihin ja niistä tehtyihin johtopäätöksiin.

Jos verovelvollinen ei saa tietoonsa kaikkea sitä vastaan hankittua näyttöä ja muita tietoja, se heikentää verovelvollisen mahdollisuuksia puolustautua tuomioistuimessa Verohallinnon mahdollisesti lakiin perustumattomia vaatimuksia vastaan.

”On vaikea edes kuvitella, millä perusteella tai ylipäätään minkä takia Verohallinto ei antaisi haastattelumuistiinpanoja verovelvolliselle sitä koskevassa asiassa”, sanoo asianajaja Janne Juusela. Hän oli yrityksen asianajaja korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisemassa asiassa. Verohallinto ei kommentoinut asiaa tiistaina.

Joulukuussa 2014 Hämeenlinnan hallinto-oikeus katsoi renkaita valmistavan Nokian Renkaiden tapauksessa Verohallinnon rikkoneen hallintolakia ja julkisuuslakia, koska se kieltäytyi antamasta yhtiölle sen työntekijöiden haastatteluista tehtyjä muistiinpanoja.

Nokian Renkaiden mukaan siirtohinnoittelua koskeva jälkiverotuspäätös perustui keskeisiltä osin työntekijöiden haastatteluiden perusteella tehtyihin virheellisiin johtopäätöksiin ja suoranaisiin väärinkäsityksiin.

Hallinto-oikeuden professorit arvostelivat Verohallinnon toimintaa jo ennen Hämeenlinnan hallinto-oikeuden ratkaisua.

Yhtiöllä oli käytössään ainoastaan verontarkastuskertomus, jossa viitataan haastatteluihin erittelemättä niiden sisältöä. Nokian Renkaat valitti jälkiverotuspäätöksestä verotuksen oikaisulautakunnalle, jossa asian käsittely on kesken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat