Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallinto-oikeus: Eläkeyhtiöiden salatut sopimuskumppanit pitää julkistaa

Oikeuden tekemä päätös antaa lisävalaistusta kysymykseen, käytetäänkö satojen miljoonien eurojen eläkesijoituksia väärin.

Talous
 
Vesa Oja / HS
Suomen suurin eläkeyhtiö Varma on varoittanut asiakkaitaan ”julkisuusriskistä”.
Suomen suurin eläkeyhtiö Varma on varoittanut asiakkaitaan ”julkisuusriskistä”. Kuva: Vesa Oja / HS
Tästä on kyse

Eläkerahan väärinkäyttöä epäilty vuosikausia

 Muun muassa professori Jarmo Leppiniemi, entinen sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston ylijohtaja Tarmo Pukkila ja Björn Wahlroos ovat väittäneet, että työeläkeyhtiöt kytkevät yhteen kiinteistökauppoja ja uusien asiakkaiden hankintaa.

 Tällöin eläkerahastojen tuotto on huonompi kuin ilman kytkentöjä.

 Epäilyihin on saatavissa vastaus pian, jos Fiva jättää valittamatta hallinto-oikeuden päätöksestä ja se tulee lainvoimaiseksi.

Helsingin hallinto-oikeus on määrännyt Finanssivalvonnan (Fiva) julkistamaan isot ja poikkeukselliset liiketoimet, jotka yhtiöt ovat tehneet asiakkaidensa kanssa.

Päätös voi antaa lisävalaistusta epäilyihin, joiden mukaan työeläkeyhtiöt hankkivat asiakkaita tekemällä heidän kanssaan liiketoimia ja lupaamalla heille työhyvinvointirahaa. Eläkeyhtiöt itse kiistävät kytkökset.

Eläkeyhtiöt ovat joka tapauksessa käyttäneet uusien asiakkaiden kanssa liiketoimiin satoja miljoonia euroja julkista eläkerahaa.

Fiva on salannut asiakkaiden nimet. Fivan mukaan tiedot asiakasyhtiöiden nimistä pitää säilyttää luottamuksellisina muun muassa sen vuoksi, että Fiva voi hoitaa valvontatehtäväänsä.

Helsingin hallinto-oikeus katsoo kuitenkin päätöksessään, että asiakastiedot on nimenomaan tarkoitettu julkisiksi. Oikeus viittaa työeläkevakuutusyhtiöistä annetun perusteisiin, joiden mukaan erityislailla on haluttu ”estää työeläkeyhtiöiden varojen liiallinen ja epätarkoituksenmukainen käyttö uusien asiakkaiden hankintaan”.

Oikeuden mukaan lainvalmistelutyössä on erityisesti korostettu liiketoimien julkisuutta ja poikkeuksellisten liiketoimien julkistamista kokonaisuudessaan.

Hallinto-oikeuden mukaan julkisuuden kautta tapahtuva valvonta toteutuu vain silloin, kun asiakastiedot ovat julkisia. Julkisuuden avulla myös kilpailevat eläkeyhtiöt saavat tietoa toistensa toiminnasta ja menestyksestä.

Helsingin Sanomat selvitti viime vuonna sitä, suosivatko eläkeyhtiöt uusia asiakkaitaan tehdessään merkittäviä liiketoimia. Pohjana selvitystyölle olivat työeläkeyhtiöiden Fivalle lähettämät tiedot huomattavista tai poikkeuksellisista liiketoimista.

Julkisista selvityksistä oli poistettu niiden yhtiöiden nimet, joiden kanssa työeläkeyhtiöt ovat tehneet liiketoimet. Sen sijaan sopimusten muoto, päivämäärä ja asiakkaan yhtiömuoto olivat julkisia.

Selvityksen mukana etenkin suurimmat eläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen suosivat uusia asiakkaitaan tehdessään jättisopimuksia 2010–2015.

Työeläkeyhtiöt ovat tehneet merkittäviä kiinteistö- ja osakekauppoja sekä esimerkiksi kymmenien miljoonien eurojen arvoisia lainasopimuksia uusien asiakkaidensa kanssa.

HS tulkitsi uudeksi asiakkaaksi sellaisen yhtiön, jonka kanssa liiketoimi on tehty vuoden aikana asiakkuuden syntymisestä.

Uuden asiakkaan kanssa tehdyn suurimman liiketoimen arvo oli selvityksessä lähes 200 miljoonaa euroa. Varma merkitsi vuonna 2014 helsinkiläisen yhtiön uusia osakkeita 180 miljoonalla eurolla vain vajaa kuukausi sen jälkeen, kun yhtiö oli siirtynyt työeläkeyhtiön asiakkaaksi.

Ilmarinen taas on myöntänyt kahdelle eri yritykselle miljoonalainat samoina päivinä, kun ne ovat siirtyneet työeläkeyhtiön asiakkaiksi.

Vuonna 2013 espoolainen kiinteistöosakeyhtiö siirtyi Eläke-Tapiolan asiakkaaksi. Vain viikkoa myöhemmin Eläke-Tapiola myönsi uudelle asiakkaalleen 45 miljoonan euron sijoituslainan, kävi ilmi Fivalle lähetetyistä kuukausiraporteista.

Samaan tapaan toimivat niin sanotut työhyvinvointirahat. Eläkeyhtiöt lupasivat uusille asiakkailleen 2010–2015 työhyvinvointirahoitusta 36 miljoonaa euroa, mikä on noin neljännes kaikesta tyky-rahoituksesta.

Yli miljoonan euron työhyvinvointilupaus oli hyvin yleinen kynnysraha, kun isot työeläkeyhtiöt kilpailivat asiakkaista, HS:n selvitys kertoi. Myös tämän rahoituksen saajat ovat tulossa julkisiksi, kun hallinto-oikeuden päätös saa lainvoiman.

Hallinto-oikeuden päätös tulee voimaan ja asiakirjat julkisiksi ensi viikolla, jos Finanssivalvonta ei valita asiasta. Muutoin julkistaminen voi siirtyä vuosia eteenpäin, kun korkein hallinto-oikeus tekee asiasta päätöksen.

”Valitus on juristien valmisteltavana, mutta lopullista päätöstä valituksen jättämisestä ei ole tehty”, sanoi Fivan johtaja Anneli Tuominen tiistaina.

Hallinto-oikeuden päätös on jo aiheuttanut hämmennystä työeläkeyhtiöiden keskuudessa. Suomen suurin eläkeyhtiö Varma varoittaa asiakkaitaan ”julkisuusriskistä”.

Varatoimitusjohtaja Ville-Veikko Laukkasen allekirjoittamassa kirjeessä viitataan Varman saamaan tietoon, jonka mukaan ”Finanssivalvonta on päättänyt tehdä valituksen hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimmalle hallinto-oikeudelle”.

Anneli Tuominen ei osannut tiistaina sanoa, mistä Varma on saanut tällaisen ennakkotiedon.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat