Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sää, lomat ja juhlat heiluttavat muodin hintoja rajusti – vuoden otollisimmat ostohetket ovat jo ohi

Elokuussa kuluttajahinnat kasvoivat 0,4 prosenttia vuoden takaisesta. Alennusmyynnit näkyvät voimakkaana aaltoiluna etenkin muodin hintatilastoissa. Kengät ovat säännönmukaisesti halvimmillaan alkutalvesta ja vaatteet heinäkuussa.

Talous
 
Heidi Piiroinen
Aila Tiainen käväisi keskiviikkona silmäilemässä vaatteita Marks & Spencerin -myymälässä Helsingin keskustassa. Kampaajalle matkalla ollut Tiainen ei ajoita ostoksiaan vain alennuskausille.
Aila Tiainen käväisi keskiviikkona silmäilemässä vaatteita Marks & Spencerin -myymälässä Helsingin keskustassa. Kampaajalle matkalla ollut Tiainen ei ajoita ostoksiaan vain alennuskausille. Kuva: Heidi Piiroinen

Vaikka kuluttajahintojen kehitys on ollut viime vuosina Suomessa horteista, joissakin tuoteryhmissä etenkin kuukausivaihtelut voivat olla hyvin suuria.

Esimerkiksi kengät ovat Tilastokeskuksen tietokannan mukaan lähes poikkeuksetta halvimmillaan tammi–helmikuussa, kun taas vaatteiden hinnat riipivät pohjaa heinäkuussa. Molemmat tuoteryhmät ovat toki varsin halpoja alkuvuodesta ja keskikesällä.

Kuluttajahinnat kasvoivat Suomessa keskimäärin 0,4 prosenttia elokuussa vuoden takaiseen verrattuna, kun vielä heinäkuussa inflaatio oli 0,5 prosenttia. Kuukauden takaiseen verrattuna inflaatio pysyi nollassa elokuussa.

Suomessa kuluttajahintoja kohottavat muun muassa sairaalamaksujen, hammaslääkärikäyntien ja asuntojen vuokrien kallistuminen. Samanaikaisesti hintoja nykivät alaspäin halpa öljy ja alhaiset korot. Myös omakotitalot ja ulkomaan lennot halpenivat tarkastelukaudella.

Samankaltainen hintahorros vaivaa muutakin Eurooppaa. Ennakkotietojen mukaan euroalueen kuluttajahinnat kohosivat vuositasolla elokuussa 0,2 prosenttia, kun Suomen vertailukelpoinen lukema on 0,5 prosenttia.

Euroopan keskuspankki tavoittelee hieman alle kahden prosentin inflaatiota, joten hinnat ovat nousseet viime aikoina liian hitaasti.

Muodissa hintojen kuukausimuutokset ovat suuria alennusmyyntien painaessa hintoja ja mallistojen vaihtuessa.

Helsingin keskustan Marks & Spencer -myymälä toimii kansainvälisen ketjun rytmissä. Suomessa myös voimakkaat vuodenaikojen vaihtelut näkyvät hinnoissa – kesämekkoja ei saa enää täyteen hintaan kaupaksi syysmyrskyjen tuiverruksessa.

Syksyn tullen viimeiset kesäsesongin tuotteet myydään pois alennetulla hinnalla uuden kauden vallatessa tilaa, kertoo myymäläpäällikkö Marja-Liisa Neuvonen.

”Viime viikon perjantaina meillä oli syksyn uuden malliston lanseeraus. Kesätuotteiden alennuskausi oli juuri ennen sitä. Uutta syksyn mallistoa myydään nyt vahvasti ja normaalilla hinnalla.”

Muotitalot ajoittavat hinnoittelun niin, että ihmisten ostohalut olisivat suurimmillaan juuri uuden malliston tullessa markkinoille.

”Elämme asiakkaan kalenterin mukaan. Esimerkiksi työ, opiskelu, koulut ja juhlakaudet vaikuttavat siihen, mitä asiakkaat tarvitsevat ja milloin.”

Elokuussa vaatteiden ja kenkien hinnat hypähtävät selvästi, koska lapset aloittavat koulun ja aikuiset palailevat kesälomilta töihin. Tässä saumakohdassa kuluttajat haluavat ostaa uutta päällepantavaa.

Vaatteet kallistuivat koko maassa keskimäärin neljä prosenttia heinäkuun ja elokuun välillä. Kenkien hinnat nousivat kuusi prosenttia.

Samankaltaista sahaliikettä esiintyi myös alkutalvesta. Joulukuusta tammikuuhun vaatteiden hinnat sukelsivat keskimäärin kuusi prosenttia ja kenkien peräti yhdeksän prosenttia. Kalliita talvikenkiä saa tammialesta huokeilla hinnoilla sopivasti ennen pahimpia paukkupakkasia.

Marks & Spencerin vaateosastoa keskiviikkona kierrellyt asiakas Aila Tiainen kertoo, ettei hän ajoita ostoksiaan hintojen heilahtelun mukaan.

”Ei ole tarvetta. Eläkkeellä tulee käytyä ostoksilla silloin, kun tekee mieli. Jonkin verran saatan odottaa, jos alennusmyynnit ovat juuri alkamassa.”

Uudet kuluttajatottumukset voivat ennen pitkää sotkea alennusmyyntien tahdittaman hintojen aaltoliikkeen.

Perinteikäs muotitalo Burberry päätti tänä vuonna luopua neljän malliston kaavasta, jossa se esitteli uutuuksia sesongin muotinäytöksissä nelisen kuukautta ennen kuin vaatteet pääsivät kauppoihin. Tästä syksystä eteenpäin Burberry aikoo pitää vain pari näytöstä vuodesta ja aloittaa uusien tuotteiden myynnin välittömästi niiden esittelyn jälkeen verkkokaupoissa ja kivijalkamyymälöissä.

Muotialan jättiläinen Inditex puolestaan on jo vuosien ajan lapioinut Zara-vaatekauppoihin uutuuksia viikoittain kuluttajien mieltymyksiä jatkuvasti tarkkaillen.

Verkkokaupat voivat nakertaa sesonkimuodin asemaa entisestään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat