Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkevalmistaja Bayer ostaa kiistellyn kasvien biotekniikkayhtiö Monsanton

Bayer maksaa 66 miljardia dollaria Monsantosta, joka tunnetaan arvostelua herättäneistä muuntogeenisistä eli GMO-tuotteista.

Talous
 
Marco Bello Reuters
Saksalaisen Bayer-yhtiön liikevaihto vuonna 2015 oli 46,3 miljardia euroa. Kasvinviljelyyn liittyvien tuotteiden osuus liikevaihdosta oli 22 prosenttia.
Saksalaisen Bayer-yhtiön liikevaihto vuonna 2015 oli 46,3 miljardia euroa. Kasvinviljelyyn liittyvien tuotteiden osuus liikevaihdosta oli 22 prosenttia. Kuva: Marco Bello Reuters

Perinteikäs saksalainen lääkevalmistaja Bayer ilmoitti keskiviikkona allekirjoittaneensa sopimuksen, jossa se ostaa amerikkalainen kasvien biotekniikkayhtiö Monsanton yhteensä 66 miljardin dollarin eli vajaan 60 miljardin euron arvoisessa kaupassa.

Viestimien tietojen mukaan vireillä oleva kauppa on lajissaan kuluvan vuoden suurin maailmassa. Kauppa on myös suurin Bayerin historiassa.

Bayer maksaa koko kauppahinnan käteisellä. Yhtiön tavoite on laajentaa omaa liiketoimintaansa. Monsanton kasvinjalostus ja kasvinsuojeluaineiden valmistus ovat periaatteessa lupaavia kasvualoja, sillä tulevaisuudessa kasvinviljelyn satoisuuden pitää tehostua, jotta maailman kasvavan väestön ruokahuolto voidaan turvata.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kaupassa syntyvän uuden yhtiön osuus maailman viljelykasvien siemenistä ja kasvinsuojeluaineista olisi yli 25 prosenttia.

Bayerin ja Monsanton hallitukset ovat jo hyväksyneet kaupan. Kauppa vaatii vielä kilpailuviranomaisten sekä Monsanton yhtiökokouksen hyväksynnän.

Monsanto saa Bayerilta kahden miljardin dollarin korvauksen, mikäli kauppa peruuntuu sen takia, että se ei saa viranomaisten hyväksyntää.

Bayer tunnetaan Aspirin-särkylääkkeen valmistajana. Nykyisin sen 46,3 miljardin euron liikevaihdosta vuonna 2015 vajaa puolet tuli terveydenhuollon tuotteista. Kasvinviljelyyn liittyvien toimintojen osuus liikevaihdosta oli 22 prosenttia.

Monsanto tunnetaan muuntogeenisten eli GMO-kasvilajikkeiden kehitystyöstä ja tuotannosta. Yhtiön liiketoiminta on herättänyt arvostelua eri puolilla maailmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat