Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Oletko jo ehtinyt miettiä Finavian asiaa?” Ministeriö julkaisi Bernerin, virkamiehistön ja Finavian johdon viestejä

Viesteistä ilmenee, että hallituksen puheenjohtaja haki toistuvasti ministeriltä tukea kanteiden nostamiselle.

Talous
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Finavian hallituksen entinen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.
Finavian hallituksen entinen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Liikenne- ja viestintäministeriö on poikkeuksellisesti julkaissut verkkosivuillaan sekä ministeri Anne Bernerin (kesk) että kansliapäällikkö Harri Pursiaisen viestittelyä (viestit 1, 2) Finavian hallituksen entisen puheenjohtajan Riitta Tiuraniemen kanssa.

Ministeriö on toimittanut viestit myös eduskunnan tarkastusvaliokunnalle, joka tutkii, miten ministeri Berner toimi syksyllä 2015.

Viesteistä ilmenee, että lähes epätoivoiselta kuulostava Tiuraniemi haki kiireiseltä ministeriltä toistuvasti tukea kanteiden nostamiselle. Määräaika oli kulumassa loppuun marraskuussa 2015.

”Anne, kova viikko sulla kohta takana. Oletko ehtinyt katsomaan ja miettimään Finavian asiaa?” Tiuraniemi viestitti 2. lokakuuta.

”Kiire on ollut, olen ensi viikon matkoilla”, ministeri vastaa. ”Soitellaanko viikonloppuna?”

16. lokakuuta Tiuranniemi kysyy tekstiviestillä, ehtisikö ministeri jutella ”johdannaisasioista” aamun palaverin yhteydessä. Ministeri vastaa: ”Hieman heikosti, siinä on tiukka aika. Meillä on päätös kutsua koolle ylim. yhtiökokous n 15.11.”

Finavian silloinen hallitus halusi nostaa vahingonkorvauskanteet yhtiön entistä johtoa vastaan, jonka aikana johdannaisjärjestely oli tehty. Epäedullisten sopimusten tappiot olivat vuonna 2010 runsaat 408 000 euroa.

Hallitus oli jo kertaalleen maaliskuussa 2015 päättänyt olla nostamatta kanteita.

Kun Tiuraniemi viestittää syyskuun 25. päivänä, että Finavian hallitus oli päättänyt nostaa kanteet, Berner kuittaa vasta lokakuun 16. päivänä, ettei kanneprosessia voida käynnistää ennen yhtiökokousta. Sitä oli tässä vaiheessa hahmoteltu marraskuun 15. päivän tienoille.

Tiuraniemi oli jo valistanut ministeriä, että vaatimuskirjeet pankeille pitäisi olla valmiina 7. marraskuuta, jotta kanne ei vanhene.

Viesteistä ei suoraan ilmene, miksi yhtiökokousta ei lopulta järjestetty. Ministeriön tiedotteessa Berner sanoo, että tarvittavat lisäselvitykset eivät saapuneet ajoissa. Eri vuosina tehtyjen johdannaissopimusten tappiot selvisivät vasta vuosien 2015–2016 vaihteessa.

Poliisitutkinta ja Finanssivalvonnan lausunto valmistuivat tänä keväänä.

Berner toteaa ministeriön tiedotteessa, että kanteiden nostaminen syksyllä 2015 vain tilanteen rauhoittamiseksi tai poliittisen keskustelun välttämiseksi ei ollut riittävä peruste.

Tiuraniemi jätti eronpyyntönsä joulukuussa.

Finavialla on mahdollisuus nostaa vahingonkorvausvaateet vuoden 2011 tappioista, jotka olivat vuotta 2010 huomattavasti suuremmat eli lähes 34 miljoonaa euroa. Harkinta-aika kanteiden osalta päättyy kuluvan vuoden lopulla.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat