Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finanssivalvonta varoitti valvottavia eläkeyhtiöitä, mutta ei tiedottanut julkisuuspäätöksestä

Työeläkealan ylin valvoja näyttää vastustavan eläkemiljardien läpinäkävyyttä. Fiva tekee näinä päivinä päätöksen, joka ratkaisee sen uskottavuuden eläkesijoitusten valvojana, toimittaja Tuomo Pietiläinen kirjoittaa.

Talous
 
Tuomo Pietiläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen toimittaja
Finanssivalvonta lähetti saamansa oikeuden päätöksen ennakkovaroituksena eläkeyhtiölle, jotka toimittivat sen edelleen asiakkailleen. Hallinto-oikeuteen valitti tietojen salaamisesta toimittaja Teemu Muhonen.
Finanssivalvonta lähetti saamansa oikeuden päätöksen ennakkovaroituksena eläkeyhtiölle, jotka toimittivat sen edelleen asiakkailleen. Hallinto-oikeuteen valitti tietojen salaamisesta toimittaja Teemu Muhonen.

Runsaat seitsemän vuotta toiminut Finanssivalvonta (Fiva) tekee näinä päivinä päätöksen, joka ratkaisee valvojan uskottavuuden julkisten eläkemiljardien valvojana. Fiva päättää, valittaako se Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä julkistaa eläkeyhtiöiden isot ja poikkeukselliset liiketoimet kokonaisuudessaan.

Julkistamisvelvollisuus on laissa, jonka perustelujen mukaan liiketoimien ja niiden osapuolten julkistaminen on tarpeen eläkevarojen käytön valvomiseksi. Lain esitöiden mukaan lailla halutaan estää työeläkevakuutusyhtiöiden varojen liiallinen ja muu epätarkoituksenmukainen käyttäminen uusien asiakkaiden hankintaan.

HS uutisoi hallinto-oikeuden julkisuuspäätöksestä keskiviikkona.

Oikeuden päätös on selkeä ja sen yhteiskunnallinen merkitys on suuri: HS:n selvityksen mukaan (1.6.2015) eläkeyhtiöt ovat tehneet uusien asiakkaiden kanssa suuria tai poikkeuksellisia liiketoimia 542 miljoonan euron arvosta pelkästään vuosina 2010–2015. Selvitys syntyi ilman asiakkaiden nimiä, koska Fiva salasi ne.

Fivan raporteissa on myös niiden yhtiöiden ja yhteisöjen nimet, jotka ovat saaneet suuria summia työhyvinvointirajaa (tyky). Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet myös tyky-rahoja kalastellessaan uusia asiakkaita, HS:n selvitys kertoo.

Kun oikeuden päätös saapui Finanssivalvontaan 17. elokuuta, sen esikuntaosasto alkoi valmistella asiakasnimien julkistamista. Fivan lakimiehet luonnostelivat myös tiedotteen uudesta entistä avoimemmasta linjauksesta, koska oikeuden päätös oli niin selkeä.

Julkistamistyö keskeytyi yllättäen tuntemattomasta syystä. Tiedote julkisuuteen jäi lähettämättä. Sen sijaan Finanssivalvonta päätti informoida valvottaviaan oikeuden päätöksestä. Eläkeyhtiö Varma varoittikin asiakkaitaan ”julkisuusriskistä” sähköpostilla.

Varma kertoi sähköpostissa myös saaneensa ennakkotietoa siitä, että Fiva aikoo valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä: tällöin ”riski asiakastietojen julkaisemisesta siirtyy myöhemmäksi”

Fivan toiminta synnyttää oudon vaikutelman. Se vastustaa eläkesijoittamisen läpinäkyvyyttä, jota lainsäätäjät korostavat.

Samalla Fiva näyttää asettuvan valvottavien puolelle, kun se lähettää niille tietoa oikeuden linjauksista – ja ilmeisesti myös ennakkotietoa omista päätöksistään valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Toimintaansa Fiva perustelee sillä, että valvoja ei voi vaarantaa valvottavien tuntemaa luottamusta valvojaa kohtaan.

Helsingin hallinto-oikeus ja korkein hallinto-oikeus ovat huomauttaneet toistuvasti Fivalle, että sillä on lakiin perustuva oikeus saada valvontaan tarvittavat tiedot. Valvova viranomainen ei toimi pörssiyhtiöiden tai eläkeyhtiöiden hyväntahtoisuuden tai luottamuksen varassa, vaan yhteiskunnan säätämien lakien voimalla.

Finanssivalvonnalla on nyt mahdollisuus osoittaa, kenen palveluksessa se on: valvottavien vai yhteiskunnan.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat