Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä keskuspankki laski jälleen ohjauskorkoaan – kymmenen prosentin koron uskotaan pitävän ruplan vahvana

Koronlasku oli toinen kuluvan vuoden aikana

Talous
 
Sergei Karpukhin / Reuters
Venäjän keskuspankki sijaitsee Moskovassa.
Venäjän keskuspankki sijaitsee Moskovassa. Kuva: Sergei Karpukhin / Reuters

Venäjän keskuspankki ilmoitti perjantaina iltapäivällä laskevansa ohjauskorkoaan puolella prosenttiyksiköllä tasan kymmeneen prosenttiin. Uusi ohjauskorko tulee voimaan maanantaina heti sunnuntain parlamenttivaalien jälkeen.

Markkinareaktiot olivat perjantaina leppoisia: rupla heikkeni ilmoituksen myötä vain vajaan ruplan euroon nähden. Yhdellä eurolla sai iltapäivällä 73 ruplaa.

Koronlasku oli toinen kuluvan vuoden aikana. Keskuspankki säesti ilmoitustaan arvioimalla, ettei kolmatta koronlaskua tänä vuonna tule. Pankin tiedotteen mukaan sellaista on syytä odottaa aikaisintaan ensi vuoden alkupuoliskolla.

Viralliseksi vuosi-inflaation tasoksi keskuspankki kertoi perjantaina kuusi prosenttia. Tasoa voi pitää saavutuksena, sillä viime vuoden virallinen inflaatioluku oli 12,9. Keskuspankki kertoi tavoitteekseen painaa inflaatiota edelleen alas niin, että hintojen nousu olisi vuoden kuluttua neljän prosentin vuosivauhdissa,

Venäjän korkea reaalikorko on houkutellut maahan rahaa, varsinkin kun euroalueelta korkotuottoja ei saa lainkaan. Jos öljyn hinta ja Yhdysvaltain korot pysyvät ennallaan, ei ruplasäästäjillä ole muuta pelkoa kuin uusi kansainvälinen, poliittinen kriisi.

Valtiontalous tosin on kurjassa jamassa: reservirahasto on näillä näkymin lopussa vuodenvaihteessa, jonka jälkeen valtion menoihin ryhdyttäneen käyttämään eläkesäästöjä. Muutamat poliitikot ovatkin kiukutelleet keskuspankin johtajan Elvira Naibullinan tiukasta rahapolitiikasta, koska se pitää valtion menot dollareissa mitaten suurina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat