Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori Juha Siltala: Työntekijöistä tulossa 1930-luvun päiväläisiä –  kiertelevää irtotyövoimaa

Siltala jatkaa keskustelua siitä, onko silpputyö lisääntynyt vai ei. Vastakkain ovat tilastot ja tunne.

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Suomen historian professori Juha Siltala
Suomen historian professori Juha Siltala Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Palkkatyö on palautumassa alkumuotoonsa, päiväläisten satunnaistöiksi kuin 1930-luvulla, kirjoittaa Suomen historian professori Juha Siltala raportissaan Työnantajan alaisena ilman työsuhdetta – Uuden talouden keikka- ja silpputyö paluuna entiseen.

Raportin on julkaissut sosiaalidemokraattinen Kalevi Sorsa -säätiö.

Siltalan mukaan palkkatyön muuttumisen takana ovat silpputyö sekä alusta- ja keikkatalous.

Silpputyöllä tarkoitetaan epätyypillisiä ja epäsäännöllisiä työsuhteita. Vaikka silpputyöstä puhutaan paljon, monen tutkijan mukaan tilastot eivät tue väitettä sen lisääntymisestä Suomessa.

Keväällä Tampereen yliopiston sosiaalipolitiikan ja sosiologian tutkijat Satu Ojala ja Pasi Pyöriä julkaisivat Sosiologia-lehdessä artikkelin, jonka mukana palkansaajien asemassa ei ole tapahtunut viime vuosikymmenien aikana juuri muutosta suuntaan tai toiseen. Tutkimuksessa mitattiin prekarisaatiota eli työn epävarmuutta viidellä eri mittarilla.

Epävarmassa asemassa olevien palkansaajien määrä on kasvanut kolmen viime vuosikymmenen aikana vain vähän – kahdella prosenttiyksiköllä, kymmenestä kahteentoista prosenttiin palkansaajista.

Ojalan ja Pyöriän tutkimuksesta kerrottiin keväällä Helsingin Sanomissa.

Siltala viittaa raportissaan siihen, että monet tutkijat toteavat suomalaisen työelämän pysyneen rakenteiltaan entisellään viimeiset kolmekymmentä vuotta. Tämä ei kuitenkaan Siltalan mukaan ole koko totuus, sillä ”ihmisten tunne työelämän muuttumisesta on erilainen”.

”Työsuhdetilasto näyttäisi kaiken pysyneen ennallaan, kun taas yleisesti jaettu ja tunnettu kokemus kertoo työelämän perusteita ravisuttavasta, joskin vaikeasti hahmotettavasta mullistuksesta”, Siltala kirjoittaa.

Siltalan mukaan ”tilasto taipuu toiseen suuntaan, kun halutaan perustella uuden silpputyön muuttumista normiksi purkamalla ”jäykkyyksiä” työmarkkinoilta.

Hän siteeraakin laajasti Eeva Jokisen ja Juhana Venäläisen vastausta Ojalan ja Pyöriän tutkimukseen Sosiologia-lehdessä.

Jokinen on yhteiskuntapolitiikan professori Itä-Suomen yliopistossa. Juhana Venäläinen on kulttuurintutkimuksen post doc -tutkija samassa yliopistossa.

”Eeva Jokinen ja Juhana Venäläinen epäilevät talouslehdistön ja taloustoimittajien niin auliisti uutisoiman tiedon työsuhteiden pysymisestä entisellään antavan vinoutuneen kuvan prekarisaation todellisuudesta”, Siltala kirjoittaa.

Siltalan mukaan kiinnittämällä huomio määräaikaisiin työsuhteisiin saadaan aikaan vaikutelma ”epätyypillisen työn” osuuden vähentymisestä. Osa-aikaisten työsuhteiden tarkasteleminen maalaisi kuitenkin päinvastaisen kuvan.

Tilastokeskuksen Työvoimatutkimus-aineiston mukaan määräaikaista osa- tai kokoaikatyötä tekevien määrä on vuodesta 1997 vuoteen 2015 hieman laskenut. Mutta samaan aikaan osa-aikatyötä tekevien määrä on lähes kaksinkertaistunut 115 000:sta 219 000:een.

”Jos taas tarkastellaan pelkästään uusien työsuhteiden piirteitä, havaitaan, että alle vuoden kestäneiden työsuhteiden osuus kaikista alkaneista työsuhteista kasvoi 40 prosentista 60 prosenttiin vuosina 1998–2007. Tämä vastaa paljon paremmin ihmisten jakamaa arkikokemusta siitä, etteivät uudet työsuhteet ole yhtä hyviä ja vakaita kuin entiset olivat”, Siltala kirjoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat