Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeyhtiö Varma avasi hieman asiakasyritystensä kanssa tekemiä liiketoimia

Finanssivalvonta valittaa osin hallinto-oikeuden määräämästä tietojen julkistamispäätöksestä.

Talous
 
MARJA VÄÄNÄNEN / HS
Varman toimitusjohtaja Risto Murto.
Varman toimitusjohtaja Risto Murto. Kuva: MARJA VÄÄNÄNEN / HS

Työeläkeyhtiö Varma avasi perjantai-iltana hieman asiakasyritystensä kanssa tekemiään liiketoimia. Se ei kuitenkaan kerro asiakasyritystensä nimiä.

”Emme voi niitä julkistaa”, Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo.

Varman ulostulon taustalla on Helsingin hallinto-oikeuden asiakirjajulkisuutta koskeva päätös, jonka mukaan Finanssivalvonnan pitää julkistaa sen valvomien työeläkeyhtiöiden huomattavat ja poikkeukselliset liiketoimet. HS kertoi keskiviikkona, että oikeuden tekemä päätös antaa lisävalaistusta kysymykseen, käytetäänkö satojen miljoonien eurojen eläkesijoituksia väärin.

Uutta tietoa Varman tiedotteessa oli se, että yhtiö kertoi, miten sen asiakkaiden kanssa tekemät liiketoimet jakautuvat.

Kaikkiaan Varma on käyttänyt viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana 1,7 miljardia euroa liiketoimiin asiakasyritysten kanssa. Suurin osa tästä eli 36 prosenttia oli asiakasyrityksille myönnettyjä sijoituslainoja.

Muut liiketoimet jakautuivat seuraavasti: Kiinteistökauppojen osuus on 17 prosenttia, osakekauppojen 17, rakennuttamisen 13 sekä työkyvyn (tyky) tukemiseen tarkoitetut hankkeet 7 prosenttia.

Media on ollut kiinnostunut näistä tyky-hankkeista, sillä työeläkeyhtiöiden on epäilty käyttävän tyky-rahoja uusien asiakkaiden haalimiseen.

Varma kertoi, että liiketoimien kokonaismäärästä kuusi prosenttia kohdistui uusille asiakkaille.

Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo, että Varman päätös tiedottaa asiasta ei suoraan liity Finanssivalvonnan valituspäätökseen. ”Me olimme koonneet nämä tiedot muutenkin. Siitä minkälaisista liiketoimista on kyse. Ja mikä on uusien asiakkaiden rooli”, Murto sanoo.

Finanssivalvonta tiedotti perjantaina, että se aikoo osittain valittaa Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä.

”Finanssivalvonta tyytyy päätökseen siltä osin kuin sen tulee toimittaa raportista 22b huomattaviksi ja poikkeuksellisiksi liiketoimiksi katsomansa asiakastiedot ja antaa ne hallinto-oikeuteen valituksen tehneelle henkilölle. Sen sijaan muuta liikesalaisuuden piiriin kuuluvaksi arvioimaansa asiakastietoa Finanssivalvonta ei katso olevansa velvollinen luovuttamaan”, Finanssivalvonta tiedotti.

Tämä lomake 22b tarkoittaa lomaketta, jolla työeläkeyhtiöt on velvoitettu raportoimaan vain valvojalle nimenomaan ”huomattavat ja poikkeukselliset liiketoimet”. Hallinto-oikeuteen valittaneet toimittajat ovat nimenomaan pyytäneet kyseisellä lomakkeella toimitettuja tietoja.

Finanssivalvonnan mukaan hallinto-oikeuden julkistamispäätös koskee myös sellaisia tietoja, jotka eivät ole ”huomattavia ja poikkeuksellisia”. Näitä se ei suostu luovuttamaan, vaan aikoo valittaa asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO).

”Liikesalaisuuden piiriin kuuluvaksi arvioimaansa asiakastietoa Finanssivalvonta ei katso olevansa velvollinen luovuttamaan”, Finanssivalvonta kertoo. Finanssivalvonta katsoo, että luovuttamalla asiakastiedot ilman KHO:n nimenomaista päätöstä se rikkoisi salassapitovelvollisuutta koskevia säännöksiä.

Erikoista Finanssivalvonnan vastauksessa on se, että miten lomakkeella 22b voi siis olla muita kuin ”huomattavia ja poikkeuksellisia liiketoimia”, jos eläkeyhtiöt ovat nimenomaan niitä sinne toimittaneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat