Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

STT: Ministeriö niskuroi valtioneuvoston kansliaa vastaan Finaviassa – muistio paljastaa, mitä ohjeita jätettiin noudattamatta

Omistajaohjaus arvioi vastuukysymyksiä liikenne- ja viestintäministeriön pyynnöstä.

Talous
 

Liikenne- ja viestintäministeriö ohitti valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston ohjeet lähes täydellisesti lentoasemayhtiö Finavian johdannaissotkun käsittelyssä viime syksynä.

Suomen Tietotoimiston (STT) hankkiman muistion mukaan omistajaohjausosasto hyvin selkeästi linjasi, että vahingonkorvauskanteet olivat yhtiön hallituksen päätettävissä. Niitä varten ei olisi ollut tarvetta järjestää yhtiökokousta.

Ohjeiden mukaan valtio-omistaja olisi voinut järjestää yhtiökokouksen, jos se olisi ollut kanteiden nostamista vastaan.

”Tällainen ratkaisu olisi kuitenkin epäluottamuksen osoitus yhtiön nykyiselle hallitukselle, joka on harkinnan ja selvitysten perusteella päättänyt tehdä kanteen nostamista koskevan ratkaisun”, STT:n siteeraamassa muistiossa linjataan.

Omistajaohjaus oli arvioinut vastuukysymyksiä liikenne- ja viestintäministeriön pyynnöstä. Muistio on päivätty 19. marraskuuta.

Finavian hallitus oli päättänyt äänestyksen jälkeen nostaa vahingonkorvauskanteet viime syyskuussa. Sekä ministeriö että Finavian hallitus olivat siinä käsityksessä, että kanteiden nostamista varten pitää järjestää yhtiökokous.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) ei tukenut hallitusta yhtiökokouksen järjestämisessä. Berner on perustellut linjaustaan sillä, etteivät lisäselvitykset valmistuneet ajoissa. Muun muassa poliisitutkinta valmistui vasta tänä keväänä

Kun yhtiökokousta ei järjestetty, kanteiden nostoaika meni umpeen. Yli 400 000 euron tappioista ei haettu vahingonkorvausta.

Ministeriö alkoi myös valmistella sovintosopimusta Finavian aiemman tilintarkastusyhtiön Deloitten kanssa. Pikaisen valmistelun jälkeen syntynyt sovintosopimus hyväksyttiin Finavian hallituksessa joulukuun alussa.

STT:n hankkimassa omistajaohjausosaston muistiossa painotetaan puolueettoman Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunnan lausuntoa. Tilintarkastuslautakunta tutki silloin viranomaisena Finavian tilintarkastajien toimintaa.

Muistiossa omistajaohjausosasto tähdentää, että kanne tilintarkastajia vastaan menestyisi paremmin, jos myös yhtiön entistä toimitusjohtajaa ja hallituksen jäseniä vastaan olisi vireillä vahingonkorvauskanne.

HS uutisoi viime joulukuussa, että tilintarkastuslautakunnan lausunnon mukaan molemmat tilintarkastajat olivat toimineet hyvän tilintarkastustavan vastaisesti. Deloitte & Touche sai huomautuksen vuoden 2010 johdannaisten tarkastamisesta ja Ernst & Young varoituksen vuoden 2011 johdannaisten tarkastamisesta.

Tilintarkastuslautakunnan lausunnolla ei kuitenkaan ollut merkitystä, koska Finavian hallitus oli jo tehnyt sovintosopimuksen Deloitten kanssa. Myös valtiontalouden tarkastustusvirasto (VTV) on viitannut juuri tähän sovintosopimukseen moittiessaan ministeriön omistajaohjausta.

Finavian johdannaissotkujen käsittely alkoi eduskunnan tarkastusvaliokunnassa tällä viikolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat