Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

S-ryhmän ihmeellinen temppu: miten nolot ihmisoikeusmoitteet käännettiin loistavaksi pr-voitoksi?

Talous
 
Anni Lassila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n taloustoimittaja.

Yritys voi reagoida monella tapaa jouduttuaan kansalaisjärjestön tikunnokkaan. Se voi käpertyä siilipuolustukseen, hyökätä raivokkaasti tai kääntää koko episodin voitokseen.

Finnwatchin vuonna 2013 julkaisema raportti halpamerkkien tuotanto-oloista oli moite ennen kaikkea suomalaisille kaupparyhmille. S-ryhmä ja Kesko sulkivat silmänsä siltä, kuinka surkeissa oloissa niiden myymiä tonnikaloja ja mehuja valmistettiin.

Ihmisoikeusrikkomuksia löytyi muun muassa thaimaalaisen Natural Fruit -yhtiön ananasmehutehtaalta.

Natural Fruit -yhtiö reagoi hyökkäämällä. Yhtiö keskittyi syyttämän Finnwatchin tutkijaa liiketoimintansa haittaamisesta. Thaimaan laki antaa tähän mahdollisuuden.

Yhtiö voitti tämän viikon tiistaina yhden oikeusjutuista, mutta kaiken muun se on hävinnyt. Oikeudenkäynti on saanut valtavan kansainvälisen huomion. YK:n alaiset järjestöt ja kaupan alan järjestöt ovat arvostelleet ankarasti tuomiota ja Thaimaan lainsäädäntöä.

Natural Fruitin kärsimä mainetappio on mittaamaton. Yhtiöstä on tullut paaria, jonka mehut kelpaavat enää lähinnä Kiinaan ja Venäjälle, missä ihmisoikeuskysymykset eivät juuri kiinnosta.

Mitä teki S-ryhmä? Se asettui Finnwatchin ja Andy Hallin puolelle. S-ryhmän hankintajohtaja todisti Thaimaassa oikeudessa Hallin puolesta. Perjantaina Hall esiintyy S-ryhmän järjestämässä vastuullisuusseminaarissa.

Kaupan alan yritysten FTA-järjestö kehaisee omassa tiedotteessaan S-ryhmän toimintaa. Kaiken kaikkiaan S-ryhmä on kääntänyt alun perin hyvin kiusallisen tapauksen suureksi pr-voitoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat