Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS tapasi miehen, joka paljasti riiston Thaimaan mehutehtaassa – työntekijöitä pidettiin pakkotyön kaltaisissa oloissa

Siirtotyöläisten oikeuksia ajava Andy Hall paljasti Finnwatchin raportissa, missä oloissa suomalaisten juomia ananasmehuja tehtiin. Tiistaina hän sai paljastuksistaan tuomion thaimaalaisessa tuomioistuimessa.

Talous
 
Markus Jokela / HS
Köyhissä oloissa maaseudulla kasvanut Andy Hall haaveili urasta rikkaana juristina. Hän heräsi yhteiskunnan eriarvoisuuteen opiskellessaan Lontoossa, kun hän tutustui Itä-Lontoon köyhyydessä kasvaneeseen silloiseen kumppaniinsa. ”Päätin, että haluan tehdä elämälläni hyvää.”
Köyhissä oloissa maaseudulla kasvanut Andy Hall haaveili urasta rikkaana juristina. Hän heräsi yhteiskunnan eriarvoisuuteen opiskellessaan Lontoossa, kun hän tutustui Itä-Lontoon köyhyydessä kasvaneeseen silloiseen kumppaniinsa. ”Päätin, että haluan tehdä elämälläni hyvää.” Kuva: Markus Jokela / HS

Siirtotyöläisten oikeuksia Thaimaassa ajavan Andy Hallin mukaan työläisten olot ovat liikahtaneet hyvään suuntaan sen jälkeen, kun suomalainen kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisi kolme vuotta sitten raportin ruokatehtaiden työoloista Thaimaassa.

”Se tuli oikeaan aikaan, ilmapiiri oli muuttunut niin, että kuluttajia alkoi kiinnostaa yhä enemmän ruoan alkuperä. Moni asia on sittemmin parantunut. Thaimaan suurin tonnikalatuotteita valmistava yritys Thai Union Manufacturing on alkanut maksaa työntekijöille minimipalkkaa. Myös työntekijöiltä ennen vaadituista rekrytointimaksuista on luovuttu”, Hall kertoo HS:n haastattelussa.

Finnwatchin raportti paljasti, että muun muassa S-ryhmän ja Keskon myymien halpamerkkien tuotannossa poljettiin siirtotyöläisten ihmisoikeuksia. Sekä tonnikalatehtaiden että mehutehtaiden työntekijöitä pidettiin pakkotyön kaltaisissa oloissa.

Hallin mukaan usein Myanmarista tulleiden työntekijöiden piti myydä koko omaisuutensa pystyäkseen maksamaan työnantajan vaatimat rekrytointimaksut. Suuri osa työntekijöistä on tullut maahan salakuljettajien matkassa, mikä aiheuttaa omat ongelmansa.

Thaimaan työolot ja ihmisoikeudet nousivat kansainvälisen huomion kohteeksi tämän viikon tiistaina, kun Hall tuomittiin thaimaalaisessa tuomioistuimessa ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin mehuyritys Natural Fruitin kunnian loukkaamisesta Finnwatchin raportissa. Natural Fruit vaatii Hallilta erillisessä vahingonkorvauskanteessa yli kymmenen miljoonan euron vahingonkorvauksia.

”Tuomio tuli minulle täytenä yllätyksenä. Halusin uskoa hyvän voittavan, että me teemme niin tärkeätä työtä, että minua ei mitenkään voitaisi tuomita. Työtovereilleni, jotka ovat maahanmuuttajia, se oli valtava järkytys”, Hall sanoo.

Toisaalta Hall on tyytyväinen siitä, että tuomion aiheuttama kansainvälinen tyrmistys ja huomio voi auttaa siirtotyöläisten olojen parantamista. Hallin syytteistä on kirjoitettu maailmalla paljon tämän vuoden aikana. Tässä linkki Guardianin artikkeliin.

”Se myös laajensi keskustelun koskemaan koko ihmisoikeustilannetta Thaimaassa. Tuomiossa oli kyse ilmaisunvapaudesta, ei vain työoloista”, Hall sanoo.

Hall on viime aikoina tutkinut työoloja kanateollisuudessa.

”Siellä tehdään töitä usein orjuuden kaltaisissa oloissa”, hän sanoo.

Yksi alan yhtiö on haastanut hänet oikeuteen samantapaisin perustein kuin Natural Fruit.

”He ovat tehneet yhteistyötä Natural Fruitin juristien kanssa toivoen, että minut saataisiin tuomittua tästäkin ja joutuisin myös vankilaan”, Hall sanoo.

Natural Fruit -yhtiön omistaja Wirat Piyapornpaiboon sanoi tiistaina yhtiön lausunnossa, että Hall rikkoi hänen oikeuksiaan.

Athit Perawongmetha / Reuters
Thaimaalaisen ananasmehuyhtiön oikeudenkäynti Andy Hallia vastaan on herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota. Hall antoi haastatteluja ennen oikeudenkäyntiä syyskuun alussa.
Thaimaalaisen ananasmehuyhtiön oikeudenkäynti Andy Hallia vastaan on herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota. Hall antoi haastatteluja ennen oikeudenkäyntiä syyskuun alussa.

”Kenenkään ulkomaalaisen ei pitäisi luulla, että heidän valtansa ylittää Thaimaan itsenäisyyden”, lausunnossa luki.

Hallin mukaan myös tuomioistuimen tuomari menetti malttinsa kesken istunnon ja ihmetteli, millä oikeudella suomalaiset arvostelevat Thaimaata.

”Hän tiuski, miten joku säälittävä suomalainen kansalaisjärjestö, jolla on kolme työntekijää, luulee voivansa tulla Thaimaahan kertomaan miten asioita pitäisi hoitaa”, Hall sanoo.

Hän muistuttaa, että thaimaalaisessa kulttuurissa kaksi asiaa hallitsevat yli muiden, kasvojen säilyttäminen ja raha. Kasvojen menettämisen pelko näkyy hyvin monien toimien takana samoin raha.

Ihmisoikeuksien edistäminen on Hallin mukaan paljon kaupanalan yrityksistä kiinni. Paine, joka esimerkiksi Suomen S-ryhmältä ja muilta pohjoismaisilta kauppajäteiltä on tullut, on vaikuttanut Thaimaan elintarvikealan vientiteollisuuden työoloihin. Jopa Natural Fruit noudattaa Hallin mukaan tätä nykyä pääosin Thaimaan lainsäädäntöä.

Vientiyritysten alihankintaketjuissa on silti vielä paljon tehtävää.

”S-ryhmä on sitoutunut siihen, että vastuullisuus selvitetään koko ketjussa. Vielä ei tehdä tarpeeksi. Mielestäni heidän pitäisi kaikin mahdollisin keinoin varmistaa, että esimerkiksi kanatilojen työntekijät saavat palkkansa”, hän sanoo.

Brittiläinen 36-vuotias Hall on koulutukseltaan juristi.

”Tulen köyhistä oloista maalta ja haaveenani oli tulla rikkaaksi juristiksi. Heräsin kuitenkin opiskeluaikana yhteiskunnan eriarvoisuuteen, kun tutustuin silloiseen kumppaniini, joka tuli Itä-Lontoon köyhistä oloista, slummista. Päätin että haluan tehdä elämälläni jotain hyvää”, hän sanoo.

Monien vaiheiden kautta Hall päätyi Thaimaahan ja keskittyi siirtotyöläisten työolojen parantamiseen nimenomaan yritysten vastuun kautta.

”Tässä pohjoismaiset yritykset ja kuluttajat ovat edellekävijöitä ja teidän on syytä olla ylpeitä siitä. Mutta Pohjoismaiden painoarvo ei ole kovin suuri. Meidän pitäisi saada mukaan isot eurooppalaiset kauppaketjut. Lea [SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen ] on nyt Euroopan kauppayrityksiä edustavan FTA:n hallituksessa. Ehkä hän pystyy edistämään muutosta sitä kautta”, Hall sanoo.

Hänen mukaansa se, että S-ryhmä lähti yhteistyöhön Hallin ja Finnwatchin kanssa sen jälkeen, kun nämä olivat nimenomaan kritisoineet kaupparyhmää, on ainutlaatuinen esimerkki muille kaupan alan yrityksille.

Näin Nelosen uutiset kertoi oikeudenkäynnin alkamisesta
Näin Nelosen uutiset kertoi oikeudenkäynnin alkamisesta
Oikeudenkäynti Andy Hallia vastaan kesti pitkään. Nelosen uutiset kertoi oikeudenkäynnin alkamisesta kolme ja puoli vuotta sitten.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat