Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten työeläkemiljardien valvonnasta paljastui iso puute – Fiva salasi kiistellyt työhyvinvointirahat

Finanssivalvonta myöntää, että se ei olet tutkinut eläkeyhtiöiden poikkeuksellisia liiketoimia. Asia on jäänyt julkisen kontrollin varaan, jota on tehty puutteellisin tiedoin. Fivan uusin linjaus tänä vuonna piilotti työhyvinvointirahat lopulta kokonaan julkisuudesta.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Finanssivalvonta julkisti torstaina osan työeläkeyhtiöiden merkittävistä ja poikkeuksellisista liiketoimista, mutta salasi suurimman osan tiedoista.
Finanssivalvonta julkisti torstaina osan työeläkeyhtiöiden merkittävistä ja poikkeuksellisista liiketoimista, mutta salasi suurimman osan tiedoista. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Hyvinvointirahoja mennyt vääriin tarkoituksiin

 Eläkeyhtiöiden maksamia työhyvinvointirahoja (tyhy-raha) on tarkoitus käyttää työntekijöiden työhyvinvointiin, jotta he jaksaisivat pitempään työelämässä.

  Osa eläkeyhtiöistä on käyttänyt työhyvinvointirahoja vastoin tarkoitusta asiakkaiden kalasteluun eikä työhyvinvoinnin lisäämiseen.

  Isot eläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen ovat luvanneet yksittäiselle yhtiölle jopa miljoonien eurojen työhyvinvointirahoituksen.

  Fivan uusi linjaus salata tyhy-rahat tekee työhyvinvointirahojen julkisen seuraamisen mahdottomaksi.

Suomalaisten työeläkkeiden pohjana olevien eläkesijoitusten valvonnasta on paljastunut iso aukko. Puute liittyy eläkeyhtiöiden asiakkaidensa kanssa tekemiin liiketoimiin, joiden raportoinnista Finanssivalvonnalle on laissa erityissäännökset.

Suomalaiset työeläkeyhtiöt hallinnoivat yhteensä 106 miljardin euron eläkerahastoja.

Eläkeyhtiöiden ylin valvoja Finanssivalvonta (Fiva) myöntää nyt, että se ei ole tutkinut eläkeyhtiöiden Fivalle kertomia merkittäviä ja poikkeuksellisia liiketoimia. Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet uusien asiakkaiden kanssa tehtyihin liiketoimiin satoja miljoonia euroja eläkerahaa, vaikka eläkevaroille olisi saattanut saada muualta paremman tuoton.

Eläkeyhtiöt ovat raportoineet huomattavat tai poikkeukselliset liiketoimet yksityiskohtaisesti Finanssivalvonnalle keväästä 2011 alkaen. Tuosta lähtien myös eläkeyhtiön asiakkaan nimi on ollut pakko kertoa valvojalle.

”Massaa on ollut niin paljon, että me emme ole sitä käytännössä pystyneet yksityiskohtaisesti rivi riviltä käymään läpi”, työeläkeyhtiöiden valvonnasta vastaava Fivan toimistopäällikkö Vesa Hänninen myöntää.

Ennen kevättä 2011 myös Finanssivalvonta oli tietopimennossa. Vasta tuosta vuodesta lähtien eläkeyhtiöiden on ollut pakko kertoa raportissaan Fivalle, kenen kanssa poikkeuksellisia liiketoimia on tehty.

Aukko eläkevarojen valvonnassa paljastui torstaina, kun Helsingin Sanomat pyysi Vesa Hänniseltä lausuntoa eläkeyhtiöiden lähettämien raporttien tietojen salaamisesta. Finanssivalvonta julkisti torstaina osan työeläkeyhtiöiden merkittävistä ja poikkeuksellisista liiketoimista, mutta salasi suurimman osan tiedoista.

Aiemmin osittain julkisten tietojen päällä on nyt asiakirjoissa isot mustat neliöt. Poistetut tiedot liittyvät työhyvinvointirahoihin, joita Finanssivalvonta on pitänyt vuosikausia poikkeuksellisina liiketoimina.

Aiemmin työeläkeyhtiöt ovat joutuneet erittelemään julkiseen raporttiin, kuinka paljon ne ovat myöntäneet työhyvinvointirahaa asiakkailleen edellisen kuukauden aikana. Julkisia ovat olleet eläkeyhtiön nimi, työhyvinvointirahan määrä, päivä sekä saajan juridinen muoto kuten osakeyhtiö.

Julkiset raportit ovat paljastaneet, että varsinkin suurimmat eläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen ovat käyttäneet julkisia eläkevaroja asiakkaiden kalasteluun vuosikausia. Jopa miljoonien eurojen työhyvinvointirahojen lupaaminen yksittäiselle asiakkaalle on vastoin työeläkejärjestelmän ja työhyvinvointirahojen tarkoitusta.

Myös Finanssivalvonta on todennut omissa selvityksissään, että työeläkeyhtiöt ovat käyttäneet työhyvinvointimiljoonia uusien asiakkaiden hankkimiseen ja vanhojen säilyttämiseen. ”Työhyvinvointihankkeiden osalta olemme tehneet tarkastuksen, kehittäneet raportointia ja antaneet palautetta yhtiöille”, Hänninen sanoo.

Hännisen mukaan Fiva ei aio käydä merkittävien ja poikkeuksellisten liiketoimien listaa lävitse myöskään jälkikäteen.

”Ei ole tarkoitus käydä [raportteja] jälkikäteen läpi. Tämä on minun mielipiteeni”, Hänninen sanoo.

Hännisen mukaan raportoinnin tarkoitus ei ole ollutkaan se, että Fiva olisi niitä tutkinut.

Hän vetoaa siihen, että työeläkeyhtiöiden merkittävien ja poikkeuksellisten kauppojen valvonta on tapahtunut julkisuuden kautta. Eläkeyhtiöiden lähettämät raportit ovat nimittäin lähtökohtaisesti julkisia asiakirjoja.

”Yhtiöt ovat ilmoittaneet ja meiltä on saanut kopion. Näin on toimittu julkisuusvalvonnan avulla”, Hänninen sanoo.

Finanssivalvonta ei tosin ole ennen tätä viikkoa julkistanut yhtään sellaisen työeläkeyhtiön asiakkaan nimeä, jonka kanssa liiketoimia on tehty. Tällä viikolla Fiva julkisti joukon nimiä, mutta salasi työhyvinvointisopimukset kokonaan.

Asia käy ilmi myös valituksesta, jonka Fiva lähetti viime viikolla Korkeimpaan hallinto-oikeuteen eläkesijoitusten läpinäkyvyyden lisääntymisestä.

Fiva teki uuden linjauksen työhyvinvointitointirahojen julkisuudesta maaliskuussa sen jälkeen, kun julkisuudessa oli kerrottu esimerkkejä työhyvinvointirahojen (tyhy-raha) käytöstä asiakashankinnassa. Esimerkiksi Suomen suurin työeläkeyhtiö Varma osti Raha-automaattiyhdistyksen asiakkaakseen lupaamalla työhyvinvointiin 755 000 euroa, kun muut eläkeyhtiöt tarjosivat puolet vähemmän.

Eduskunta on säätänyt tiedot aikoinaan julkisiksi erityislailla. Eduskunta on halunnut erityislailla ”estää työeläkeyhtiöiden varojen liiallisen ja epätarkoituksenmukaisen käytön uusien asiakkaiden hankintaan”.

Viime viikolla jättämässään valituksessa Fiva perustelee kannanmuutostaan sillä, että työhyvinvointitoimintaa ”on lähtökohtaisesti pidettävä työeläkevakuutusliikkeeseen kuuluvana”. Tämän vuoksi Fiva kertoo poistaneensa työhyvinvointihankkeet poikkeuksellisia liiketoimia koskeneesta luettelosta.

Näin siitä huolimatta, että omissa selvityksissään Fiva oli todennut työeläkeyhtiöiden myöntäneen asiakkailleen työhyvinvointirahaa kyseenalaisin perustein.

Fiva kerää eläkeyhtiöiden työhyvinvointipanostuksia ja -lupauksia nyt erillisellä raportilla, joka ei Hännisen mukaan kuitenkaan ole julkinen. Fiva saattaa julkistaa osan näistä sopimuksista sellaisessa tapauksessa, että Fiva omien tutkimustensa perusteella katsoo ne poikkeuksellisiksi liiketoimiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat