Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalaispankille viiden miljardin euron tappion aiheuttanut Jérôme Kerviel joutuu maksamaan miljoonan korvaukset

Osakevälittäjänä toiminut Kerviel aiheutti riskinottorajat rikkoneilla kaupoillaan vuonna 2008 Société Générale -pankille 4,9 miljardin euron tappion.

Talous
 
HS–AFP
Charles Platiau Reuters
Jérôme Kerviel tuomittiin perjantaina maksamaan Société Généralelle miljoona euroa vahingonkorvauksia.
Jérôme Kerviel tuomittiin perjantaina maksamaan Société Généralelle miljoona euroa vahingonkorvauksia. Kuva: Charles Platiau Reuters

Ranskalainen entinen osakevälittäjä Jérôme Kerviel tuomittiin perjantaina maksamaan entiselle työnantajalleen Société Générale -pankille miljoonan euron korvaus aiheuttamastaan vahingosta. Kerviel aiheutti sallitut riskinottorajat rikkoneilla kaupoillaan pankille 4,9 miljardin tappion vuonna 2008.

Versaillesin vetoomustuomioistuimen ratkaisun mukaan Kerviel, 39, oli osittain vastuussa tappioista, jotka veivät pankin lähelle konkurssia. Vuosi 2008 oli pankeille muutenkin vaikea maailman rahoitusmarkkinoiden kriisin takia.

Kervieliä ei tuomioistuimen mukaan voi pitää kokonaan vastuullisena tappioista, koska pankin organisaatiossa ja valvontajärjestelmissä oli vakavia puutteita, jotka edistivät tappioiden syntymistä. Pankeilla pitäisi olla niin vahvat valvontajärjestelmät, ettei yksittäinen osakevälittäjä pysty ottamaan liian suuria riskejä.

Kerviel kertoi tuomion luvun jälkeen aikovansa vaatia uutta oikeudenkäyntiä.

”Taistelu jatkuu. Uskon yhä, etten ole mitään velkaa Société Généralelle”, Kerviel sanoi.

Kerviel on jo kerran aiemmin tuomittu maksamaan koko menetetty summa, mutta tuomio kumottiin ylemmissä oikeusasteissa pankin järjestelmien puutteiden vuoksi.

Kerviel on väittänyt kaikki vuodet, että hänen työnantajansa tiesi, mitä Kerviel teki. Niin kauan kuin sääntöjen vastainen riskinotto tuotti satumaisia voittoja, siihen ei puututtu.

Kerviel tuomittiin työnantajan luottamuksen pettämisestä ja väärennöksistä vuonna 2010 viiden vuoden vankeusrangaistukseen, josta ehdotonta rangaistusta oli kolme vuotta. Hän istui vankilassa vain 150 päivää.

Pankin asianajaja piti vahingonkorvaustuomiota tyydyttävänä, vaikka pankki oli vaatinut Kervieliä maksamaan koko menetetyn viiden miljardin euron summan korkoineen. Pankille oli kuitenkin tärkeää, että Kerviel määrättiin maksamaan edes jotain, koska miljardeja hän ei luonnollisesti edes pystyisi maksamaan.

Kerviel sai kesäkuussa osavoiton oikeudenkäyntien vyyhdissä, kun työtuomioistuin määräsi Société Généralen maksamaan hänelle 450 000 euroa vahingonkorvauksia siitä, että irtisanominen tehtiin väärin perustein. Pankki on valittanut ratkaisusta.

Kerviel työskentelee nykyään tietoturvakonsulttina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat