Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Kai Mykkänen: TTIP-neuvottelut jatkuvat Ranskan vastustuksesta huolimatta

Ulkomaankauppaministerin mukaan EU:n ja Kanadan Ceta-sopimus on myötätuulessa pitkästä ratifiointirumbasta huolimatta.

Talous
 
Emilia Kangasluoma / HS
Kai Mykkänen
Kai Mykkänen Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Bryssel

Euroopan unioni jatkaa neuvotteluja Yhdysvaltain kanssa laajasta TTIP-vapaakauppasopimuksesta, vaikka unionin merkittävä jäsenmaa Ranska sekä Itävalta vaativat perjantaina neuvottelujen keskeyttämistä, kertoo ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen.

Mykkänen osallistui perjantaina Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa epäviralliseen ministerikokoukseen, jossa käytiin ”jännittynyt ja energinen” keskustelu.

”Selvä enemmistö oli sillä kannalla, että komission mandaatti on voimassa ja komissio jatkaa neuvotteluja 3. lokakuuta”, Mykkänen kertoi puhelinhaastattelussa Bratislavasta.

Ranska ja Itävalta olivat esittäneet, että neuvottelut tulisi nykymuodossaan keskeyttää noin vuoden ajaksi, kunnes Yhdysvalloissa on uusi hallinto.

”Mielestäni isona riskinä siinä on, ettemme pääse liikkeelle uudestaan, jos uudelle Yhdysvaltain hallinnolle jää mielikuva, että tästä ei tullut mitään”, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Mykkänen totesi.

Euroopassa on syntynyt valtava kansanliike, joka vastustaa sekä TTIP-sopimusta että vastaavanlaista Ceta-sopimusta Kanadan kanssa. Yli kolme miljoonaa ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen sopimuksia vastaan ja yli 2 000 kaupunkia ja kuntaa on julistautunut TTIP- ja Ceta-vapaiksi alueiksi.

Vastustajien mielestä sopimukset antavat liikaa valtaa suuryrityksille ja aiheuttavat monenlaista uhkaa esimerkiksi kuluttajansuojalle, työläisten asemalle ja ympäristölle.

Kai Mykkäsen mukaan paine on kovaa erityisesti Ranskassa, Itävallassa ja Saksassa, mutta myös hän on saanut palautetta sopimusten tukemisesta – puolesta ja vastaan.

”Pari päivää sitten sain vetoomuksen Suomen Musiikintuottajat ry:ltä sen puolesta, että saisimme Ceta-sopimuksen maaliin. He pitävät sitä tärkeänä suomalaiselle musiikkiteollisuudelle, jolla on Kanadassa jonkin verran jalansijaa.”

Ceta-sopimus on Mykkäsen mukaan nyt hyvässä myötätuulessa, vaikka senkin vastustus on eri maissa kasvanut.

”Ceta-sopimuksen osalta edetään vahvalla tuella kohti allekirjoitusta 27. lokakuuta”, Mykkänen totesi.

Ceta-sopimus pitää ratifioida kaikissa jäsenmaissa, yhteensä 38 erilaisessa lainsäädäntöelimessä kautta Euroopan. Prosessi voi kestää vuosia, mutta Mykkänen odottaa sopimuksen astuvan ehdollisena ja osittain voimaan ensi vuoden alussa.

Yleisesti on ajateltu, että jos Kanadan kanssa tehty sopimus kaatuisi, viimeisetkin haaveet TTIP:n suhteen voisi haudata. Vapaakauppaa kannattavien mielestä nämä kaksi sopimusta ovat ratkaisevia EU:n globaalin painoarvon kannalta.

Komission ja Yhdysvaltain tavoitteena on ollut saada TTIP-sopimus neuvoteltua ennen kuin Barack Obama jättää presidentin tehtävät tammikuussa. Siihen ei usko enää kukaan.

Ranskan kauppaministeri Matthias Fekl on todennut, että neuvottelut ovat lukkotilanteessa, koska ”amerikkalaiset eivät anna mitään tai sitten vain murusia”.

Häntä ja monia muita eurooppalaispoliitikkoja on suututtanut erityisesti Yhdysvaltain haluttomuus päästää eurooppalaisyrityksiä mukaan julkisten hankintojen markkinoille.

Saksan, Ranskan ja Itävallan julkisen mielipiteen kääntyminen vapaakauppasopimuksia vastaan ja lähestyvät vaalit ovat panneet maiden poliitikot pohtimaan selviämistään.

Itävallan talousministeri Reinhold Mitterlehner totesi perjantaina Die Welt -lehden haastattelussa, että TTIP-neuvotteluita tulisi jatkaa myöhemmin eri nimellä ja sisällöllä ja suuremman läpinäkyvyyden hengessä.

Äskettäin tehdyssä kyselyssä Itävallan päähallituspuolueen sosiaalidemokraattien kannattajista 92 prosenttia vastusti Ceta-sopimusta.

Itävallassa pidetään loppuvuodesta presidentinvaalit. Kyselyiden mukaan oikeistopopulistisen Vapauspuolueen eli FPÖ:n ehdokas Norbert Hofer voi hyvinkin voittaa vaalit.

Oikeistopopulistit ovat vahvoilla myös Ranskassa ja Saksassa, joissa pidetään ensi vuonna tärkeät vaalit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat