Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoisen eldorado ja saastehelvetti – Venäjän salaperäinen nikkelikaupunki tuo rahaa nyt myös Suomeen

Venäjän Norilskissa kaikki on äärimmäistä: luonnonvarat, sää, historia ja saasteet.

Talous
 
Norilsk on pohjoinen eldorado ja saastehelvetti
Norilsk on pohjoinen eldorado ja saastehelvetti
Stalinin vangit rakensivat maailman suurimmat nikkelintuotantolaitokset napapiiriin pohjoispuoliseen Siperiaan. Nyt niiden tuotoksia myydään Lontoon raaka-ainepörssissä.
Fakta

Yhtiö kehittää koko kaupunkia

 Norilskin kaupungin lähistöllä sijaitsee yksi maailman suurimmista nikkeliesiintymistä.

 Kaivosyhtiö Norilsk Nickelin on alueelle tärkeämpi kuin valtio. Seudun 210 000 asukkaasta se työllistää 59 000.

 Kaivosten ja tehtaiden lisäksi se pyörittää rakennustoimintaa, tielaitosta, lentokenttää, meijeriä ja palokuntaa.

 Sen taseessa on myös kaksi vesivoimalaa, kolme lämpövoimalaa ja kaasuntuotantoyhtiö..

 Yhtiö rakensi Norilskiin ainokaisen kauppakeskuksen, ja nyt se vetää kaupunkiin tuhat kilometriä pitkää valokuitukaapelia.

Norilsk

Hissikori laskeutuu yli kilometrin syvyyteen niin vauhdikkaasti, että korvat menevät lukkoon.

Edellinen suomalaisvieras hississä oli ilmeisesti näyttelijä Ville Haapasalo, ja myös maan uumenista löytyy jotakin suomalaista: nikkelipitoista malmia louhii Tampereella tehty Sandvikin porauskone.

Ollaan arktisen Norilskin syvimmässä kaivoksessa – kunnes lähelle valmistuu yli kaksi kilometriä syvä kaivos. Siitä tulee samalla Euraasian syvin kaivos.

Pohjois-Venäjällä sijaitsevassa Norilskissa kaikki on suurta. Se on maailman suurin nikkelintuotantoalue, jota hallitsee maailman suurin nikkelintuottaja, venäläinen Norilsk Nickel.

Norilskin malmivarojen on arvioitu riittävän ainakin sadaksi vuodeksi. Nikkelin lisäksi täältä kaivetaan kuparia, kobolttia ja platinaryhmän metalleja. Maailman palladiumista yhtiö tuottaa lähes puolet.

Malmin nikkelipitoisuus on paikoin jopa kymmenen prosenttia, kun se on suomalaisessa Talvivaarassa 0,22 prosenttia.

”Varmaankin meidän nikkeli on laadultaan maailman parasta”, kehaisee Norilsk Nickelin paikallisen tytäryhtiön varajohtaja Viktor Ivanov.

Ivanovin mukaan metallien hinnanlasku ei ole aiheuttanut yhtiölle ”minkäänlaisia ongelmia”.

”Kilpailijat riutuvat, mutta meillä menee hyvin. Maksoimme viime vuonna 1,7 miljardia euroa osinkoa. Meillä ei ole mitään rahoitusvaikeuksia.”

Rahaa yhtiö tarvitsee, sillä se aikoo investoida kolmessa vuodessa yhdeksän miljardia euroa. Norilskissa se uusii rikastamon ja nikkelisulaton ja rakentaa kaivosta.

Nämä uudistukset ovat poikineet tilauksia myös suomalaisille: Metso on toimittanut myllyjä ja Outotec on uudistanut rikastamoa ja sulattoa yli sadan miljoonan euron edestä.

Vuonna 2012 Norilsk Nickelin suurin omistaja, oligarkki Vladimir Potanin ryhtyi itse yhtiön pääjohtajaksi ja muutti sen suunnan täysin. Yhtiö möi muutamia vuosia aiemmin maailmalta haalimansa omistukset ja keskitti voimavaransa Norilskin ja Kuolan niemimaan tuotantolaitosten kehittämiseen.

Ainoa jäljelle jäänyt ulkomainen yksikkö on Harjavallan nikkelijalostamo Suomen Satakunnassa.

Myös ympäristöongelmat ovat kuitenkin Norilskissa omaa luokkaansa.

Vastikään uutisoitiin yhtiön tehtaan värjäämästä joesta. Norilsk on suurin rikkipäästäjä arktisella alueella, ja Blacksmith Institute on listannut sen maailman kymmenen saastuneimman kaupungin joukkoon.

HS vieraili vuonna 1949 perustetulla kuparisulatossa, jossa hengityssuojainta on pidettävä pihallakin. Sisällä työntekijät imevät happea hampaiden välissä pidettävästä letkusta.

Norilskin tehtaat ovat päästäneet ilmoille vuosittain lähes kaksi miljoonaa tonnia rikkidioksidia, joka on tappanut metsät kymmenien kilometrien säteeltä.

Nyt norilskilaiset saavat kuitenkin hengittää hieman raittiimpaa ilmaa. Tänä vuonna yhtiö ajoi alas vuonna 1942 perustetun vanhan nikkelisulaton, joka suolsi ilmaan 400 000 tonnia rikkidioksidia vuosittain.

Lisäksi se investoi vajaat kaksi miljardia euroa rikin talteenottoon, jolla vähennetään jäljelle jäävien tehtaiden päästöjä neljäsosaan 2020 mennessä.

Norilskin päästöistä on vaikeaa saada tietoa muualta kuin yhtiöltä itseltään. Venäjän ympäristöviranomaisia edustaa kaupungissa yksi ihminen. HS pyysi terveysviranomaisilta tilastotietoja sairastavuudesta, mutta nämä kieltäytyivät luovuttamasta niitä.

”Kansa on tervettä, potkii palloa, käy kalassa ja paistaa saslikkia. Olin toissa päivänä kalassa 20 kilometrin päässä kaupungista ja join vettä suoraan joesta”, kertoo varajohtaja Ivanov.

Vanhan nikkelisulattamon sulkeminen tietää lisää hommia Harjavallassa, sillä osa raaka-aineesta lähetetään nyt jalostukseen Suomeen. Harjavallan laitos on palkannut lisää väkeä ja varautuu kasvattamaan tuotantoa kolmanneksella.

”Tätä ennen mietimme Harjavallan myyntiä”, sanoo Ivanov.

Norilskilaisille vanhan tehtaan sulkeminen oli kaksipiippuinen juttu: ilma parani, mutta työt vähenivät. Tehtaan 2 500 työntekijästä suurin osa jatkaa silti yhtiön palveluksessa.

”Lähes kaikki halukkaat on sijoitettu uudelleen. Olemme keskeyttäneet rekrytoinnin yhtiön ulkopuolelta”, sanoo henkilöstöjohtaja Andrei Grišin.

Nikolai Gontar
Norilskin keskustaan neuvostorakennukset ovat muistutus kaupungin vankileirimenneisyydestä.
Norilskin keskustaan neuvostorakennukset ovat muistutus kaupungin vankileirimenneisyydestä.

Norilskin keskusta edustaa tyylipuhdasta ”Stalinin barokkia”, mutta uusia taloja ei ole rakennettu sitten neuvostoaikojen, sillä asukasluku on laskenut kolmanneksella ja rakennusmateriaalien tuonti on kallista.

Talvella tämä pohjoinen Eldorado ei ole miellyttävimmästä päästä: kaamos kestää kuukauden, pakkanen paukkuu 40 asteessa, tuuli nostattaa lumimyrskyjä ja tehtaat pilaavat ilman.

Ulkomaalaiset pääsevät Norilskiin vain turvallisuuspalvelu FSB:n luvalla. HS:n vierailulla seurueessa oli mukana aina yksi ylimääräinen henkilö.

Salamyhkäisyyden syyksi on epäilty luonnonvaroja, väitettyä ohjustukikohtaa sekä maahanmuuton torjuntaa.

Maahanmuuttajia täällä kuitenkin riittää, ja kaupungissa toimii moskeija – tietysti suurin napapiirin pohjoispuolella.

Norilsk on kaupunki, jonne tullaan tienaamaan. Yhtiö maksaa runsaan tuhannen euron kuukausipalkkoja, mikä on Venäjällä nykyään hyvin.

Nuori insinööripari Nikolai Kologrivyi ja Julia Prokopjeva muutti tänne töihin vuosi sitten valmistuttuaan Vuori-instituutista Pietarista.

”Tavoitteena on työskennellä Norilskissa 5–6 vuotta ja ostaa asunto Pietarista”, Nikolai kertoo.

Valtio määrittelee eläkeiän, joka on kaivos- ja metallialalla yhtiön kannalta harmittavan alhainen. Esimerkiksi kaivoksen pääinsinöörillä Dmitri Seleskerovilla, 40, on eläkkeelle enää viisi vuotta. ”Sitten muutan Krimille, enkä enää tee töitä.”

Mutta osa ottaa ilon irti elämästä pohjoisessa. Kaupungin laidalla kaivosmies Dmitri Dolganov on kyhännyt kavereidensa kanssa motocross-radan parruista, autonrenkaista ja maasta.

”Ajamme talvellakin 30 asteen pakkasessa. Käytämme suksia ja telaketjuja. Parasta on ajaa tundralla”.

Jotta superlatiivit eivät loppuisi kesken, on vielä kerrottava, että Norilskin satama, Dudinka, on Koillisväylän vilkkain.

Käytännössä Norilsk on kuin saari. Tie- ja ratayhteyttä muualle maahan ei ole, vaan rahti kuljetetaan Koillisväylää tai Jeniseijokea pitkin.

Nyt laiturissa lastataan metallipaketteja yhteen yhtiön kuudesta jääluokan aluksesta, jotka muodostavat Norilsk Nickelin oman laivaston.

Laivasta löytyy Suomessa tehdyt Wärtsilän moottorit ja ABB:n potkuri.

Korvakorua pitävä kapteeni Dmitri Berdnikov, 40, vastaa enemmän mielikuvaa espoolaisesta it-insinööristä kuin venäläisestä merikapteenista. Hänen vastuullaan on 85 miljoonan euron alus, joka pystyy kulkemaan kaksimetrisessä jäässä.

”Talvella on kaamos, kovia tuulia ja huono näkyvyys. Maalis–huhtikuussa jää on paksuinta, mutta muuten on aurinkoisempaa ja iloisempaa. Jääkarhujakin näkyy.”

Nikolai Gontar
Dudinka on kaupunginosa Jenisei-joen varrella.
Dudinka on kaupunginosa Jenisei-joen varrella.
Norilsk tunnetaan pakkotyömenneisyydestä

Norilskia ei olisi ilman Josif Stalinin vankileirijärjestelmää Gulagia.

Kaupunki, sen kaivokset ja tehtaat ovat nimittäin puhtain esimerkki pakkotyötalouden saavutuksista.

Norilskin leireillä raatoi vuosina 1935–1956 yhteensä puoli miljoonaa ihmistä.

Neuvostoliitto päätti perustaa Norilskin, koska se tarvitsi nikkeliä panssarivaunuihin. Ihmiset oli nopeinta rekrytoida ankariin oloihin pakolla.

Myös johtavat geologit ja insinöörit olivat vankeja – ammattilaiselle löytyi aina sopiva pykälä.

Norilsk Nickel -yhtiö ei haluaisi muistella menneitä. Yhtiön tiedottaja valittaa, että ulkomaiset toimittajat veisaavat aina samaa virttä luiden päälle rakennetusta kaupungista.

Yhtiön kanssa yhteistyötä tekevä paikallishistorioitsija Stanislav Strjutškov korostaa, että Norilskissa ruoka-annokset olivat isompia ja kuolleisuus pienempi kuin muilla leireillä. Hän kertoo löytäneensä asiakirjoista vain 30 teloitusta.

Ihmisoikeusjärjestö Memorialia Norilskissa edustavan Svetlana Slesarevan mukaan teloituksia oli paljon enemmän. Slesareva erotettiin tänä vuonna kaupungin museon johtajan toimesta – omien sanojensa mukaan periaatteellisuutensa takia. Hän pelkää, että museon vankileirinäyttely aiotaan sulkea.

Nikolai Gontar
Gulagin uhrien muistomonumentti Norilskissa.
Gulagin uhrien muistomonumentti Norilskissa.
Nikolai Gontar
Norilskin tehtaat ovat päästäneet ilmoille vuosittain lähes kaksi miljoonaa tonnia rikkidioksidia. Viime vuosina ympäristöön on kuitenkin kiinnitetty enemmän huomiota.
Norilskin tehtaat ovat päästäneet ilmoille vuosittain lähes kaksi miljoonaa tonnia rikkidioksidia. Viime vuosina ympäristöön on kuitenkin kiinnitetty enemmän huomiota.
Nikolai Gontar
Dmitri Seleskerov työskentelee Norilsk Nickelin kaivoksessa.
Dmitri Seleskerov työskentelee Norilsk Nickelin kaivoksessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat