Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit-päätös jäädytti liikekiinteistöjen kaupat Britanniassa – Stubb: Lontoon Cityn vahva asema on koko Euroopan etu

Kiinteistösijoittajat säikähtivät Britannian tulevaa EU-eroa. Brexit uhkaa tyhjentää Lontoon keskustan liikekiinteistöjä.

Talous
 
Andrew Winning / Reuters
Kiinteistönvälittäjien mainoksia Lontoon eteläosassa.
Kiinteistönvälittäjien mainoksia Lontoon eteläosassa. Kuva: Andrew Winning / Reuters

Lontoo

Britannian kesäkuinen päätös erota EU:sta on säikäyttänyt liikekiinteistöihin erikoistuneet sijoittajat.

Muutos näkyi heti heinä- ja elokuussa, kun sijoitukset liikekiinteistöihin Britanniassa vähenivät selvästi.

”Markkinat jäätyivät välittömästi EU-kansanäänestyksen jälkeen. Vaikutus oli erittäin kova”, arvioi Standard Life Investments -yhtiön (SLI) kiinteistösijoituksista vastaava David Paine.

SLI hallinnoi asiakkaittensa puolesta yhteensä noin 269 miljardin punnan (315 miljardin euron) omaisuusmassaa. Kiinteistövarallisuuden arvo on noin 18,7 miljardia puntaa (22 miljardia euroa).

Vaikka britit äänestivät EU-eron eli brexitin puolesta, vielä alkukesällä povattua talousromahdusta ei ole tullut. Pörssikurssit toipuivat pian notkahduksen jälkeen, ja kuluttajien luottamus kohentui loppukesällä.

”Kansanäänestystuloksella ei ole ollut toistaiseksi isoa vaikutusta Britannian talouteen”, Britannian tilastokeskuksen pääekonomisti Joe Grice ilmoitti keskiviikkona.

Kiinteistömarkkinoilla kytevä epävarmuus kertoo kuitenkin brexitiin liittyvistä keskivälin ja pitkän ajanjakson peloista. Kukaan ei osaa sanoa varmasti, mihin suuntaan Britannian talous kehittyy.

”Tiedämme nyt vain hyvin vähän enemmän kuin heti kansanäänestyksen jälkeen”, Paine sanoi SLI:n lehdistötilaisuudessa Lontoossa.

Britannian EU-kansanäänestyksestä tulee kuluneeksi tällä viikolla tasan kolme kuukautta.

Kiinteistömarkkinoille on tyypillistä se, että hintojen kehitys seuraa muun talouden liikkeitä. Hidas talouskasvu merkitsee entistä pienempiä liikekiinteistöjen tuottoja.

Nyt brexit uhkaa heikentää talouskasvua, mikä pienentäisi edelleen kiinteistöjen tuottoja. Tämä ei ole kuitenkaan koko uhkakuva.

EU-ero vaikuttaa myös suoraan Lontoon Cityn asemaan ja siihen, kuinka paljon Lontoossa työskentelee tulevaisuudessa finanssialan ammattilaisia.

Nyt Lontoossa on lähes 800 000 finanssialan ja eri liiketoimintapalvelujen työntekijää. Jos brexit karsii liiketoimintamahdollisuuksia, samalla vähenee myös liikekiinteistöjen kysyntä.

Toimistoja ei tarvita enää yhtä paljon kuin nyt, joten ostajat ja vuokraajat kaikkoavat. Tämä heijastuu puolestaan suoraan Lontoon Cityn ja muun keskusta-alueen liikekiinteistöjen arvoihin ja tuottoihin.

”Keski-Lontoon toimistorakennukset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa”, sanoi LSI:n kiinteistöstrategiasta ja -selvitystyöstä vastaava Anne Breen.

Lontoossa äskettäin vieraillut entinen pääministeri Alexander Stubb arvioi, että Lontoon Cityn aseman heikkeneminen olisi huono uutinen koko Euroopalle.

”On tyhjää puhetta, että finanssipalvelut siirtyisivät Lontoon Citystä Pariisiin tai Frankfurtiin. Voittajia olisivat sen sijaan New York ja Hongkong”, Stubb sanoi maanantaina Lontoossa eurooppalaisille toimittajille.

Lontoon Cityn tuleva asema ratkeaa vasta Britannian ja muun EU:n tulevissa neuvotteluissa. Virallisten eroneuvottelujen aloittaminen on kiinni Britannian hallituksesta.

Britannian kiinteistömarkkinat ovat Euroopan mittapuulla suuret. Rahaa liikkuu selvästi enemmän kuin muissa Euroopan maissa.

Vaikka Keski-Lontoon kiinteistöjen arvo on uhattuna, kohteita on Britanniassa muuallakin. Parhaat liikekiinteistöt ja tiettyjen alueiden teollisuuskiinteistöt ovat yhä haluttuja, Anne Breen arvioi.

Valuuttakursseillakin on vaikutusta. Punnan heikkeneminen houkuttelee kiinteistösijoittajia Aasiasta ja Yhdysvalloista.

Tuotot ovat kuitenkin selvästi pienemmät kuin ennen. Hyvätkin tuottoprosentit ovat nykyään vain yksinumeroisia.

”Voittoja on entistäkin vaikeampi löytää”, Breen sanoi.

Britannian ulkopuolella kiinteistösijoittajia kiinnostavat muun muassa Ruotsi, Portugali, Saksa ja Irlanti.

Markkinat ovat hyvin eriytyneet. Sijoittajat eivät halua mitä tahansa liikekiinteistöä vaan esimerkiksi toimistoja Berliinistä, Dublinista tai Tukholmasta tai isoja ostoskeskuksia Saksasta.

Suomen kiinteistömarkkinoihin ei kohdistu SLI:n mukaan erityistä kiinnostusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat