Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähipiirin kauppoja, tukea oopperalle ja urheilulle – osa eläkerahoista valuu erikoisiin tarkoituksiin

Finanssivalvonnan julkistamat raportit kertovat, että työeläkeyhtiöt eivät vieläkään toimi täysin itsenäisesti. Osa eläkeyhtiöistä suosii yhä lähipiirinsä yhtiöitä kiinteistökaupoissa ja vakuuttamisessa.

Talous
 
Markus Jokela / HS
Ilmariselta suurimman tuen, 650 000 euroa, on saanut Linnanmäkeä pyörittävä Lasten päivän säätiö.
Ilmariselta suurimman tuen, 650 000 euroa, on saanut Linnanmäkeä pyörittävä Lasten päivän säätiö. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Eläkerahaa ei saa käyttää ”vieraaseen tarkoitukseen”

 Eläkeyhtiöt hallinnoivat 106 miljardin euron sijoituksia, jotka on tarkoitettu suomalaisten työeläkkeisiin.

 Lain mukaan rahaa ei saa käyttää järjestelmälle ”vieraaseen tarkoitukseen”.

 Asiaa valvoo Fiva, joka viime viikolla myönsi, että ei ole tutkinut eläkeyhtiöiden ilmoittamia merkittäviä ja poikkeuksellisia liiketoimia.

Työeläkeyhtiöt suosivat yhä lähipiirinsä vakuutusyhtiöitä ja jakavat suomalaisten eläkesäästöjä kaukana työeläkejärjestelmästä oleviin tarkoituksiin. Tämä selvisi, kun työeläkeyhtiöitä valvova Finanssivalvonta (Fiva) julkisti loppuviikosta pienen osan eläkeyhtiöiden huomattavista ja poikkeuksellisista liiketoimista vuosilta 2011–2016.

Tiedot tulivat julki vasta, kun oikeus velvoitti Fivan julkaisemaan ne. Joukosta puuttuivat yhä kaikki työhyvinvointirahat, joiden käytöstä asiakkaiden hankkimiseen Fiva itsekin on löytänyt isoja ongelmia.

Työeläkeyhtiöt ovat nykyään keskinäisiä ja periaatteessa itsenäisiä, mutta niiden sidokset vanhoihin vakuutusryhmittymiin ovat edelleen vahvat, Fivan raportit kertovat. Osa eläkeyhtiöistä suosii vakuutusten hankinnassa ja kiinteistökaupoissa lähipiirin vahinko- ja henkiyhtiöitä.

Tämä on ongelmallista sen vuoksi, että eläkeyhtiöt eivät pääse tällöin aidosti kilpailuttamaan hankintojaan. Se taas on pois eläkeyhtiöiden sijoitustuotoista.

Esimerkiksi Suomen suurin työeläkeyhtiö Varma on ostanut 26 miljoonalla eurolla vakuutuspalveluja If-vahinkovakuutukselta ja 2,2 miljoonalla eurolla henkivakuutuksia Mandatum Life -yhtiöstä, raportit kertovat. Todellinen luku lienee suurempi, sillä Varma on raportoinut vain yli miljoonan euron maksut.

Varman mukaan maksut liittyvät sijoituskohteiden ja henkilöstön vakuuttamiseen. Lisäeläkevakuutukset Mandatumista johtuvat siitä, että osalla Varman johtajista on tavallista työeläkevakuutusta paremmat eläke-edut. Nämä lisäedut Varma maksattaa työeläkejärjestelmästä.

Eläke-Tapiolasta ja Eläke-Fenniasta syntynyt Elo taas on suosinut lähipiirinsä vakuutusyhtiöitä kiinteistökaupoissaan. Nykyinen Elo ja sen edeltäjä Eläke-Tapiola ovat ostaneet Lähi-Tapiolalta ja sen henkivakuutusyhtiöltä kiinteistöjä yhteensä 174 miljoonalla eurolla.

Jukka Gröndahl / HS
Eläkeyhtiö Elo osti pääkonttorinsa lähipiiriltä 72 miljoonalla eurolla.
Eläkeyhtiö Elo osti pääkonttorinsa lähipiiriltä 72 miljoonalla eurolla.

Eläkeyhtiön suurin ilmoittama kauppa, 72 miljoonaa euroa, on sekin lähipiirin kauppa: vakuutusyhtiö Lähi-Tapiola myi vanhan pääkonttorinsa tulevalle eläkeyhtiölle syyskuussa 2013. Myös toiseksi suurin kiinteistökauppa, 22,5 miljoonaa euroa, syntyi lähipiirissä: nykyinen Elo osti kauppakeskus Lanternan omistusta Lähi-Tapiolalta.

Osa työeläkeyhtiöistä on jakanut eläkerahaa myös tarkoituksiin, jotka ovat kaukana työeläkejärjestelmästä. Varman ilmoituksista puuttuvat kaikki niin sanotut sponsori- eli yhteistyösopimukset, mutta Suomen toiseksi suurin eläkeyhtiö Ilmarinen ilmoittaa ne.

Ilmarinen on solminut yhteensä 350 000 euron ”yhteistyösopimuksen” Savonlinnan Oopperajuhlien kanssa vuosina 2012–2017.

Juha Metso
Työeläkeyhtiö Ilmarinen sponsoroi eli tukee Savonlinnan Oopperajuhlia yhteensä 350 000 eurolla 2012–2017. Kuva juhlien Boris Gudonov -esityksestä vuodelta 2015.
Työeläkeyhtiö Ilmarinen sponsoroi eli tukee Savonlinnan Oopperajuhlia yhteensä 350 000 eurolla 2012–2017. Kuva juhlien Boris Gudonov -esityksestä vuodelta 2015.

Hieman tätä enemmän, eli 360 000 euroa, on saanut HJK:n hallinnoima Töölön jalkapallostadion.

Suomen Kansallisteatterin yhteistyösopimus 2012–2014 on 210 000 euron arvoinen. Selvästi suurimman tuen on saanut Linnanmäkeä pyörittävä Lasten päivän säätiö, jolle eläkerahaa on mennyt 650 000 euroa.

Erilaiset urheiluseurat ovat saaneet pienempiä sponsorisummia, kuten Suomen Tennisliitto 20 000 euroa ja Suomen Suunnistusliitto 15 000 euroa.

Ilmarinen kertoo, että annetut rahat liittyvät markkinointiin ja sponsorointiin, joka on rahoitettu ”yhtiön hoitokulutuotoilla rahoitettavista toimintakuluista”.

Ilmarisen sponsorointi- ja lahjoitussääntöjen mukaan yhtiö ei anna rahallista tukea poliittisille puolueille.

Fivan raportin mukaan Ilmarinen kertoo kuitenkin lainanneensa keskustataustaiselle Nuorisosäätiölle 5,1 miljoonaa euroa. Ilmarisesta ei haluttu kommentoida liiketoimen tarkoitusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat