Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi avasi maailman merille miljardien eurojen puhdistusmarkkinat, joista Wärtsilä aikoo haukata ”niin paljon kuin mahtuu”

Talous
 
Tony Dimmock / Wärtsilä
Kaksi Wärtsilän Etelä-Englannissa sijaitsevan Poolen tehtaan työntekijää Aquarius-vedenpuhdistimen äärellä. Puhdistinlaitteessa meriveden epäpuhtauksia poistetaan ensin 40 micronin suodattimella, jonka jälkeen vettä käsitellään ultraviolettivalolla.
Kaksi Wärtsilän Etelä-Englannissa sijaitsevan Poolen tehtaan työntekijää Aquarius-vedenpuhdistimen äärellä. Puhdistinlaitteessa meriveden epäpuhtauksia poistetaan ensin 40 micronin suodattimella, jonka jälkeen vettä käsitellään ultraviolettivalolla. Kuva: Tony Dimmock / Wärtsilä
Fakta

Laivojen vakauttaja

 Painolastivettä tarvitaan tekemään laivasta riittävän vakaa merillä. Sen määrä lasketaan aina erikseen kulloisellekin reitille riippuen laivan kuormauksesta eli rahdin määrästä sekä sijainnista laivassa.

 Vesi pidetään säiliöissä merimatkan ajan, mutta sitä voidaan myös pumpata ulos ja sisään samaan aikaan.

 Puhdistuslaitteet mitoitetaan laivojen painoveden pumppaamiseen käytettyjen pumppujen kokoa vastaavaksi.  Pumppauskapasiteetti valitaan sen mukaan kuinka nopeasti säiliöt halutaan täytettävän.

 Wärtsilän liikevaihto oli 2015 viisi miljardia euroa ja henkilöstömäärä noin 18 800.

 Yrityksellä on yli 200 toimipistettä yli 70 maassa eri puolilla maailmaa.

Merenkulku- ja energialaiteyhtiö Wärtsilä tavoittelee suurta liiketoimintaa laivojen painolastivesien puhdistuksessa.

Kyse on miljardien eurojen uusista markkinoista. Markkinat syntyivät, kun kansainvälinen sopimus painolastivesien puhdistamisesta tuli kaikkia velvoittavaksi syyskuussa.

Tähän mennessä myyntikelpoisia puhdistuslaitteita on hyväksytty 50 eri valmistajalta. Näistä yksi on Wärtsilä.

Wärtsilän tavoitteena on on myydä puhdistimia ”niin paljon kuin markkinoille mahtuu”, kertoo yhtiön ympäristöteknologiajohtaja Juha Kytölä.

Laivat tarvitsevat vettä säiliöihinsä, jotta ne pysyvät vakaasti pinnalla. Sitä varten laivoihin pumpataan satamissa niin sanottua painolastivettä.

Tuo vesi on välttämätöntä laivoille, mutta ympäristön kannalta vaarallista. Veden mukana kulkee pieniä eliöitä, jotka siirtyvät ekosysteemistä toiseen laivojen seilatessa maailman merillä.

”Se saattaa aiheuttaa ekosysteemeissä rajujakin muutoksia”, Kytölä sanoo.

”Esimerkiksi Pohjois-Amerikan suurissa järvissä seeprasimpukat ovat aiheuttaneet hirveitä tuhoja perinteisille eliöille.”

Suomessa veneenpohjia koristavat näkit ovat samaa ilmiötä.

Merten saastuminen on YK:n arvion mukaan yksi suurimmista ympäristökatastrofiuhkista heti ilmaston lämpenemisen ja lajien sukupuuton jälkeen.

Painolastivesien lisäksi huolia ovat myös maista käsin tapahtuva merten saastuminen, liikakalastus ja lajikuolemat.

Ympäristöhuolien takia useat maat alkoivat jo kaksitoista vuotta sitten sopia rajoituksista painolastina olevalle vedelle ja sen puhdistamiselle.

Pikku hiljaa monet maat ovat hyväksyneet kansainvälisen sopimuksen asiasta.

Sopimus ei kuitenkaan tullut kaikkia laivoja maailmanlaajuisesti velvoittavaksi ennen kuin maat, jotka edustavat 35 prosenttia maailman laivakannasta, olivat sen ratifioineet.

Syyskuun alussa Suomi sattui olemaan juuri se maa, joka ratifioinnillaan aiheutti tuon 35 prosentin rajan ylittymisen. Suomeen on rekisteröity vain 0,14 prosenttia maailman laivoista.

”Se oli silti niin hilkulla, että tämä riitti keikauttamaan lainsäädännön sitovan puolelle”, Kytölä kertoo.

Ensi vuoden syyskuusta lähtien kaikkiin kuivatelakalle katsastushuoltoon tuleviin laivoihin täytyy asentaa sopimuksen mukaiset puhdistuslaitteet.

Maailmassa on noin 34 000 laivaa, joiden kaikkien täytyy käydä kuivatelakkahuollossa viiden vuoden välein.

Käytännössä seuraavien viiden vuoden aikana laivoihin asennetaan noin 7 000 puhdistinlaitetta vuodessa.

Kun yhden puhdistuslaitteen hinta vaihtelee sadastatuhannesta eurosta miljoonaan euroon ja laitteiden hinta asettuu useimmiten 200 000–500 000 euron välille, kyse on miljardien eurojen markkinoista, Kytölä kertoo.

Wärtsilä on toistaiseksi ainoa valmistaja, joka myy kahta erikokoista vedenpuhdistuslaitetta.

Wärtsilän laitteet valmistetaan sen Euroopan- ja Kiinan-tehtailla. Päävalmistuspaikka on Etelä-Englannissa, mutta asennusprojektit suunnitellaan pitkälti Vaasassa.

Vaikka Wärtsilä ei varsinaisia myyntitavoitetta kerro, odotukset ovat korkealla.

Hyviä referenssikauppoja on jo saatu aikaan esimerkiksi tanskalaisen Maersk-yhtiön kanssa, ja yli sata työntekijää on jo saanut alkukoulutuksen puhdistimien myyntiin, Kytölä kertoo.

Tony Dimmock / Wärtsilä
Wärtsilän vedenpuhdistin poistaa laivojen painolastivedestä epäpuhtaudet.
Wärtsilän vedenpuhdistin poistaa laivojen painolastivedestä epäpuhtaudet.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat