Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin alueen kasvun este poistumassa – uusia asuntoja valmistuu pian ennätystahtia

Pääkaupunkiseudun kaupungeista Vantaa on onnistunut parhaiten nostamaan valmistuneiden asuntojen määrää.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Jätkäsaari on yksi Helsingin kasvavista asuntoalueista. Jätkäsaaren rakennustyömaa lokakuussa 2015.
Jätkäsaari on yksi Helsingin kasvavista asuntoalueista. Jätkäsaaren rakennustyömaa lokakuussa 2015. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Pääkaupunkiseudulla valmistuu asuntoja ennätystahtiin lähivuosina. Myös asuntotuotannon pitkäaikaiselle kasvulle on hyvät edellytykset, kertoo Helsingin seudun kauppakamari.

Kauppakamari pohjaa tietonsa Helsingin seudun kuntien asuntotuotantotilastoihin, Tilastokeskuksen rakennus- ja asuntotuotantotilastoon ja Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen seurantaraporttiin.

Tilastojen mukaan sekä rakennuslupien määrä että asuntotuotannon aloitukset ovat lisääntyneet selvästi enemmän kuin valmistuneet asunnot, kauppakamari kertoo maanantaina julkaistussa tiedotteessaan.

”Heinäkuusta 2015 tämän vuoden kesäkuuhun Helsingin seudulla myönnettiin rakennuslupa yli 15 000 asunnolle ja aloitettiin lähes 16 000 asunnon rakentaminen”, tiedotteessa kerrotaan. Kauppakamarin mukaan tämä ennakoi valmistuvien asuntojen määrän nousua 2000-luvun ennätyslukemiin ensi ja sitä seuraavana vuonna.

Myös viime vuosina kaavoitus on lisääntynyt ja tonttimaavaranto on kääntynyt kasvuun, mikä tuo hyvät edellytykset asuntotuotannon pitkäaikaiselle kasvulle.

”Määrät ovat vihdoin oikeansuuntaisia. Asumisen korkea hinta Helsingin seudulla on kasvun este. Alueen seudun elinkeinorakenne on palveluvaltainen, ja kiinnostus muuttaa alueelle työn perässä vähenee huomattavasti, jos asumiskustannukset syövät suurimman osan palkkatuloista. Pulaa on erityisesti kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista”, sanoo johtaja Pia Pakarinen Helsingin seudun kauppakamarista tiedotteessa.

Viime vuonna Helsingin seudulla valmistui 11 500 asuntoa. Se tarkoittaa, että maankäytön, liikenteen ja asumisen aiesopimuksen tavoite ei toteutunut. Helsingin seudun vuosille 2012–2015 sovittu taso on 12  000–13  000 asuntoa vuodessa.

”On hämmästyttävää, että kunnissa ei ole vielä ymmärretty, että asuntojen riittävyys on alueemme tulevaisuuden kannalta keskeisimpiä ratkaistavia asioita”, Pakarinen sanoo.

Pääkaupunkiseudun kaupungeista Vantaa onnistui parhaiten nostamaan valmistuneiden asuntojen määrää edellisiin vuosiin verrattuna. Helsinki jäi jälkeen vuosien 2012–2013 määristä. Espoossa sekä Kuuma-seudulla pysyttiin edellisten vuosien tasolla. Kuuma-seutuun kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti.

Asuntotuotannon painopiste on siirtynyt vahvasti kerrostaloihin Helsingin kantakaupungin ja raideliikennevyöhykkeiden suurille projektialueille, kuten Jätkäsaareen, Kalasatamaan sekä länsimetron ja Kehäradan vyöhykkeille.

”Toisin kuin Ruotsissa, jossa painitaan samojen ongelmien kanssa, Suomessa ei käydä vielä keskustelua liikkuvuuden lisäämisestä asuntomarkkinoilla. Monet asuvat tarpeisiinsa nähden vääränkokoisessa tai väärässä paikassa sijaitsevassa asunnossa”, Pakarinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat