Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahdeksanvuotias teki 500 eurolla peliostoksia verkossa – milloin lapsen nettiostos sitoo vanhempia?

Vanhempien ei tarvitse maksaa kahdeksanvuotiaan poikansa luvattomasti tekemiä nettipeliostoksia. Näin on päättänyt Kuluttajariitalautakunta.

Talous
 
Sami Kero / HS
Vanhempien kannattaa lukea tarkasti verkkokauppojen maksuasetukset ja varmistaa, ettei piikki ole auki tilin avaamisen jälkeen. Näin kannattaa tehdä erityisesti palveluissa, joita käyttää alaikäinen.
Vanhempien kannattaa lukea tarkasti verkkokauppojen maksuasetukset ja varmistaa, ettei piikki ole auki tilin avaamisen jälkeen. Näin kannattaa tehdä erityisesti palveluissa, joita käyttää alaikäinen. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Näin estät lapsen luvattomia verkko-ostoksia

 Playstation-konsoli. Lapselle voi luoda oman Playstation-alatilin. Tilille voi määrittää euromäärän, jonka lapsi voi enintään käyttää kuukaudessa. Aikuisen käyttäjitilin ostoksia voi lisäksi rajoittaa joka kerta vaadittavalla salasanalla.

 Xbox One -konsoli. Lapselle voi luoda oman Microsoft-tilin, jonka käyttöä vanhempi voi rajoittaa. Lisäksi akuisen tilillä ostokset voi rajoittaa kuusinumeroisen koodin taakse. Samaa rajoitettua Microsoft-tiliä voi käyttää, jos lapsella on Lumia tai jokin muu Windows-älypuhelin.

 IPad ja muut Applen laitteet. Aikuinen voi tehdä lapselle oman käyttäjätilin. Jos lapsi yrittää tehdä ostoksia, järjestelmä välittää pyynnön aikuisen hyväksyttäväksi. Jos lapsi käyttää samaa tili äkuin aikuinen, ostokset voi suojata salasanan taakse.

 Android-älypuhelimet ja muut laitteet. Google Play -kaupan asetukset voi muuttaa siten, että ostoksen tekeminen vaatii salasanan.

Vanhempien ei tarvitse maksaa kahdeksanvuotiaan poikansa luvattomasti tekemiä nettipeliostoksia. Näin on päättänyt Kuluttajariitalautakunta, joka antoi elokuun lopussa vastauksensa espoolaisen perheen tekemään valitukseen. Lue tästä HS:n uutinen tapauksesta.

Perheen poika oli luonut itselleen käyttäjätilin Playstation 4 -konsolipelissä joulukuussa 2014. Hän oli saanut äidiltään luvan ostaa Sony Entertainment Network -verkkokaupasta yhden konsolipelin ja Playstation Plus -jäsenyyden.

Peli maksettiin netissä äidin luottokortilla helmikuussa 2015, ja järjestelmä tallensi äidin luottokorttitiedot.

Kahden viikon aikana maaliskuussa 2015 luottokortille kertyi maksuja yhteensä 492 euroa. Kävi ilmi, että poika oli omin päin tehnyt lisää peliostoksia ymmärtämättä, että niistä kertyy oikeita maksuja. Poika oli muun muassa ostanut lisää pelaajia joukkueeseensa Fifa-jalkapallopelissä.

Äiti vaati ostoksia pätemättömiksi, koska hänen mukaan alaikäisen luvatta tekemä ostos ei voi sitoa osapuolia. Perhe olikin välittömästi ilmoittanut asiasta luottokortin antaneelle pankille, joka ei perinyt laskua perheeltä.

Sony kiisti vaatimukset. Se korosti vastauksessaan, että käyttäjätili oli merkitty tilinavaushetkellä täysi-ikäiselle pojan isälle. Koska maksuna käytettyä äidin luottokorttia ei ollut ilmoitettu kadonneeksi tai varastatetuksi, ostoksia voi Sonyn mukaan pitää vanhempien luvalla tehtyinä.

Lain mukaan alaikäinen voi tehdä oikeustoimia, jotka ovat olosuhteisiin nähden tavanomaisia ja merkitykseltään vähäisiä. Muissa tapauksissa oikeustoimiin on oltava huoltajan lupa.

Kuluttajariitalautakunnan mukaan espoolaispojan tekemät ostokset eivät olleet tavanomaisia ja merkityksettömiä. Lautakunnan mukaan ei ollut myöskään näyttöä siitä, että äiti olisi antanut pojalleen luvan ostoksiin. Kauppa ei siten ole sitova, eikä perhe ole velvollinen maksamaan vaadittua hintaa.

Konsolipelin ostoksia koskeva ratkaisu on lajissaan ensimmäinen. Kuluttajariitalautakunta on aiemmin antanut vastaavan ratkaisun kännykällä tehdyissä ostoksissa, joissa alaikäiselle oli kertynyt saldoa vähitellen pitemmän ajan kuluessa.

”Viesti on se, että verkossa tehtäviä kauppoja koskevat samat oikeussäännöt kuin muutakin kaupantekoa. Alaikäisen tekemä kauppa ei ole sitova, vaikka käyttäjätili oli avattu vanhemman nimissä”, Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg sanoo.

Lautakunnan päätökset ovat suosituksia, mutta Såhlbergin mukaan yritykset yleensä noudattavat niitä.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan peliyritykset ovat vastaavissa tapauksissa yleensä tulleet perheitä vastaan ja palauttaneet rahat, jos kaupan on tehnyt alaikäinen.

Espoolaispojan isä ihmettelee, miksi verkkokauppaan jää luottokorttitiedot yhden ostoksen jälkeen jatkuvaan käyttöön. Niiden sulkeminen voi olla hyvin monimutkaista.

Vastaavanlaisia maksujärjestelmiä on aiemmin ollut myös Googlen ja Applen verkkokaupoissa, mutta EU:n komissio ja Euroopan kuluttajaviranomaisten verkosto puuttuivat asiaan kaksi vuotta sitten.

”Neuvottelujen jälkeen Google ja Apple muuttivat käytäntöä niin, että luottokorttimaksaminen ei jää automaattisesti voimaan”, Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Kristiina Vuorio sanoo.

Vuorio kehottaa vanhempia lukemaan tarkasti verkkokauppojen maksuasetukset ja varmistamaan, ettei piikki ole tilin avaamisen jälkeen auki. Näin kannattaa tehdä erityisesti palveluissa, joita käyttää alaikäinen.

HS kertoi espoolaisperheen valituksesta joulukuussa 2015.
HS kertoi espoolaisperheen valituksesta joulukuussa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat