Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeutta: Neljä johtajaa huijasi Stora Ensolta ja UPM:ltä yhteensä yli 15 miljoonaa euroa

Syytteen mukaan yhteispeli jatkui yli viisitoista vuotta. Oikeudenkäynti Rets Timberin neljää entistä johtajaa ja välittäjäyhtiöiden pomoja vastaan alkoi Helsingin käräjäoikeudessa.

Talous
 
Lehtikuva
Kuva: Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus aloitti tiistaina poikkeuksellisen suuren ja kahteen pörssiyhtiöön liittyvän petoskokonaisuuden käsittelyn. Rikoksen uhreina ovat olleet Stora Enso ja UPM sekä niiden osakkeenomistajat ja epäiltyinä tekijöinä muun muassa joukko pörssiyhtiöiden yhteisyrityksen ja välittäjäyhtiöiden entisiä johtajia, syyttäjä katsoo.

Stora Enson ja UPM:n entisen yhteisyrityksen Rets Timberin johtajisto sai kuulla syytteet muun muassa törkeistä petoksista, törkeistä kavalluksista ja luottamusaseman väärinkäytöstä Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina. Helsingin talousrikossyyttäjä Tuomas Soosalu epäilee rikoksista seitsemää johtajaa, joista neljä on suomalaisia.

Törkeän petoksen enimmäisrangaistus on neljä vuotta vankeutta. Soosalu aikoo vaatia ehdotonta vankeutta ainakin jutun päätekijälle entiselle johtajalle, jonka epäillään kavaltaneen itselleen työnajatajan rahoja viitisen miljoonaa euroa.

Neljä suomalaista on Rets Timberin entisiä johtajia. Ulkomaan kansalaiset ja viides suomalainen toimivat Rets Timberiin kytköksissä olleiden laivaus- tai välittäjäyhtiöiden johdossa.

Syytetyistä yksi on Britannian ja yksi Egyptin kansalainen. Egyptin kansalaista ei saatu haastettua käräjille, sillä maan viranomaiset eivät ole vastanneet Suomen oikeusapupyyntöihin. Hän ei kuulunut Rets Timberin johtajistoon, vaan piti omaa välitystoimistoaan Egyptissä.

Syyttäjän mukaan kyse on ollut kansainvälisestä, laajasta, suunnitelmallisesta ja pitkäkestoisesta rikoskokonaisuudesta.

Syyttäjän mukaan Strora Enson ja UPM:n yhteisyritys on kärsinyt yli 15 miljoonan euron vahingon. Syytteen mukaan rahat ovat menneet entisten Rets Timberin johtajien taskuihin yli viisitoista vuotta jatkuneen johtajien yhteispelin ja tarpeettomien välikäsien avulla.

Päätekijälle eli yhdelle johtajalle meni tuosta summasta 4,5 miljoonaan euroa, syyttäjä epäilee.

Rahat hävisivät johtajistolle muun muassa puun laivaukseen ja välittämiseen liittyvän ylilaskutuksen avulla. Samalla palvelujen ostoon liittyviä sopimuksia on jätetty tekemättä ja toimintaa valvomatta, syyttäjä katsoo.

Syyttäjän mukaan päätekijällä eli entisellä johtajalla oli omistuksessaan yhtiöitä sekä Suomessa että Venäjällä, jotka saivat Rets Timberiltä perusteetta laskutettuja miljoonia. Operaatiossa käytettiin apuna muun muassa veroparatiisiyhtiötä ja pankkitiliä Sveitsissä, poliisitutkinta kertoo.

Puolustus on jo poliisikuulusteluissa kiistänyt kaikki syytteet. Törkeän petoksen puolustus kiistää sillä perusteella, että työnantaja eli Rets Timber on tiennyt vallitsevasta käytännöstä.

Puolustuksen mukaan asiassa ei ole sen vuoksi tapahtunut minkäänlaista erehtymistä, erehdyttämistä eikä tämän vuoksi vahinkoakaan.

Vaihtoehtoisen syytteen kavalluksesta puolustus kiistää sillä perusteella, että syytetyillä ei ole ollut hallussaan kenenkään toisen omaisuutta.

Päätekijäksi epäillyn entisen johtajan puolustus vetosi siihen, että kadonneeksi väitettyjä varoja oli käytetty lahjusten maksamiseen. Puolustuksen mukaan Rets Timber oli käytännössä ostanut palvelun, jossa lahjukset maksettiin Venäjällä, josta Rets Timber välitti puutavaraa Egyptiin.

Päätekijällä oli oma yhtiö, jonka kautta miljoonien ylilaskutukset kierrätettiin, syyttäjä epäilee. Puolustuksen mukaan yhtiöön tulleet varat liittyivät suurelta osin jääkiekkoilijoiden välitystoimintaan eikä kavaltamiseen.

Rets Timber nykyiseltä nimeltään Mena Wood välittää suomalaista sahatavaraa Pohjois-Afrikkaan. Tärkein ostajamaa on Egypti, joka on Suomen sahateollisuudelle merkittävä asiakasmaa.

Aloite johtajien toimien tutkimisesta tuli Rets Timberiltä itseltään jo vuonna 2009. Yhtiö pyysi poliisia tutkimaan, oliko yhtiön myyntijohtaja erilaisilla järjestelyillä saanut itselleen huomattavan määrän rahaa muun muassa yhtiön liikekumppaneilta. Toiminnan epäiltiin jatkuneen useita vuosia, ja saatuja varoja oli ohjattu myös ulkomaille.

Sisäisen tarkastuksen jälkeen Stora Enso, UPM ja Rets Timber siirsivät asian poliisitutkintaan. Myöhemmin väärinkäytöksistä epäiltiin muitakin johtajia kuin myyntijohtajaa. Rets erotti rikollisesta toiminnasta epäillyt työntekijät.

Rets Timberin nimi tulee sanoista Rauma-Enso Timber Sales. Rauma viittaa UPM:n edeltäjäyhtiöön Rauma-Repolaan, joka oli Suomen suurimpia sahatavaran tuottajia.

Yhtiö siirtyi nelisen vuotta sitten kokonaan Stora Ensolle, joka muutti sen nimeksi Mena Wood. Sen liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Stora Enson ja UPM:n yhteisyrityksen Rets Timber Oy Ltd:n (nyk. Mena Wood) petosjutun oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina.
Stora Enson ja UPM:n yhteisyrityksen Rets Timber Oy Ltd:n (nyk. Mena Wood) petosjutun oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat